Újra az AB napirendjén a nyugdíjügy

Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezet – mondta Sereg András, az AB sajtófőnöke tegnap a Magyar Nemzetnek. A tervezet szövege azonban még változhat az elfogadás előtt, amelynek időpontja továbbra sem ismeretes.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban több internetes lap is arról írt, hogy „megszületett” az Alkotmánybíróság határozat-tervezete a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényről. – Szó sincs újonnan született tervezetről. A hétfői napirenden szereplő javaslatot már július 12-én is tárgyalta a testület – mondta lapunknak Sereg András. Az AB sajtófőnöke a dokumentum tartalmáról nem árult el részleteket. Sereg arra hivatkozott, hogy folyamatban lévő ügyet nem kommentálhat.
Hírek szerint a tervezet megsemmisítené a törvény azon pontját, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánkasszáknál maradt tagoktól. Veszélybe kerülhet az a rendelkezés, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Paczolay Péter AB-elnök sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezeket a híreket.


*

Hozzá hasonlóan tegnap Sereg András sem tudta megmondani, hétfőn döntés születhet-e a határozattervezet ügyében. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a tervezet szövege változhat. A döntés elhúzódása azért sem zárható ki, mert néhány nappal később, szeptember 1-jén öt új taggal bővül a testület, s az ő szavazatuk döntően befolyásolhatja a végleges döntést.
Korábban megírtuk: bárhogy is határozzon az AB e kérdésben, gyakorlati szempontból az nem változtat a kormány által elindított nyugdíjreform irányán. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője egy múlt heti televíziós műsorban azt mondta, „a kormány nem változtat a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos szabályokon”. A kormányfő pedig már február 2-án leszögezte, „a hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, s ezt egy alkotmánybírósági ítélet sem változtathatja meg”.
Ismert, hogy a kormány 2010 októberében indította el nyugdíjvédelmi programját, amelynek eredményeképpen a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka döntött január 31-ig úgy, hogy visszalép az állami rendszerbe. Eközben 190 olyan beadvány érkezett az AB-hez, amelyben – többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és az MSZP – azt kérték, hogy vizsgálja meg a testület a magán-nyugdíjpénztárakra vonatkozó törvénymódosítások alkotmányellenességét. Első körben az AB azt térképezte fel, hogy egyáltalán maradt-e hatásköre a magánkasszákat érintő ügyek vizsgálatára. Erre azért volt szükség, mert a 98 százalékos különadó tavaly októberi bevezetésekor az Országgyűlés elfogadta azt a fideszes törvénymódosító javaslatot, amely az adózással, járulékokkal kapcsolatban, illetve a költségvetést érintő kérdésben szűkítette az AB jogkörét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.