időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Mit engedhetnek meg maguknak a választók?

PR
2014.04.05. 17:35

A választóknak joguk van nyíltan felvállalni szimpátiájukat a szavazóhelyiségekben is – nyilatkozta Patyi András.

Patyi Andrást a Nemzeti Választási Központban tartott szombati sajtótájékoztatóján többen is arról kérdezték, mi a megengedett a szavazóhelyiségek körüli 150 méteres körzeten belül. A testület elnöke azt mondta, megítélése szerint „ha a szavazópolgár piros sálban megy be szavazni és abban a sálban jön ki onnan, ez nem sérti a választási kampányt, mivel ezzel nem kampányol”. Szavai szerint a választó ezzel nyíltan vállalja a pártszimpátiáját, amihez joga van.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, más a megítélése annak, ha aktivisták a szavazókör közvetlen közelében osztogatnak sálakat, vagy bármi mást, ami egy bizonyos jelölőszervezet iránti szimpátia növelésére alkalmas, mert az már aktív kampánytevékenységnek számít, ami abban a zónában tiltott.

Helyi idő szerint szombat reggel megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országgyűlési képviselőválasztás.

 

Több mint ötezer szavazási iratcsomagot nem vettek át a külképviseleteken – közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda szombaton. A külképviseleteknek pénteken, zárás után össze kellett számolniuk, hány szavazási levélcsomagot nem vettek át. Az NVI az MTI érdeklődésére szombaton azt közölte: 5427 szavazási levélcsomag maradt a külképviseleteken.

 

A választásról további részleteket ide kattintva olvashat.

Patyi közlése szerint a 150 méteres zónán kívül azonban lehet majd kampánytevékenységet folytatni a szavazás ideje alatt, így például szórólapot, ajándéktárgyat, pólót vagy sapkát adni a választópolgároknak.

Jelezte, ez az igazán nagy újdonság a választópolgárok számára, és nem biztos, hogy ezt a változást már mindenki „vette”. Tehát azt, hogy a polgárok lakása és a szavazóhelyiség közötti úton őket adott esetben kampányüzenetekkel és kampányajándékokkal fogják várni – magyarázta. „Ezzel meg kell barátkozni, amelyik (ajándék) tetszik, azt el kell fogadni, amelyik nem tetszik, azt meg udvariasan vissza kell adni” – fogalmazott az NVB elnöke.

Patyi közölte, számít arra, hogy olyan bejelentések is érkeznek majd a választási bizottságokhoz, amelyekben arról számolnak be, hogy például a villamoson valakinek a kezébe nyomtak egy jelölő szervezetre utaló gyümölcsöt. Hozzátette: szerinte erre a választási bizottságok várhatóan azt fogják mondani, hogy ez egy megengedett kampánytevékenység, „egye meg a gyümölcsöt és legyen egészségesebb tőle”.

Az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szombaton Budapesten.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: pénteken 16 óráig lehetett átjelentkezni egy másik településre. Az érdeklődők 13.30-kor azt tapasztalták, hogy a túl sok kérelem miatt lelassult a rendszer, a hírekkel ellentétben azonban egy pillanatra sem állt le – hangsúlyozta. Ilyen mértékű átjelentkezési számnál ez a fajta lelassulás teljesen természetes – jelentette ki Pálffy Ilona, hozzátéve, hogy végül minden átjelentkezőt fogadni tudtak.

A névjegyzékben 8 019 566 választópolgár szerepel, közülük átjelentkezéssel 120 304 szavazhat. Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában 58 ezren szavaztak – akkor még úgy nevezték – igazolással.

Az NVI elnöke elmondta: volt olyan hivatal, ahol a személyesen átjelentkezők egymás kezébe adták a kilincset, és még az online átjelentkezők kérelmeit is fel kellett dolgozni. Elmondása szerint sok volt a hibásan kitöltött átjelentkezés, ráadásul az irodáknak mindenkit ki kellett értesíteniük a kérelem elbírálásáról.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI tájékoztatást adott valamennyi helyi választási irodának, hogy az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörökben, ahol ilyen sokan szavaznak, lehetőség van „megbontani” a szavazatszámláló bizottságokat, akár 4-6 felé is, és több jegyzőkönyvvezetőt is beállítani, több szavazófülkét kihelyezni. Példaként említette a budapesti XIII. kerületet, ahol a kijelölt szavazókörben az állandó lakosokon túl további 3700 választó fog szavazni. Itt ötfelé választják a szavazatszámláló bizottságot, 8 fülke és 9 jegyzőkönyvvezető segíti majd a munkát – mondta.

Hozzátette: az ország legnagyobb szavazóköre a főváros XI. kerületében van: a fővárosi 2. számú egyéni választókerület 35. számú szavazókörében az átjelentkezőkkel együtt 5717-en szavazhatnak. A 7. számú egyéni választókerületben 5137-en, a 8. számú egyéni választókerületben 4844-en voksolhatnak.

Pécsen több mint 400 átjelentkezési kérelmet nem vezettek át péntek délután, emiatt az egész országban „vissza kellett tartani” a névjegyzéke k zárását – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint nem sokkal éjfél előtt derült ki a hiba. A névjegyzéket eredetileg 16 órakor zárták volna le. Emiatt több helyi választási irodai munkatárs nem köztisztviselőhöz méltóan elégedetlenkedett, holott minden köztisztviselőnek tudnia kell, hogy választás idején nincs se nappal, se éjszaka, végezni kell a választás feladatait – mondta Pálffy Ilona. Az NVI elnöke megjegyezte: ettől az esettől eltekintve „nagy átlagban” a köztisztviselők „egy emberként, a fogukat összeszorítva” dolgoznak. Ezért megköszönte minden, a választás lebonyolításában részt vevőnek a „hihetetlen munkát”, amit végeznek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.