Önkéntes szolgálatban vesz részt több ezer fiatal

A 72 órás önkéntes szolgálat a három történelmi egyház kezdeményezésére indult.

2014. 10. 10. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ megváltoztatása azzal kezdődik, hogy elsőként mi magunk megváltozunk, és jó emberek igyekszünk lenni – mondta Palánki Ferenc egri segédpüspök, az idei rendezvény Veled kezdjük mottójára utalva a budapesti Feneketlen-tónál rendezett sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, a belső, isteni rend után alakulhat és jöhet létre a külső rend is.

Szabó István református püspök beszédében három nemzedék példáján keresztül mutatott rá az igazi önkéntességre. Míg a rendszerváltás előtti önkéntes munka valójában félrabszolgamunka volt, a rendszerváltás idejében pedig az idő fontossága kiszorította a mások iránti önzetlen szolgálatot, a mostani fiatalságnak megvan a lehetősége arra, hogy valódi áldozatvállalással segítsenek környezetükön – fejtette ki.

Fabiny Tamás evangélikus püspök szerint a mai világban hajlamosak vagyunk minden téren kompromisszumot kötni, ezért fontos, hogy ezt a három napot jó cselekedetekkel, kompromisszum nélkül töltsük el.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: abban a világban, ahol mindenki a saját érdekét előtérbe helyezve, önmaga megvalósításának érdekében köt kompromisszumot, fontos, hogy szánjunk három napot arra, hogy e kompromisszumok nélkül foglalkozzunk másokkal, s úgy adjuk át magunkat a közösségi szolgálatnak, hogy lemondunk saját magunkról. „Ez szinte teljesen szembemegy a modern kori trenddel, hiszen ez a 72 óra nem az önzésről, hanem az önátadásról, így mások szolgálatáról szól. A program azoknak nyújt lehetőséget, akik érzik magukban a késztetést, hogy ilyen formában segítsenek másokon – emelte ki. – Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egész évben ilyen közösségi munkában részt venni.”

„Ez a háromnapos országos rendezvény hivatott felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy lehet mindenfajta önzés és viszonzás nélkül is jót cselekedni. Bízom benne, hogy azok, akik szolgálattal töltik ezt a 72 órát, utána kicsit többnek érzik magukat, és nagyobb lelki egyensúlyt éreznek – mondta az államtitkár. – Egy társadalom kultúrájának az is fontos része, hogy ne csak az anyagi javak gyűjtése legyen fontos, hanem a másoknak való segítségnyújtás is.\"

Jakab Rita, a program szervezője hangsúlyozta: idén már 310 helyszínen közel 8000 fiatal vesz részt a többnapos közösségi önkéntes munkában. A szolgálatnak köszönhetően három nap alatt közterületek, parkok tisztulnak meg, az önkéntesek több idősotthont is felkeresnek, hogy az ott élőknek segítséget nyújtsanak, s lesznek, akik könyvtári katalogizálásban segítenek.

A hét végén az önkéntesek számos területen tevékenykednek. Nekik köszönhetően számíthatnak segítségre a szolnoki drogterápiás intézet lakói, imaórán vehetnek részt a szegedi börtön fogvatartottjai, és megújulhat a fehérgyarmati kórház kertje is. Idén különös figyelmet kap a „csikkszedő kommandó”, amelynek tagjai a kismamák, gyermekek által is látogatott parkok, játszóterek területén elszórt cigarettacsikkeket szedik össze, mivel ezt a munkát a közmunkások és az úttakarítók sem végzik el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.