Medgyessy: Gyurcsány volt a trójai faló

„Ő nem zsigerileg áruló, hanem alkalom szülte áruló. Alkalma keletkezett, és nem tudta visszautasítani a dolgot.”

BLM
2014. 08. 27. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács László, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szili Katalin, Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc nélkül nem jöhetett volna létre a puccs, árulta el az Indexnek adott interjúban Medgyessy Péter, akit 2004 augusztusának végén buktatott meg az MSZP és az SZDSZ. A nevezettekkel a történtek után már csak köszönőviszonyban maradt, „mert ez a normális európai viselkedés”, de például Lendvai Ildikóval alaposan átbeszélték a történteket.

Ma már úgy látja, ha követett el politikai hibát, akkor az egyik az volt, hogy nem lépett be az MSZP-be, hiszen akkor könnyebben megvalósíthatta volna az elképzeléseit.

A száznapos programot ma sem tartja hibának. Arra a felvetésre, hogy reform is kellett volna mellé, úgy válaszolt, hogy „tetszettek volna türelmesnek lenni”. Mint mondta, 2004 közepén már ott volt az asztalán „egy alaposan kidolgozott és egyeztetett egészségügyi reform. Amikor odáig jutottunk, hogy elkezdjük ezt a reformot, elkezdtek félni, hogy ez majd sok érdeksérelemmel jár. És megtörtént a puccs.”

Utána már az új miniszterelnök nem csinálta meg – tette hozzá. „Tehát ne jöjjön most senki azzal, hogy a 100 napos programmal együtt a reform is kellett volna, mert sem az MSZP, sem az SZDSZ nem rendelkezett semmilyen előkészített anyaggal 2002-ben. Egy miniszterelnököt se tudtak kiizzadni magukból belülről. A reformprogramot nekem és a stábomnak kellett kidolgoznunk 2003-ban. (...) Gyurcsány tehát kitűnő szónok, de egyetlen reformot sem csinált meg. Pedig másról sem beszélt, mint a reformok szükségességéről.”

Ismert, Gyurcsány kormányzása alatt szinte hetente alkotott újabb nagyívű programokat, amelyek aztán nem valósultak meg. Külön emlékezetes a 2006-os választások előtti áfacsökkentés, amelyből aztán a győzelem után villámgyorsan emelés lett. Medgyessy ezzel kapcsolatban így fogalmazott az Indexnek: „A 2006-os választások előtt az áfát lecsökkentette, holott mindenki tudta, hogy inkább áfaemelésre van szükség. A választások után meg is kellett emelni. Erre előzőleg Gyurcsányt figyelmeztette két ember: Surányi György és én, de a falra hányt borsó esete volt.”

Arra a kérdésre, hogy újra meghívná-e Gyurcsányt a kormányba, csak visszakérdezett: „Kérdezze meg a trójaiakat, hogy beengednék-e újra a trójai falovat a várba!” Ezt az a felvetés követte, hogy ezek szerint árulónak tartja őt, mire így válaszolt: „Hát, persze! Mi a csudának tartanám?”

„Ő sose csinált titkot abból, hogy miniszterelnöki ambíciói vannak, ebben becsületes volt. De engem azzal hitegetett, hogy ő még tanulni akar, és fel kell nőnie a feladathoz. Aztán mégis úgy ítélte meg, hogy gyorsan kormányfőnek kell lennie. Ő nem zsigerileg áruló, hanem alkalom szülte áruló. Alkalma keletkezett, és nem tudta visszautasítani a dolgot. Nem jól mérte fel a dolgot, saját képességeit és felkészültségét. Bölcsebben tette volna, ha tényleg pár évet tanul még, ez utólag bebizonyosodott.”

Mint mondta, Gyurcsánnyal azóta sem beszélték meg a dolgokat. Egy ideig még úgy tett, mintha tanácsot kérne, de nem hallgatott rá.

Ismert, Gyurcsány őszödi beszédének 2006 őszi nyilvánosságra kerülése megrengette az akkori balliberális kormányt, tüntetések kezdődtek, melyekre a rendőrség erőszakkal válaszolt, a rákövetkező önkormányzati választások pedig a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelmét hozták. Azóta sem derült ki, hogy ki juttatta el a sajtóhoz a felvételt, de például a titkosszolgálatok akkori vizsgálata szerint is Gyurcsányék voltak azok.

Medgyessy az elmúltnyolcévezést a politikai folklór részének tartja, de azt elismeri, annyi igazsága van a Fidesznek, hogy a baloldal drasztikusan eljátszotta az emberek bizalmát. Szerinte ebben személyes és politikai hibák voltak, az ő megbuktatásától, mint eredendő bűntől kezdve az őszödi beszédig mindenféle, nem is beszélve az elvétett politikáról és a reformok hiányáról.

Az őszödi beszéd kapcsán arról beszélt, hogy Gyurcsánynak le kellett volna mondania. Ezt el is mondta neki, ami után ki is éleződött a viszonyuk, „mert neki ez persze nem tetszett”. Őszinte beszélgetésük ezt követően már nem volt, és „valószínűleg soha nem is lesz már”.

Orbán Viktorról azt mondta: „nagyon tehetséges politikus, ezt ma már talán kevesebben merik kimondani, de én bátran kijelentem. Ma a magyar politikai palettán nincs más, akinek víziója lenne.” A 2010-es választások óta egyszer volt egy hosszabb, egyórás beszélgetésük 2013-ban, amit Medgyessy kezdeményezett, de ennél többet nem árult el a találkozóról. Azt még később hozzátette – a pletykákra reagálva –, hogy sosem környékezte meg a Fidesz.

A baloldal 2018-as esélyei kapcsán felidézte, hogy Orbánék 2010-es győzelme után azt mondta, hogy két cikluson át kormányozhatnak, de ha a baloldal nem szedi össze magát, három is lehet. Ezt ma is tartja. Most már azonban nem mer jósolni. „Azt látom, hogy nem biztos, hogy ezzel a baloldallal lehet legyőzni Orbánt. Orbán ugyanis sok olyan dolgot megértett a világ változásaiból, amit ez a baloldal egyelőre nem. Ezzel nem azt mondom, hogy tetszenek Orbán következtetései és megoldásai, de ő ráérez arra, hogy milyen ügyekben kell valamit mondani vagy csinálni. Nem látszik, hogy a mai baloldal képes lenne erre.”

Az összefogás pártjai kapcsán felidézte egy borásznál tett látogatását, ahol a házigazdát megkérdezték, hogy melyik bora a kedvence, mire azt válaszolta, hogy a whiskey. „Szóval ha azt kérdezi, hogy MSZP, DK vagy Együtt–PM, akkor nekem a whiskey.”

Azt ugyanakkor elismerte, hogy az európai parlamenti választáson jobb híján az MSZP-re voksolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.