Tettesek és áldozatok

Kulcsár Anna
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa még nem foglalta írásba a júliusban kihirdetett felmentő ítéletet Képíró Sándor ügyében. Az Alkotmánybíróság még nem tűzte ki a tárgyalást, sőt határozattervezetet sem készített: jogszerű-e az a tavalyi törvény, amely alapján Biszku Béla ellen vádat emelt az ügyészség. A két koros férfiú gyakran szerepelt az utóbbi hónapok híradásaiban. Egyikük, Biszku esete elvont, távoli történet maradt, Képíró viszont nagyon is valóságosan jelent meg a nézőközönség előtt. Ennek fő oka nyilvánvalóan az, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt központi bizottságának 89 éves egykori titkárát háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményért nem állította bíróság elé a vádhatóság, a most 97 éves volt csendőr századost viszont háborús bűncselekmény miatt alaposan meghurcolták. Mindezt annak kapcsán érdemes felidézni, hogy a héten a Terror Háza Múzeumnál megemlékezést rendeztek a totalitárius diktatúrák áldozatainak első európai emléknapja alkalmából.
Az Európai Unió igazságügyi miniszterei júniusban – a magyar elnökség idején – magyar– lengyel–litván kezdeményezésre Luxembourgban fogadták el azt a dekrétumot, amely szerint szükséges a közös európai emlékezet megerősítése, a totalitárius rendszerek bűntetteinek elítélése. A megemlékezés napjaként augusztus 23-át, az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóját jelölték meg. A két embertelen rendszer a második világháború előtt próbált alkut kötni egymással. A folytatást, a náci uralom és a sztálini diktatúra természetét sokaknak módjuk volt megismerni. A két hónapja elfogadott uniós dekrétum alapeszméje, hogy a kommunista és a nemzetiszocialista rendszer egyaránt Európa történelmének része.
A Terror Háza Múzeumnál megtartott keddi megemlékezésen Rétvári Bence államtitkár említést tett a strasbourgi bíróságnak arról az ítéletéről, amely szerint az ötágú vörös csillag – a magyar joggal ellentétben – nem önkényuralmi jelkép, viselése a szólásszabadság megnyilvánulása. Hozzátehetjük: a különféle értelmezések miatt sokszor csalódnunk kellett. Mások másképp látták ugyanazt, például az 1956-os forradalom egyes eseményeit is. Nyugat- és Kelet-Európa történelmi tapasztalatai, sérelmei különböznek. Ez bizonyos fokig érthető, hiszen a náci és a kommunista terror elszenvedői nem mindig ugyanazok az országok voltak. Hetven évvel a második világháború után időszerű lenne, hogy végre mindenütt méltányolják a nemzetközi emberi jogi normát: mindenki méltósága egyenlő. Ez akkor is igaz, ha a másik alapvetést elfogadva kijelentjük: a vélemény természetesen szabad. A múlt eseményeinek megítélése, a megítélés mértéke ugyanakkor nem lehet annyira eltérő, amennyire azt az európai példák mutatják.
Azt azért be kell vallanunk, hogy idehaza is érnek bennünket meglepetések. Némelyek szemében a nácizmus faji alapú terrorja a jog szerint is bűnnek számít, a sztálinizmus osztályharcos kegyetlenkedése viszont csupán történelmi tény, s legfeljebb erkölcsi ítéletünk lehet róla. A baj főként az, hogy a hivatalosság ingadozik: hol a jogi, hol a történelmi, erkölcsi kategóriába sorolja az eseteket. Képíró Sándor ellen például háborús bűntett miatt vádat emeltek azt követően, hogy a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodáját vezető Efraim Zuroff 2006. október 5-én sajtótájékoztatón bejelentette: az Utolsó esély néven két évvel korábban indított akciójuk nyomán rátaláltak a volt csendőr századosra. A nácivadász szervezet úgy vélte, Képírót felelősség terheli az 1942 elején lezajlott délvidéki eseményekért. Újvidéken és környékén a hideg napok idején a magyar honvédség és csendőrség a partizánakciók leleplezéséért összehangolt razziát tartott, amelynek több mint háromezer ember esett áldozatul. Zuroff szerint olyanokat fogtak el, akik gyanúsnak látszottak, illetve zsidó származásúak voltak. A bírósági eljárás tanúja olyan személy lett volna, akit az ötvenes években kihallgatott az ÁVH, a Rákosi-rendszer terrorszervezete. A hasonló vallomások, jegyzőkönyvek bizonyító erejét, értékét A tanú című filmből ismerhetjük leginkább. Az uszoda jegyszedőjét azért internálták, mert bevallotta, hogy az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt.
A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa még nem foglalta írásba a Képíró-ügyben júliusban kihirdetett felmentő ítéletét, így – az ígéret szerint – csak szeptember elején tudjuk meg, pontosan miért döntött úgy a bíróság: nem bizonyítható, hogy a volt csendőr százados bűncselekményt követett volna el. Az ügyészi perorvoslat érveit szintén az ítélet írásba foglalása után ismerhetjük meg. A védő bűncselekmény hiánya miatt fellebbezett.
A 89 éves Biszku Béla ellen is vádat emelt az ügyészség. Az 1956 utáni megtorlásokat irányító egykori belügyminisztert és pártvezetőt azonban nem a soha el nem évülő háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményért akarták a vádlottak padjára ültetni, hanem csupán azért, mert egy nyilatkozata szerint nem tekinti bűnnek a hajdani kivégzéseket és a civilek üldözését. A vád tehát – egy tavaly elfogadott törvény alapján – a kommunizmus bűneinek tagadása.
A Budai Központi Kerületi Bíróság még ennek a viszonylag jelentéktelen ügynek a tárgyalását sem kezdte meg, hanem az idén februárban az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. A tanácsvezető bíró szerint a kommunizmus bűneinek tagadásáról szóló jogszabály sérti a jogbiztonságot, a szólásszabadságot és aránytalanul korlátozza az alkotmányos alapjogokat. Az AB határozataira és a tatai sortűz Strasbourgot is megjárt ügyére hivatkozva egyebek között felvetette: hogyan lehetne a kommunizmus bűneinek tagadásáért elmarasztalni valakit, amikor az 1956-os megtorlást még nem minősítették háborús, emberiség elleni bűncselekménynek? Talán mondani sem kell: az Alkotmánybíróság még nem kezdte meg az ügy tárgyalását. Az ellentmondások feloldására már eddig is voltak bizonyos kezdeményezések. Szakmai vélemények szerint a Biszku-ügyben vagy új feljelentést kell tenni, vagy új jogszabályt alkotni. Az ugyanis nem megnyugtató, hogy miközben a viszonylag alacsony beosztású volt csendőrt alapos bizonyítás nélkül bíróság elé állítják, az eseményeket irányító egyik fő felelős zavartalanul élvezi nyugdíjas éveit. A nyomozó hatóság nem vizsgálta meg kellően sem a nemzetközi jog 1956-ban nálunk is érvényes szabályait és gyakorlatát, sem Biszku Béla egykori tevékenységét. Köztudomású ugyanakkor, hogy háborús viszonyok közt az úgynevezett polgári elöljárók – a katonai felettesekhez hasonlóan – személyesen felelnek a beosztottak magatartásáért.
A jogalkotásnak is lehetnek teendői. Ismert, hogy a januárban hatályba lépő új alaptörvény kinyilatkoztatja: tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését. Ez önmagában csak deklaráció. A büntető törvénykönyv ugyanis nem rögzíti pontosan a nemzetközi jogszabályokban felsorolt el nem évülő bűncselekményeket. Valóságos tanulmányt kell készítenie annak, aki megpróbálja tisztázni: hol is tartunk tulajdonképpen. Ezt tette az 1956. október 26-án eldördült tatai sortűz ügyében két évvel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság öttagú felülvizsgálati tanácsa is. Így tudott ötévi szabadságvesztést kiszabni a híressé vált Korbely-ügyben. Elképzelhető, hogy ha a jogalkotás hiányait pótolják, világosabbá válik, mi a különbség a történelmi, az erkölcsi és a jogi felelősség között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.