Folytatódik a kártérítési per a Postabank volt könyvvizsgálói ellen

Folytatódik az a per pénteken, amelyet a magyar állam kezdeményezett több mint hét évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen. A magyar állam, az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt. mint felperesek több mint 7 évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen.

MNO
2008. 04. 04. 7:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság (FB) gazdasági kollégiumában pénteken folytatódik az a per, amelyet a magyar állam kezdeményezett több mint hét évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen. A magyar állam, az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt. mint felperesek több mint 7 évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen. Együttesen mintegy 170 milliárd forintot követeltek a Postabank egykori könyvvizsgálóitól, mert álláspontjuk szerint a könyvvizsgálók hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki.

Az alperesek auditált postabanki mérlegei alapján került sor az 1997-es, illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintjába kerültek az államnak. Az új eljárás 2007. október 17-én azért indult, mert a múlt év március 2-án a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési perben az állam által követelt mintegy 132 milliárd forintnyi konszolidációs kárt illetően megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét.

Egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatával mindhárom alperes vonatkozásában új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot, és jogerősen elutasította a perben a részvénynévérték-csökkenéssel kapcsolatos 40 milliárd forintos állami kárigényt mindhárom, perben érintett könyvvizsgáló cég vonatkozásában. Az újraindult bírósági eljárás első tárgyalása – akárcsak a korábbi hatéves per – zárt ajtók mögött folyt. Az Arthur Andersen könyvvizsgáló céget a perben képviselő Burai-Kovács János ügyvéd annyit elmondott az MTI-nek, hogy a mai tárgyalási fordulóra az államnak szakértői véleményt kell beadnia a felperesek kárigényének megalapozottságáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.