Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Testvérként énekelni a magyar Himnuszt

Kilenc kárpátaljai család ismerkedett múlt héten magyarországi testvércsaládjaikkal.

2014. 10. 26. 22:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországi és kárpátaljai családokat kíván összekötni a Családháló alig féléves kezdeményezése. A Testvércsalád-mozgalom egyfelől a határon túl élő magyar közösséget kívánja felkarolni, másrészt a családok közötti személyes kapcsolatokat szeretné erősíteni úgy, hogy utána ők ezt tartalommal tölthessék meg. A néhány hónapos program a határ mindkét oldalán nagy tetszést aratott. Székely Attila, Családháló közösség országos szervezője lapunknak elmondta: eddig harminchat család jelentkezett, csaknem kétszáz fő. Kárpátaljáról többszörös a túljelentkezés, ez is azt mutatja, hogy igényük van a határon túl élőknek az anyaországgal való kapcsolatra. Magyarországról főként vidékről érkeztek érdeklődők. Elsősorban a megyei jogú városokban vagy kisebb falvakban élők jelezték, hogy szeretnének testvércsaládot – fogalmazott Székely. Kiemelte, több olyan család is van, akik más országban, például Ausztriában vagy Németországban élnek.

A testvércsaládok kiválasztása a jelentkezési lapon megadott adatok alapján történik, a szervezők ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek száma és kora nagyjából azonos legyen, ahogy a családok érdeklődési köre is. – A családok most találkoztak először, és négy napot tölthettek együtt. Voltunk a Parlamentben, a Csodák Palotájában, a Nemzeti Színházban, a Magyarság Házában és a Vasúttörténeti Parkban – sorolta Székely Attila. A családok, szülők és gyermek szemmel láthatóan hamar megtalálták a közös hangot.

Paulik István Békéscsabáról érkezett feleségével és három gyermekével. Elmondta, azért jelentkeztek, mert a családközpontúság nagyon fontos számukra. – A mai világ nem minden szegmensében halad a megfelelő irányba. Mi, saját lehetőségeinkhez mérten így szeretnénk erősíteni a családokat. Az emberi kapcsolatok kiépítése szerte a világban a következő lépése lehetne ennek a nagyon jó ötletnek, mert bárhol is élünk, magyarok vagyunk, és ez a legfontosabb.

A kárpátaljai, Ungvárról érkezett család számára azért fontos a testvérkapcsolat, mert ez is egy lehetőség, hogy az anyaországhoz közeledjenek. – Célunk a gyerekekkel „testközelből” megismertetni a magyar történelmet, kultúrát, mert bár magyar iskolába járnak, ott magyarnak lenni nem ugyanolyan – mondta az édesapa, aki szerint a határon túl rekedt magyarokat a kormány végre felkarolta. A gyerekek is élményekben gazdagon térhetnek haza. Székely Attila szerint legtöbbjüknek a Parlament tetszett és a Csodák Palotája, de volt olyan kisgyermek, aki azt kérdezte: mikor fogják még együtt énekelni a magyar Himnuszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.