Terrorfenyegetést kapott Amerika

Az Egyesült Államok – az évfordulóhoz közeledve már minden évben megszokott – fenyegetések hatására kettőzött biztonsági intézkedésekkel készül a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vasárnapi, tizedik évfordulójára. Barack Obama a megemlékezések előtt tegnap a világsajtó több lapjában közölt cikkében úgy véli, az Egyesült Államok „elindította az al-Kaidát a vereséghez vezető úton”, és a szeptember 11-i merényletek elkövetői nem tudtak éket verni az Egyesült Államok és a világ többi része közé.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromezer-kétszáz építőmunkás emberfeletti munkával készítette el a New York-i Világkereskedelmi Központ összeomlott ikertornyai helyén létesített emlékparkot, ahol vasárnap avatják fel többek között a tíz évvel ezelőtti támadásban elhunytak grandiózus emléktábláját. A nemzetközi sajtó már tegnap nagy figyelmet fordított az előkészületeknek, elemzések sora látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a 9/11-es események miként változtatták meg a világot, a globális politikát, illetve az események hatására miként öltött testet a világméretű terror elleni küzdelem.
Egy amerikai hivatalnok közben arról számolt be, New Yorkkal vagy Washingtonnal kapcsolatos, hiteles, konkrét terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok, amely mögött az al-Kaida áll. Nem tudják nem komolyan venni, mert annyira konkrét, és mert pusztán néhány nappal a merényletek 10. évfordulója előtt kapták – mondta a tisztségviselő. A Fehér Ház egy magas rangú tisztségviselője pedig közölte, hogy a fenyegetésről értesülvén Barack Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettőzzék meg erőfeszítéseiket a veszély elhárítására. A pakisztáni hatóságok nem engedélyezik sem újságíróknak, sem más látogatóknak, hogy Oszama bin Laden néhai terroristavezér abbottábádi házának közelébe menjenek – írta az MTI. Információk szerint a tilalom a terrortámadás évfordulójával van összefüggésben, bár erre vonatkozó hivatalos utasítás nem érkezett az országban működő sajtóorgánumokhoz.
A tragédiával kapcsolatban egyébként Angela Merkel közölte, tíz évvel a merényletek után a Nyugat még mindig nem rendelkezik meggyőző terrorellenes stratégiával. A német kancellár úgy véli, a terrorizmus elleni harcban még hosszú út áll a nemzetközi közösség előtt. Hasonló véleményen volt az iraki invázióban való brit beavatkozást elrendelő Tony Blair. Az egykori kormányfő szerint még nemzedéknyi ideig eltarthat a fanatizált szélsőségesek elleni küzdelem. Nicolas Sarkozy francia elnök a párizsi amerikai nagykövetségen tegnap részt vett az évforduló kapcsán tartott megemlékezésen, ahol közölte, azon a napon minden francia úgy érezte, hogy őt érte csapás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.