Nagy bajban van az Egyesült Államok

2011. 07. 28. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha úgy vesszük, tulajdonképpen minden probléma forrása a demokraták teszetoszasága: akkor kellett volna megállapodni a költségvetés egyensúlyozásáról és a tartozás emeléséről, amikor még a kongresszus mindkét házában többségben voltak.

A jelenlegi patthelyzet forrása ugyanis az, hogy a hitelkeret emelését a képviselőháznak és a szenátusnak is meg kell szavaznia, azonban az előbbit a republikánusok, az utóbbit pedig a demokraták uralják, ezért csupán olyan javaslatnak van esélye, melyet mindkét oldal egyaránt támogat. Az akadály rögtön elhárulna, ha a két fél meg tudna egyezni, a tárgyalások kezdete óta azonban a szakadék csak szélesedett.

Az azonban biztos, hogy a demokraták – és különösen az elnök – egyelőre több hajlandóságot mutattak a kompromisszumra. Obama jelentős koncessziókat adott az ellenzéknek, a szociális programok megvágásával ráadásul pártjának és bázisának haragját is kockáztatja. Az elnök elment félútig vagy legalábbis egy darabig, ott azonban eddig szokatlan határozottságot mutatva letáborozott. A liberális szavazók felől érkező egyik leggyakoribb vád, hogy Obama túl sokat enged, ezért a választások közeledtével életbevágó, hogy keménynek mutatkozzon.

A stratégia egyelőre beválni látszik: a Reuters Politico által közölt közvélemény-kutatása szerint a választók 54 százaléka az elnöknek ad igazat a kérdésben.

A konzervatívok látszólag könnyű helyzetből indulnak: a deficit szerintük ugyanis az Obama-kormány túlköltekezésének köszönhető, mely már szinte szocializmusba illő jóléti kiadásokkal terhelte az országot és a tisztességes adófizetőket. Egyedül a republikánusok menthetik meg a hazát, ennek pedig csupán egy módja van: a kiadások lefaragása. A tények azonban mást mutatnak, és ezt a közvélemény-kutatások adatai is igazolni látszanak: a már idézett adatsorban egy másik kérdés is szerepel, miszerint ki a felelős a kialakult helyzetért. A legtöbben, 31 százalék a republikánusokat jelölték meg.

Valóban, a konzervatív párt minden konszenzust elutasító hozzáállása, mely szerint ők már azzal eleget engedtek, hogy egyáltalán egy asztalhoz ültek a gyűlölt kormányzattal, nem sokat segített a kérdés megoldásában, csupán felkorbácsolta az indulatokat, és megkeményítette az elnök ellenállását. A jobboldaliak helyzetét tovább rontja, hogy mindezt az energiát gyakorlatilag a leggazdagabb néhány százezer és a nagyvállalatok megadóztatása ellen vetik be, mely valamiféle kicsavart közgazdászi logikával (a „lecsorgó jólét” elmélete) megmagyarázható ugyan, az embereket azonban kevéssé vigasztalja.

A New York Times egy amerikai kisváros példáján szemléltette a helyzetet: Wilmingtonnak hétmillió dollárt kell megspórolnia. Ezt megteheti az alapvető szolgáltatások megnyirbálásával: nem javítják ki a kátyúkat, elküldenek két rendőrt, ritkábban nyírják a füvet, és így tovább. Vagy mindössze öt centtel növelik az ingatlanadót. Bármilyen hihetetlen, de a republikánusok nem az utóbbit választanák, sőt kongresszusi képviselőik 95 százaléka esküben fogadta meg, hogy nem szavaz meg adóemelést – soha többé.

A kialakult helyzetért ráadásul nagyrészt a Bush-kormány politikája felelős, mely két háborújával és adókedvezményeivel kétszer annyival növelte az ország kiadásait, mint az egészségügyi reform és a banki mentőcsomag költsége együttvéve. Az efféle szélsőségesen pártos cselekedetek és kijelentések a vita jellegét és hangulatát is komolyan meghatározzák. „Néha keményen kell játszani. Akkor sem szabad meghátrálni, ha az ország összeomlásával riogatnak” – fogalmazott például Michele Bachmann képviselő asszony, igen népszerű elnökjelölt-aspiráns.

A helyzet az, hogy ha összeomlást nem is, de komoly károkat mindenképp okozhat egy kormányzati leállás, különösen a gazdaságban és a legszegényebbek számára, akik leginkább rászorulnak a leálló kormányzati szolgáltatásokra. Ennek fényében hátborzongató belegondolni, mit is jelent Bachmann kijelentése: akkor sem működünk együtt, ha azt az ország érdeke bánja. Az efféle leállás pedig nagyon is valóságos lehetőség, akármennyire hihetetlennek tűnik is: a legutóbbi egy hete ért véget Minnesotában, és több tíz millió dollárjába került az államnak.

A kormányellenes szövegek, bár jól hangzanak a politikai gyűléseken és a kampánykörúton, a megegyezéshez nem sokat tesznek hozzá. Megegyezésre pedig előbb-utóbb szükség van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.