időjárás 9°C Amália 2022. október 7.
logo

Folytatódik a kártérítési per a Postabank volt könyvvizsgálói ellen

MNO
2008.04.04. 07:50

Folytatódik az a per pénteken, amelyet a magyar állam kezdeményezett több mint hét évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen. A magyar állam, az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt. mint felperesek több mint 7 évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen.

A Fővárosi Bíróság (FB) gazdasági kollégiumában pénteken folytatódik az a per, amelyet a magyar állam kezdeményezett több mint hét évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen. A magyar állam, az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt. mint felperesek több mint 7 évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen. Együttesen mintegy 170 milliárd forintot követeltek a Postabank egykori könyvvizsgálóitól, mert álláspontjuk szerint a könyvvizsgálók hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki.

Az alperesek auditált postabanki mérlegei alapján került sor az 1997-es, illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintjába kerültek az államnak. Az új eljárás 2007. október 17-én azért indult, mert a múlt év március 2-án a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési perben az állam által követelt mintegy 132 milliárd forintnyi konszolidációs kárt illetően megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét.

Egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatával mindhárom alperes vonatkozásában új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot, és jogerősen elutasította a perben a részvénynévérték-csökkenéssel kapcsolatos 40 milliárd forintos állami kárigényt mindhárom, perben érintett könyvvizsgáló cég vonatkozásában. Az újraindult bírósági eljárás első tárgyalása – akárcsak a korábbi hatéves per – zárt ajtók mögött folyt. Az Arthur Andersen könyvvizsgáló céget a perben képviselő Burai-Kovács János ügyvéd annyit elmondott az MTI-nek, hogy a mai tárgyalási fordulóra az államnak szakértői véleményt kell beadnia a felperesek kárigényének megalapozottságáról.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.