időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Még nem tudni, hogy kihez csapódik Fodor

VZ
2014.04.07. 18:13

A Liberálisok elnökén múlik, hogy Gyurcsányéknak vagy Bajnaiéknak lesz-e önálló parlamenti frakciója.

A pártelnök közölte: az elkövetkező napokban összeül a párt vezető testülete, értékelik a választások eredményét, és el fogják dönteni, hogy milyen stratégiát kövessenek a parlamentben és az országos politikai életben.

Parlamenti frakció alakításához 5 képviselőre van szükség, ám a Gyurcsány Ferenc vezette DK és a bajnaista Együtt–PM Szövetség is csupán 4 képviselőre számíthat, így a saját frakcióhoz Fodor magukhoz csábítására lenne szüksége mindkét formációnak.

Fodort egyébként a hírek szerint Gyurcsány protezsálta be a baloldali összeborulásba.

Fodor Gábor egy másik kérdésre azt felelte, hogy egy frakcióhoz való csatlakozás kérdését majd akkor kell átgondolni, ha konkrét felkérést kapnak. Kiemelte: ő nem kezdeményez tárgyalásokat, ha mások megkeresik, azt végiggondolja az MLP.

Azt is elmondta, hogy nem hivatalosan „mindenféle beszélgetést folytatunk [ ] mindenkivel, de ezek nem hivatalos beszélgetések, lényegében fantáziálások a helyzetről”.

A pártelnök gratulált ahhoz, hogy a Fidesz 2010 után újra jelentős és nagyarányú győzelmet aratott. Azoknak pedig, akik a „kormányváltó erők szövetségét alkották”, a vereség okait nem másokban, hanem magukban kell keresniük – folytatta. Emellett viszont leszögezte, hogy a választás nem volt fair, mert egyoldalúan lejtett a kormánypártok irányába a politikai pálya.

„Emlékszem, ahogyan kimenekült az egykori liberális párt elnöki székéből, és hagyta ott a legnagyobb válság kellős közepén, választások előtt néhány hónappal. Most pedig nulla politikai teljesítménnyel, egy nem létező párt élén, érvényes gondolat nélkül, ajándékba kapott egy mandátumot, azzal az ígérettel, hogy \"hozza\" a liberális szavazatokat. De nincs még vége, most el is döntheti, melyik párt (DK, vagy Együtt 2014) képviselői alkothatnak Vele frakciót, és részesülnek azokból a juttatásokból, amik ezzel járnak. Gondolom, minimum egy frakcióvezető helyettesi tisztség kinézhet ezért. Azért ez a kis történet is jelképez valamit. Irigylem, akik még bírják gyomorral a hivatásos magyar politikát.\" (Bőhm András Fodor Gáborról a Facebookon)

A Liberálisok jelentős sikert értek el, mert a 2010–2014 közötti időszak után újra van „liberális erő” a parlamentben – közölte. Az elmúlt időszak azért is nehéz volt, mert felerősödtek a szélsőséges politikai tendenciák, Európa- és demokráciaellenes eszmék láttak napvilágot – vélekedett. A liberálisoknak most az a dolguk, hogy a szabadságközpontú, az emberi szabadságjogokra, de eközben magára az emberre, az egyénre is fókuszáló gondolkodásmódot hozzák vissza a politikába – jelentette ki.

Fodor Gábor felvetette azt a gondolatot is, hogy érdemes lenne újragondolni a baloldali pártok együttműködését az EP-választás és az önkormányzati választásra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.