időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Idős embereknek kozmetikázták a sarcot a szocialisták

MNO
2009.05.26. 17:22

Lamperth Mónika szerint ahhoz, hogy Magyarországot olyan állapotban érje a válság vége, hogy a befektetőknek már jó lehetőségeket tudjanak kínálni, „sokszor nehéz döntéseket kell meghozni”.  

Az MSZP elnökhelyettese, Kaposvár országgyűlési képviselője erről kedden egy szociálpolitikai kérdésekkel foglalkozó kaposvári konferencián beszélt, hangsúlyozva: akkor járnak el felelősséggel, ha érveiket elmondják a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, és megmagyarázzák az embereknek, hogy milyen intézkedésekre miért van szükség.

Vidorné Szabó Györgyi, a parlament ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának elnöke a közel százfős, többségében idősebbekből álló hallgatóságnak 1975-ig visszavezetve részletesen elmagyarázta, hogy miért volt szükség időről időre a nyugdíjjal, illetve a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos korrekciókra.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésével kapcsolatosan azt mondta: „foggal és körömmel” ragaszkodtak hozzá, de a válságkezelés során „el kellett engedni ezt az utolsó szalmaszálat is”. Mint mondta, pontosan tudják, hogy a nyugdíjas társadalomnak szüksége van erre a kis pluszpénzre, ezért „ahogy erősödik a gazdaság, visszaadják”. A nyugdíjkorhatár emelésére a politikus szerint nemcsak a környező országokhoz való alkalmazkodás miatt van szükség, hanem azért is, mert „a születéskor várható életkor úgy kitolódott, hogy (...) túlnyomó többségben bőven élvezhetjük még a nyugdíjas éveket”.

Korózs Lajos, a Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszernek fenntarthatónak, finanszírozhatónak és rugalmasnak kell lenni ahhoz, hogy megfeleljen a kihívásoknak. „Ilyen kihívás, hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni a várható demográfiai öregedésre, ami az ország és Európa előtt áll” – tette hozzá. „Kutya kötelessége a politikának legalább ebben a kérdésben leülni egy asztalhoz, hogy tudjuk azt, hogy mire lehet számítani öt év múlva, tíz év múlva, húsz év múlva” – fogalmazott az államtitkár.

Korózs Lajos ismertetése szerint azokkal az intézkedésekkel, amiket most hoznak, azt szeretnék elérni, hogy kiszámítható legyen a nyugdíjrendszer. Az államtitkár táblázatokkal és ábrákkal szemléltette, miként alakul Magyarország korfája az elkövetkező évtizedekben. Az előrejelzések szerint 30-40 év múlva minden második ember idős ember lesz – mondta az államtitkár, hozzátéve: ebből következően a cél az, hogy minél tovább a munkaerőpiacon tartsák az embereket. Egyrészt mert így magasabb lesz a jövedelmük, másrészt pedig a több szolgálati idő révén magasabb lesz a nyugdíjuk, és nem a szociális rendszernek kell majd segíteni a mindennapi életüket – magyarázta.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.