időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

„A politikatörténet legsúlyosabb bűntettével” vádolják Dávidot és Herényit

MNO
2009.06.29. 14:08

Almássy Kornél független, volt MDF-es képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: sem ő, sem egyetlen segítője nem adott megbízást Dávid Ibolya megfigyelésére. Úgy fogalmazott: az elmúlt napokban Dávid Ibolya és Herényi Károly minden eszközt megragadott, hogy megpróbálja elfedni azt a tényt, a Legfőbb Ügyészség a rendszerváltozás utáni politikatörténet legsúlyosabb politikai bűntettével vádolta meg őket. <br /><br /><a href="/portal/646660"><strong>• Utolsó pillanatok? – Akár 150-en is kiléphetnek az MDF-ből</strong></a>

A legfőbb ügyész múlt szerdán kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly MDF-es politikus képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. A távirati iroda úgy tudja, azért, mert Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly, az MDF politikusa megalapozottan gyanúsítható kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével az adatgyűjtési üggyel összefüggésben. A távirati iroda úgy tudja, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló, az Országgyűléshez beérkezett kérelem alapja az a tavaly augusztus 1-jén rögzített telefonbeszélgetés, amelyet Tóth János, az UD Zrt. ügyvezetője és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója folytatott.

A legfőbb ügyész levele szerint a hangfelvétel szeptember 10-én CD-re másolva Dávid Ibolyához került, aki a lakásán lejátszotta a felvételt politikai tanácsadója, Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt. Herényi Károly és Dávid Ibolya ekkor megállapodtak, hogy a pártelnök felkeresi Csányit, Herényi pedig Almássy tanácsadójának a tudomására hozza, hogy rendelkezésükre áll a hanganyag. Herényi Károly szeptember 12-én találkozott Tombor Andrással és átadta neki a beszélgetés szó szerinti leiratát, majd egy másik iratot. Utóbbi lényege az volt, hogy Almássy aznap délig hozhat döntést arról, hogy a párt 13 órai rendkívüli sajtótájékoztatóján lemond parlamenti mandátumáról, MDF-tagságáról és nyilvánosan bocsánatot kér, amiért „megengedhetetlen eszközökkel kampányolt”, vagy az MDF meg nem nevezett politikusa megjelenik a sajtótájékoztatón a hanganyaggal. Tombor András nemet mondott Herényinek, a tanácsadó szerint ők nem jártak el jogellenesen.

Almássy Kornél sajtótájékoztatóján elmondta: Dávid Ibolya a CD bemutatásakor már tisztában volt azzal, hogy a megfigyelési vádból egy szó sem igaz. Hozzátette: a sajtóban megjelent ügyészségi levél szerint aznap reggel Csányi Sándornál tett látogatást, ahol az MDF elnöke előtt Csányi kihangosítón keresztül felhívta Tóth Jánost, az UD Zrt. vezetőjét, aki egyértelműen cáfolta az adatgyűjtés tényét és kijelentette, hogy nem volt ilyen jellegű megbízás. „Tény, hogy sem én, sem egyetlen segítőm nem adott megbízást Dávid Ibolya megfigyelésére” – jelentette ki Almássy Kornél. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészség 2008 novemberében jogerősen is megállapította, hogy nem történt semmilyen megfigyelés.

Tény, hogy sem Dávid Ibolya, sem a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nem adott választ arra, hogyan került az NBH által rögzített CD Dávid Ibolyához és Herényi Károlyhoz – hangsúlyozta. Hozzátette: „Most már az is mindenki számára tény, hogy engem ennek a hanganyagnak a nyilvánosságra hozatalával akartak visszalépésre kényszeríteni”. Ez a nyomozó ügyészség szerint kimeríti a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekményének fogalmát – mondta. Mint kiemelte, az Országgyűlés őszi ülésszakán fény derül arra, hogy a szocialistáknak az a fontos, hogy az igazságszolgáltatás kivizsgálja a történteket, vagy „a mentelmi jog fenntartásával fogják meghálálni Dávid Ibolya és Herényi Károly folyamatos átszavazásait, amellyel életben tartották a Gyurcsány- és Bajnai-kormányt”. Újságírói kérdésre közölte: az MDF elnökválasztási eredményét 2008 októberében két MDF-es megtámadta, első fokon 2009 szeptemberében fognak ítéletet hirdetni.

Az MDF a sikeres EP-választást követően halad előre a maga útján, és nem kíván érdemben foglalkozni Almássy Kornél történeteivel – mondta Almássy szavaira reagálva Karsai Péter MDF-es képviselő.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.