Bauer szerint jogállami a szemkilövetés

Morvai Kirsztina szerint a Bajnai–Gyurcsány–Mesterházy-"összefogás" a szemkilövetések és tömeges rendőri bántalmazások visszatérését jelentheti.

NT
2013. 01. 11. 3:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott igennel válaszolt Bauer Tamás az M1 Ma reggel című műsorában arra a kérdésre, hogy a 2006. őszi rendőri fellépések jogállaminak minősíthetők-e. A Gyurcsány Ferenc vezette DK alelnöke válaszát többszöri újrakérdezés után megerősítette, rámutatva, hogy a rendőrség 2006 őszén úgy járt el, ahogy el kellett járnia. A dolog különös pikantériája, hogy előzőleg Bauer Tamás éppen azt fejtegette: a baloldali, ellenzéki összefogás fő célja, hogy 2014 után visszaállítsák Magyarországon a jogállamot – írja a Magyar Nemzet.

 

Bajnai–Gyurcsány–Mesterházy-féle összefogás: visszatér a brutalitás?

– A logika szabályai szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a Bajnai–Gyurcsány–Mesterházy-féle összefogás a következő választáson netán győzelmet aratna, minden esély megvan arra, hogy a kormányellenes tüntetőket, vagy akár az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján majdan békésen emlékezőket ugyanazzal a brutalitással veri majd szét az akkori rendőrség, ahogy ez hat évvel ezelőtt történt – reagált közleményben Morvai Krisztina.

A jobbikos európai parlamenti képviselő szerint világossá vált, hogy a „jogállam helyreállítására törekvők” mit gondolnak az igazságszolgáltatás szerepéről egy jogállamban, hiszen a képviseletükben eljáró Bauer Tamás teljes mértékben negligálja azt a nagyszámú jogerős bírósági ítéletet, amelyek mindenben ellentmondanak a 2006. őszi rendőri brutalitással kapcsolatos pimasz és szélsőséges állításainak. „Aki ezt az összefogást támogatja, tudhatja, hogy a tömeges rendőri brutalitásokat, a gyülekezési jog sárba tiprását is támogatja, és Magyarországon újra lehetnek szemkilövetések és tömeges rendőri bántalmazások 2014 után” – áll Morvai közleményében.

Gyurcsánynak szembe kellene néznie a ténnyel

– Nagyon merész dolog egy ilyen álláspontot képviselni – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Juhász Péter. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 egyik alapítója, a Milla Egyesület elnöke szerint a DK-nak, illetve Gyurcsány Ferencnek szembe kellene néznie a ténnyel, hogy 2006 októberében súlyosan sérült a jogállamiság.

Juhász elmondta, hogy 2006 októberében két szociológus barátját is összeverték, majd tíz napra őrizetbe vették, egy újságíró ismerősét pedig gumilövedékkel hasba lőtték a rendőrök, noha semmit sem csináltak, egyszerűen csak a helyszínen követték az eseményeket.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.