Új helyre eveznek

Ma nyitja meg kapuit a budai Király fürdőben helyet kapó Vízraktér, az egykori Tűzraktér üzemeltetője, az Art Sector Alapítvány által létrehozott összművészeti kulturális műhely. A cél, ahogy megfogalmazták, az egykori fürdőkultúra feltámasztása a kortárs művészet segítségével.

Makrai Sonja
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan partnerek segítenek az alapítványnak a zenei, filmes, irodalmi és családi programok, színházi és mozielőadások összeállításában, mint a független filmforgalmazásra szakosodott Magyarhangya mozgalom, a Szabad az Á, a Picasso Point és a Tranzit.hu kortárs képzőművészeti program. A Vízraktér jelenleg decemberig kötött együttműködési megállapodást a Király fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel. Az év végére talán láthatóvá válik, hogy fenntartható-e ez a koncepció.
A Tűzraktér egykori, Hegedű utcai épületében helyet kapó alkotóház nem költözik Budára, a Király fürdő csupán befogadóhelyszínként funkcionál majd, amelynek kulturális programkínálatában helyet kapnak tánc-, színházi és cirkuszi előadások, performanszok, irodalmi estek, vitadélutánok, gyerekprogramok. A holnapi megnyitót követően a hónap során fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, az Agostones, Grecsó Zoltán táncművész és az egykori Tűzraktér alkotóházának zenei csapata is. Lesz egész napos bolgár est, ahol koncertezik a Meszecsinka, valamint fellép a Derida Dance Company is. A kis udvaron felállított bambuszsátorban főként cirkuszi produkciók kaptak helyet: szerepel majd a Hólyagcirkusz, a Cabaret Medrano és a Trambulin Színház is. A Magyarhangya vetítésein látható lesz többek között az Enter the Void és a Bevetetlen ágyak című film, illetve folytatják a Szirtes Filmklubot is.
Simor Ágnes, az Art Sector Alapítvány vezetője a tegnapi bemutató sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pályázati pénzekből, valamint a programbevételekből próbálják meg fenntartani magukat. Hangsúlyozta, folyamatosan egyeztetnek a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. munkatársaival, hogy a kívánt színvonalat tudják programjaikkal biztosítani, és az igényeket megpróbálják összehangolni. Simor Ágnes kiemelte: törekednek arra, hogy a környékbeli lakók nyugalmát ne zavarják.
A Vízraktér blog oldalán olvasható bejegyzés szerint a Király fürdőbeli jelenlét valami újnak a kezdete, de a Tűzraktér szabadságérzetét és szellemi megújulását hordozza. Csak bízni lehet benne, hogy egy olyan állami üzemeltetővel a háttérben, mint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nem játszódik le ismét az a helyzet, mint ami a Terézvárosban megtörtént.
A Tűzraktér régi, Hegedű utcai épületére vonatkozó vitában, amely az Art Sector Alapítvány és a tulajdonos hatodik kerületi önkormányzat között alakult ki, várhatóan a szeptember 20-án kezdődő per során hirdet majd ítéletet a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.