Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

UNESCO: magyar várományosok

Három nyomokban még élő népszokás, a farsangi tikverőzés, a húsvéti Emmausz-járás és a pünkösdi templomdíszítés került fel idén a szellemi kulturális örökség hazai listájára. Mende, Moha és Bóly települések közösségei mostantól a szellemi kulturális örökség részeként ápolják tovább hagyományukat, amelyeket szeptember 16-án, a kulturális örökség napjainak megnyitóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter iktat majd be hivatalosan a nemzeti jegyzékbe Székesfehérváron.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A matyó örökség, a busójárás, de még a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya is szerepel abban a nemzeti jegyzékben, amely az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye alapján jött létre Magyarországon 2008-ban. Az itt felsorakoztatott szellemi értékek közül válszt ki a nemzeti bizottság olyan jelölteket, akiket Magyarország felterjeszt az UNESCO-listára. Az egyezmény kimondja, hogy minden részes államnak feladata a saját szellemi örökségének azonosítása és nyilvántartása: erre szolgál a nemzeti jegyzék, ahová bármilyen közösség jelölheti a maga szellemi-kulturális örökségét.
Idén a Mendei Evangélikus Egyházközség, valamint Bóly és Moha lakossága jelölte saját egyedülálló szokásait a Szellemi kulturális örökség igazgatóságát működtető Szentendrei Szabadtéri Múzeum szakembereinek segítségével.
Bólyon a húsvéti ünnepkörhöz kötődik az Emmausz-járás több száz éves hagyománya, amelyet még a törökdúlás után betelepített német lakosság honosított meg. A szőlőtermeléssel egy időben a pincesorok közé egy kálváriadombot is emeltek, kápolnával: mivel a húsvéthétfői mise után gyakran megesett, hogy a férfiak ottfelejtették magukat a pincesoron, ezért – hogy ne maradjanak felügyelet nélkül a boroshordók társaságában – előbb-utóbb az aszszonyok és az egész család kitelepült a húsvéti ételekkel a szőlőbe, és ilyenkor egymás pincéjét látogatták az emberek. A kilencvenes években Bóly környékén telket vásárolt „újnémet” lakosok is zökkenőmentesen átvették a helyi szokást, így az máig virágzik. Éppen úgy, mint a Pest megyei Mende községben fennmaradt pünkösdi templomdíszítés, amikor zöld ágakkal, hímzett terítőkkel és virágokkal díszíti fel az evangélikus gyülekezet a templomot.
A Fejér megyei Moha egy farsangi szokást terjesztett fel sikerrel a listára. A farsang utolsó napján tartott tikverőzés manapság is népszerű közösségi esemény: a fiúk jelmezekbe öltözve gyűjtenek adományokat, a kormozóbohóc pedig korommal keni össze nemcsak az embereket, hanem a tyúkokat is, este pedig közös tojásrántotta-vacsorával zárul a jelmezes-kormozós felvonulás, amely eredetileg termékenységi rítus volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.