Tankönyvbojkott kezdődött

Az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte a tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot. Az érintett iskolákba csak a fizetős diákok köteteit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Ha nem lesz megegyezés, tízezer diák maradhat könyv nélkül. A Nemzeti Tankönyvkiadó szembemegy a társaival.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett önkormányzatok sem a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületét (TVOT), sem az általam megkérdezett terjesztőket nem keresték meg tavalyi tartozásuk rendezése miatt. Nemhogy pénzt nem kapott senki, de információim szerint tárgyalások sem voltak – jelentette ki érdeklődésünkre Szarvas-Ballér Judit. A TVOT elnöke szerint a kiadványok kiszállítása már megkezdődött az iskolákba, és a terjesztők továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy az érintett önkormányzatok iskoláiba nem szállítják ki az ingyenes könyveket.

*

Csaknem két hete számoltunk be arról: nem kizárt, hogy a gyerekek egy része nem kapja meg tanévkezdésre a tankönyveket, a TVOT elnöke ugyanis megelégelte, hogy az önkormányzatok egy része már egy éve nem fizet az ingyenes könyvre jogosult gyerekek után. Az önkormányzatok tavalyi tartozása mintegy 100 millió forint. A pénz csaknem felét Pest megye adóssága teszi ki.
Szarvas-Ballér Judit leszögezte: meggyőződésük szerint nem javítja az önkormányzatok fizetési hajlandóságát, hogy Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a tankönyvpiaci érdekek áldozatainak nevezte a gyerekeket, holott nem a kiadók és a terjesztők tehetnek arról, hogy ilyen kényszerhelyzetbe sodorták őket az önkormányzatok. Hozzátette: rossz üzenetnek tartja a tankönyvterjesztés központosításáról szóló helyettes-államtitkári bejelentést, ehhez szerinte megfelelő szakmai előkészületre lenne szükség, arról nem beszélve, hogy egy teljes ágazatot tenne tönkre a rendelkezés. Ahogy az elnök azt lapunknak korábban kifejtette, a megoldást abban látná, ha az állam az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek tankönyveire biztosított állami normatívát közvetlenül a kiadóknak adná oda, és nem az önkormányzatoknak, így ugyanis elkerülhető lenne, hogy az iskolafenntartók anyagi nehézségeik miatt másra költsék ezt a pénzt. A TVOT elnöke sérelmezte azt is, hogy a külföldi többségi tulajdonban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó szembemegy az akciójukkal, és saját könyvei kiszállítását ígéri.
Szarvas-Ballér kijelentette: még a tanévkezdés előtt, augusztus 29-én leül velük tárgyalni a jövőről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Ha a tanévkezdés előtti utolsó napig megegyezés születik, készek arra, hogy szeptember 1-jére valamennyi könyvet kiszállítsák az iskolába. A terjesztők most az ingyenes könyveket a raktárakban tartják.
– Már megkezdtük a tankönyvek kiszállítását, de azokba az iskolákba nem szállítottuk ki az ingyenes könyvekre jogosult gyerekek csomagjait, ahol az önkormányzat még a tavalyi pénzzel is tartozik. A terjesztés során továbbra is tartjuk magunkat ehhez. Mintegy tízezer gyerek tankönyvcsomagjáról lehet szó – erősítette meg Safranek László, a TVOT terjesztői tagozatának elnöke. Hozzátette: a terjesztők óriási bajban kerültek, van, aki nem tud bért fizetni a dolgozóinak. A probléma az, hogy a terjesztők már rég kifizették a könyveket a kiadóknak, amit általában hitelből finanszíroznak addig, amíg az önkormányzat pénzére várnak. A Nemzeti Tankönyvkiadó akciója kapcsán kijelentette: a kiadó könyveinek elsöprő többsége nem közvetlenül terjesztőkön keresztül jut el az iskolákba, ők azonban tartják magukat a bojkotthoz.
A tankönyvesek arról számoltak be, hogy Pest megye önkormányzata a sajtóban elhangzott ígéretek ellenére nem tárgyalt velük, sőt, világossá tette, hogy csak a sokadik helyen szerepel a sorban a velük szembeni tartozások rendezése. Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnöke ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: ezen a héten kerül sor a tárgyalásokra, és remélhetőleg a jövő hét elejére megegyezés születik a tankönyvek ügyében csakúgy, mint a megyei fenntartású középiskolák diákjainak étkeztetése kapcsán. Utóbbi esetében a tárgyalások témája az, hogy a Hungast Kft. – amelynek a megye több száz millió forinttal tartozik – vállalja-e tovább a tálalást az iskolákban. Ha nem, akkor az önkormányzat azt kéri, hogy a cég legalább biztosítsa a bejutást az önkormányzat dolgozóinak, akik a tanévkezdés után ellátnák ezt a feladatot.
A tankönyvesek bojkottja, a terjesztés esetleges állami kézbe vétele és a Nemzeti Tankönyvkiadó ellenakciója kapcsán már megindultak a találgatások. Úgy tudjuk, felmerült, hogy a Magyar Posta vehetné át a több mint 140 terjesztő feladatát, akiknek a munkája ezzel feleslegessé válna. A javarészt külföldi tulajdonban lévő, vagyis csak „nevében nemzeti” Nemzeti Tankönyvkiadó akciója mögött pedig sokan gazdasági érdekeket sejtnek. Többen attól tartanak, hogy a kiadó visszaveszi a terjesztői feladatokat a tiltakozó cégektől, és maga szállítja majd ki a könyveket a már több mint egy éve tartozó önkormányzatoknak. Ezzel a lépéssel az önkormányzatok két szempontból is a kiadó lekötelezettjeivé válnának: egyrészt ő mentené meg őket attól a kínos helyzettől, hogy a gyerekek egy része könyv nélkül maradjon, másrészt így a fenntartók zöme is a kiadónak tartozna. Ez sokak szerint később jól jöhetne a Nemzeti Tankönyvkiadónak, amikor a kormányzat kiválasztja, hogy az új, kötelező kerettantervek alapján melyik lesz az a néhány kiadó, amelyeknek könyvei felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre.
Emlékezetes: 2004-ben a Gyurcsány Ferenc kormányfő volt üzletfele, Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg a korábban állami tulajdonban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó többségi pakettjét. A furcsa visszalépések és kizárások miatt végül az egyedüliként versenyben maradt Láng Holding a pályázat második fordulójában győztes árajánlata majdnem egymilliárd forinttal maradt el az első forduló legjobb ajánlatától. 2006 tavaszán Erdős cége értékesítette a tankönyvkiadóban lévő tulajdonrészét a finn tulajdonú Sanoma lapcsoportnak, azóta a kiadó jórészt külföldi tulajdonban van, szemben a kisebb hazai kiadókkal. A Fidesz tiltakozott a kiadó privatizációja ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.