Megvan a Simon-pénzek egyik forrása

Egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénzösszegek egy része.

2014. 04. 02. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Simon-ügyben lefoglalt iratok között a nyomozók megtalálták annak a 2001-es ingatlanügyletnek a dokumentációját, amelynek során az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 40 millió forintért adott el egy földterületet az Auchan Magyarország Kft. egyik érdekeltségének. A szóban forgó ingatlanon pakuratavak voltak, a területet tehát kármentesíteni kellett. A kárelhárítást egy vállalkozó 100 millió forintért hajtotta volna végre, erre szerződést is kötött az önkormányzattal, amely később ismeretlen okokból elállt a megállapodástól. A kerület ezután az Auchan leánycégével szerződött le a kármentesítésre, ezúttal azonban már 950 millió forintért, a visszaléptetett vállalkozóval pedig peren kívül megállapodtak.

„A 2014. április 2-án megjelent „Megvan a Simon-pénzek egyik forrása” c. cikkünk bevezetőjében és tartalmi részében zárkaügynöki jelentésre hivatkozással megalapozatlanul állítottuk azt, hogy Mesterházy Attila tudott a százmilliókról, továbbá azt, hogy a nyomozó hatóságok által lefoglalt iratok közt van Mesterházy Attila kézjegyével ellátott szerződés is.”

A lefoglalt iratokból kitűnik, hogy 950 millió forintos „kármentesítési” pénz egy része az Auchantól a Szociál Fókusz Kht.-n és az R&S 2002 Consulting Kft.-n keresztül egyebek közt különböző alapítványokhoz és egyesületekhez is vándorolt. A megtalált dokumentumok szerint a szisztéma egyszerű volt: az Auchan leánycége sokmilliós szerződéseket kötött a szóban forgó gazdasági társaságokkal. Megjegyezzük, hogy Simon Gábor 1999-től önkormányzati tanácsadóként segítette a XVIII. kerület szocialista polgármesterének, Mester Lászlónak a munkáját, 2002-ben pedig az MSZP fővárosi területi listájáról már a parlamentbe is bekerült.

A nyomozók által lefoglalt iratok között találhatók olyan későbbi megállapodások is, amelyeket Mesterházy Attila pártelnök, vagy Simon Gábor elnökhelyettes írt alá.

Úgy tudjuk, a nemrég váratlanul elhunyt Welsz Tamás beszámolt a hatóságoknak arról, hogy Simon Gábor szerette volna legalizálni a vagyonát, és ehhez az ő segítségét kérte. Mesterházy Attila korábbi helyettesének ténykedéséről a nyomozók is pontos információkkal – lefoglalt bizonyítékokkal, terhelő vallomásokkal és telefonlehallgatási jegyzőkönyvekkel – rendelkeztek. Ilyen körülmények között került sor az MSZP volt elnökhelyettesének előzetes letartóztatására.

Lapunk értesülései szerint Simon Gábor nehezen viseli a fogva tartást, és rosszul éli meg volt párttársainak az ügyben tanúsított viselkedését. A mellé helyezett zárkaügynök jelentése szerint Simon arról is beszélt a zárkában: Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc tudtak a százmilliókról.

Fotó: Magyar Nemzet/ Székelyhidi Balázs

A Fidesz újra arról kérdezi Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy mit és mióta tud korábbi helyettese, Simon Gábor eltitkolt pénzeiről. Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján közölte: „a szocialista bűnregényről” kiderült újabb információk alapján újra arra kérik Mesterházy Attilát, hogy 57 napnyi „titkolózás” után mondjon el végre mindent arról, mit és mióta tud Simon Gábor „rejtegetett, illegális pénzeiről”, azok honnan vannak, és kié a sok százmillió forint.

 

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzet szerint az Együtt–PM-es Szigetvári Viktor cége korábban több millió forintot keresett a paksi atomerőmű-bővítés kommunikációs stratégiájának kidolgozásával, Hoppál Péter úgy reagált: a baloldal vezetőinek teljes szavahihetetlensége rajzolódik ki a paksi fejlesztés ügyében, hiszen ma már ellenzik a bővítést.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.