Több száz fantomcég Kisvárdán

Még ügyvédként körülbelül hétszáz olyan cég alapításában vett részt tevékenyen Seszták Miklós, amelyeket tetemes köztartozásaik miatt felszámoltak.

2014. 06. 27. 3:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának Seszták Miklós, a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket – írta tegnap az Index. A portál tényfeltáró írása szerint néhány kisvárdai címre legalább hétszáz olyan betéti társaságot jegyeztek be orosz és ukrán állampolgárok nevén, amelyeket a kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta nagyrészt felszámolt. Az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt.

A kisvárdai Litki út 18. szám alá 2007 és 2009 között például 550 cég volt bejelentve, a Gagarin utca 22.-be több mint kétszáz, a Somogyi Rezső utca 1.-be pedig mintegy tucatnyi. 2009-re ezek több mint négyötödét felszámolták.

A több száz céget még a 2000-es évek elején alapították. A recept az volt, hogy beltagnak és kültagnak két orosz vagy ukrán állampolgárt szereztek. Sesztáknak gyakran kellett Ukrajnába utaznia, hogy aláírassa a leendő cégtulajdonosokkal az okiratokat. Segítője, a Litki úti cégeket képviselő Kovács Erzsébet 2005-ben azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy az MLM-rendszerű, direkt értékesítéssel foglakozó kereskedelmi hálózat működtetéséhez kellettek a külföldiekkel föltöltött bt.-k. A nő nem tudta megmondani, hány cég lett bejelentve a lakásába. Az évtized második felében sorban indultak felszámolások a cégbíróságon, a vállalkozások többségét a mérlegek leadásának vagy a köztartozások befizetésének elmulasztása miatt szüntették meg. Volt olyan cég, ahova felszámolót is kirendelt a bíróság. Az egyik Somogyi Rezső utcai cég 2009-es felszámolása például 375 000 forintjába került az államnak.

A kisvárdai Somogyi Rezső utca 1.-ben jelenleg alapítványi iskola működik, de tavalyig itt volt a Fidesz helyi irodája is. A Somogyi Rezső utcai épületet a 2003 óta itt székelő TFK-Impex Kft. adja bérbe, amelyben Seszták felesége az egyik tulajdonos, aki a Fidesz-iroda helyén a napokban kávézót nyitott. Az Index szerint magyar megbízók szervezték be az itthoni adóhatóság számára nehezen elérhető, nem uniós országból származó külföldieket, hogy átláthatatlan gazdasági tranzakciókra használható cégekhez jussanak. Az iparszerű cégalapítás az internetes lap szerint akár a politikus vagyongyarapodására is magyarázat lehet. Seszták ugyanis, aki az 1990-es években, amikor ügyvédi praxist kezdett Kisvárdán, még meglehetősen szerény egzisztenciával bírt, jelenleg a parlament egyik legtehetősebb képviselőjévé. A KDNP-s képviselő 2013-as vagyonnyilatkozata szerint öt lakása és 170 milliós megtakarítása van.

A miniszter az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott az Indexnek. A fejlesztési tárca pedig közleményben utasította vissza a portál „nyilvánvalóan lejárató célzatú csütörtöki cikkében foglalt, rosszindulatú állításait”. Szerintük sikertelenül próbálnak fogást találni az új kormánytagon. Szilágyi György (Jobbik) azt kérte Sesztáktól, fedje föl a tömeges cégalapítások hátterét, és távozzon a tárca éléről. Szél Bernadett (LMP) szerint a politikusnak már a miniszteri kinevezése is súlyos hiba volt. A miniszter lemondását követelte a DK és az Együtt–PM is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.