Nem kap tízmilliókat a volt vezérigazgató

A Kúria a pécsi önkormányzatnak adott igazat, Varga Péter azt állította, nem tudott a buszos üzletről.

tt
2012. 07. 02. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Pétert, a városi vagyonkezelő cég, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját még Tasnádi Péter MSZP-s polgármester idején nevezték ki. A Bóly Rt. éléről érkező vezető feladata lett a vállalat konszolidációja, valamint a városi cégek holdingba szervezése. A vezért azonban Pécs jelenlegi polgármestere, Páva Zsolt 2009 májusában történt megválasztása után menesztették.

Azért kellett mennie, mert az önkormányzat álláspontja szerint nem tájékoztatta a város közgyűlését a holding alá tartozó Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. buszainak eladásáról. A közlekedési vállalat 51 százalékát ugyanis az általa vezetett cégen keresztül birtokolta az önkormányzat. A társaság buszait ugyanakkor a 49 százalékban birtokló magáncég, a Mecsekbusz által kinevezett menedzsment értékesítette a PK Zrt. és az offshore hátterű LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek 2009 januárjában.

Páva Zsolt az ügyletről később értesülve azonnal feljelentést tett, ami alapján el is indult a nyomozás. A városvezető akkor kezdeményezte a közlekedési cég vezetésének visszahívását és Varga menesztését is, mondván, őt is felelősség terheli azért az ügyletért, ami miatt Pécs elvesztette vagyonának egy jelentős részét.

A város közgyűlése így 2009 júniusában zárt ülésen döntött a holdingvezér távozásáról, mondván, tájékoztatnia kellett volna a közgyűlést a PK buszainak kiszervezéséről. Az önkormányzat rendkívüli felmondással élt a korábban a szocialisták által kinevezett cégvezetővel szemben, az MSZP-sek ennek megfelelően akkor nem is támogatták a felmentést. Varga akkor azzal védekezett, hogy ő nem tudott a nettó 2,2 milliárd forintos ügyletről, amely során a 170 buszból álló járműpark új tulajdonoshoz került. Az exvezér így munkaügyi bírósághoz fordult, úgy egyéves elmaradt munkabérét és félévi prémium-előlegét követelte kamatostul. Ez 2012-re már elérte a 40 millió forintot.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.