időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Pótdíjat fizet, aki nem engedi be a kéményseprőt

WL
2012.05.03. 12:55

A kéményseprés díjával megegyező pótdíjat fizethetnek azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes indítványában jelzi, hogy évről évre jelentős, és egyre növekszik azon kémények száma, amelyeket a szakemberek nem tudnak megvizsgálni, mivel nem jutnak be az ingatlanba. Mint írta, ez a szám 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt – utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka.

A városvezető szavai szerint csak úgy lehet megelőzni a füstmérgezéseket, a végzetes kimenetelű baleseteket, ha az időszakos ellenőrzéseket és a szükségszerű beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a FŐKÉTÜSZ.

A rendelettervezet szerint a tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetnie, ha neki felróható okból nem tudja elvégezni a munkát a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének.

Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FŐKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, hogy milyen a fűtés típusa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.