Szász Károly „vagány” javaslata

A hitelek törlesztőrészleteinek átláthatóságát sürgeti – saját megfogalmazása szerint „vagány” – javaslatával Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke. Róna Péter szerint a kezdeményezésben semmi eredeti sincs, az ügyben pedig már rég lépni kellett volna, ahogy azt ő is javasolta négy évvel ezelőtt. A közgazdász több ponton is vitába szállt a felügyeleti elnökkel.

Vasvári Éva
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heti Válasznak adott interjújában Szász Károly, a PSZÁF elnöke azt mondta: tenne egy „vagány” javaslatot, amely szerint nemcsak a lakás-, hanem az összes lakossági kölcsönnél a futamidő egészére fix vagy referencia-kamatlábhoz kötött kamatot kellene alkalmazniuk a bankoknak. Sőt, e feltételeket a mikrocégekre is ki kellene terjeszteni. Róna Péter közgazdász szerint e „vagány” javaslatban semmi eredeti és új nincs, lévén elterjedt európai gyakorlatról van szó. Róna már négy évvel ezelőtt ezt javasolta a felügyeletnek.
Szász Károly nehezményezte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bankfelügyelethez fordult a devizahitelezés nyomán kialakult kritikus helyzet miatt, szerinte a miniszternek inkább az Ecofinhoz vagy például az Európai Bizottsághoz kellett volna fordulnia. Róna ezzel szemben úgy látja: a tárcavezető helyesen járt el, mert ahhoz a szakmai szervhez fordult, amely az európai törvények alapján mérlegeli a devizahitelezés helyzetét. Nem lehet kérdés, ez ügyben nemcsak a hazai, de az uniós jogszabályoknak is meg kell – kellene – felelni. Másfelől – nyomatékosította Róna – Matolcsy lépése azért is indokolt volt, mert a hitelezés rendkívül aggályos, a családokat válságba taszító gyakorlata miatt a PSZÁF elvesztette a magyar társadalom bizalmát.
A felügyelet elnöke a Heti Válaszban azt is kifejtette: veszélyes, hogy a devizahitelezés kialakulásáért az elégtelen szabályozást okolják, hiszen ez felhatalmazást ad a pertársaságoknak és a „jogi hiénáknak”, hogy megtámadják a konstrukciót, ami alááshatja a pénzügyi stabilitást. Az „önjelölt” adósmentő ügyvédek óriási veszélyt jelentenek, mivel azt sugalmazzák, hogy az adósok ne törlesszék hitelüket. Róna Péter nem kívánt reagálni a felügyeleti vezető jogászokat minősítő jelzőire, azt azonban megjegyezte: szeretné megkérdezni Szász Károlytól, hogy mennyivel jobban veszélyezteti a szabályozás megkérdőjelezése a pénzügyi stabilitást, mint a családok tömeges összeomlása. Utóbbi éppúgy aláássa a rendszer biztonságát. Noha a lapinterjúban Szász Károly a devizahitelezés felelősei között a kormányzatot, a szabályozó hatóságokat és a bankokat egyaránt megnevezte, ám arra is utalt, hogy felelősség terheli az ügyfeleket is, akik nem olvasták el kellő alapossággal hitelszerződéseiket. Róna Péter szerint az OECD és az Európai Unió jog és felügyeleti rendszerében egy adott termék minőségéért az felel, aki a terméket létrehozta. Ez olyan normatíva, amely nem hágható át, amely alól nincs kibúvó, amely a banki termékre is vonatkozik.

Kiszámítható árazás. Simor András hitelesekkel kapcsolatos tíz javaslata közül néhány már az otthonvédelmi monitoringbizottság egyeztetésein is szóba került. Ezek közül a kormány a hitelek átlátható és kiszámítható árazására, s a pozitív adóslistára tett javaslatokat is támogatja – derült ki Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár tegnapi interjújából, amelyet az MTV Ma reggel című műsorának adott. A tárgyalások a PSZÁF bevonásával folytatódnak. A Portfolio.hu-nak Binder István szóvivő elmondta: a felügyelet is rendelkezik saját javaslatokkal, sőt, egyes nagybankok devizahitelezési gyakorlatával kapcsolatban témavizsgálatot is indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.