Varga Mihály: A jövő évi költségvetés felelősségteljes

A költségvetésen kívül az egészségügyről és a hatalomgyakorlásról is szóltak a napirend előtti felszólalások a Parlamentben.

MNO
2014. 12. 15. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Firtl Mátyás (KDNP) Sopron „hűségére” emlékeztetett, valamint arra, hogy a leghűségesebb város 1989-ben a szabadság városává is vált, kiállva az európaiság mellett, kilökve egy téglát a berlini falból. Sopron legnagyobb ünnepének nevezte a hűség napját. Hangsúlyozta: a rendszerváltás sem jöhetett volna létre a haza iránt elkötelezett polgárok nélkül.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szintén elismerően szólt a soproniak hazaszeretetéről, felidézve, hogy az első világháborút követő népszavazáson jelentős többség szavazott a Magyarországhoz tartozás mellett. Azt mondta: az ország azért sodródott bele a háborúba, mert elvesztette szuverenitása egy részét. Tanulságnak nevezte mindezt, hangsúlyozva: amikor a nemzet szuverenitását korlátozták, akkor a polgárok, egyének szuverenitása is csorbult.

Ikotity István (LMP) az egri kórház orvoshiányán keresztül hívta fel a figyelmet az egészségügy problémáira. Annak állapotát válságosnak nevezte, amelynek szerinte része az orvos- és nővérhiány, az eszközök elégtelensége. Szerinte a kormány mindezekről nem hajlandó tudomást venni. A képviselő források bevonását sürgette.

Rétvári Bence szerint a jövő évi költségvetés tartalmazza az egészségügy pluszforrásait. Szerinte elegendő számú mentőautó van ahhoz, hogy a segítségre szorulókat ellássák. Szólt a kórházi adósságokról, ugyanakkor a jövő évi büdzsé 60 milliárd forintot szán intézményi adósságkonszolidációra – mondta. Beszámolt az egészségügyben zajló fejlesztésekről és arról is, hogy a dolgozók juttatása átlagosan 23 százalékot emelkedett négy év alatt.

Tóbiás József (MSZP) azt kérte a kormányoldaltól, ne szavazzák meg a jövő évi költségvetési javaslatot, amelyet a politikus az elszegényedés büdzséjének nevezett. Hozzátette: ha elfogadják, a társadalmi krízis társadalmi feszültségbe csaphat át. Szerinte jelenleg totális állam van Magyarországon, a rendszer azonban belülről bomlik. A kormányzás elszigetelődik a magyar valóságtól, de külpolitikailag is – jelentette ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszában emlékeztetett a MSZP szombati pártértekezletén elhangzottakra, hangsúlyozva: a pártnak is változnia kell. A költségvetésről szólva közölte: az a gazdaság lehetőségeiből indul ki. „Önök 2008-ra csődöt okoztak ebben az országban – fogalmazott –, jelenleg azonban nem ez a helyzet – folytatta –, az elmúlt három hónapban többlete volt a büdzsének.”

Volner János (Jobbik) a Fidesz „hatalomgyakorlása elleni vádiratát” ismertette. Azt mondta: a kormánypárt – „néhány iskolatárs” – a gazdasági hatalom megszerzése érdekében ragadta meg a politikai hatalmat. Rablókapitalista modellről beszélt, amelyben szerinte nem a hazai, hanem a fideszes cégeket hozzák helyzetbe. Ezek közé sorolta többek közt a kaszinókoncesszió, a földhasználat vagy a dohánykereskedelem lehetőségének kiosztását.

Varga Mihály úgy válaszolt: a korábbi gazdaságpolitika folytatásával már csődbe ment volna az ország. A kormány azonban más politikát választott, amelyben döntően multinacionális vállalatok érdekeit sértette – mondta. Szólt a magyar gazdaság kimagasló eredményeiről az Európai Unióban, az árcsökkenésről, az államháztartás elmúlt háromhavi pozitív mérlegéről. Szerinte a közbeszerzések a hazai vállalkozásokat segítik. A földosztások mértéke teljesen politikai és pártsemleges volt – jelentette ki, hozzátéve: a jobbikos politikus a külföldiek zsebszerződéseit védi.

Rogán Antal (Fidesz) a szocialista kormányok 2006-ban és 2010-ben készített költségvetésével vetette össze a jövő évi büdzsét. Értékelése szerint az MSZP-s kormányok által elfogadott költségvetések fokozták a szegénységet Magyarországon, most ez ellen kell küzdenie a kormánynak.

A 2006-os és 2010-es költségvetésekből többek között kiemelte az önkormányzatok támogatásának százmilliárdos csökkentését, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, illetve a gáz- és a távhőtámogatás megszüntetését. Mint mondta, a 2010-es költségvetéssel egyhavi nyugdíjat és bért vettek el az emberektől. Rogán Antal közölte, a 2015-ös büdzsében az elmúlt években elért eredményeket folytatják, ezek között a családi adórendszert, a bankok elszámoltatását, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok bérének emelkedését említette.

Varga Mihály szerint a jövő évi költségvetés nem minden idők legjobbja, de felelősségteljes, tisztában van az ország lehetőségeivel. Hozzátette: a büdzsé fenntartja a pénzügyi fegyelmet 2015-ben, csökkenti az államháztartási hiányt, és megtartja azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt években elért az ország. Mint mondta, ezek az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy Magyarországon mindenkinek kicsit jobb legyen.

Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy László Tamás (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítvány érkezett a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságtól magánvádas ügyben, amit megvizsgálásra kiadott a mentelmi bizottságnak.

Bejelentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte keddre. Hozzátette: a kormány hétfőn bejelentette a rendkívüli ülés tárgysorozatának kiegészítését az egyes törvényeknek a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló előterjesztéssel, amelynek kivételes eljárásban történő megtárgyalását is kezdeményezte. A kivételes eljárást a Ház meg is szavazta.

A házbizottság javaslatára azt is elfogadták, hogy a Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerség (TTIP) veszélyei és hatásai a fenntarthatóságra és szuverenitásra témakörben kezdeményezett politikai vita megtartása az indítvány benyújtásától számított negyven napon belül legyen.

Ugyancsak a házbizottság javaslatára döntöttek arról, hogy hétfőn legyen az országgyűlési törvény módosításának általános vitája utolsó napirendként, míg a zárószavazása kedden lesz. Az alelnök azt is közölte, hogy a kormány kezdeményezte, az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását sürgős eljárásban tárgyalja az Országgyűlés.

A költségvetés és az adótörvények végrehajtásának zökkenőmentessé tételével indokolta a fideszes László Tamás a javaslatot, amely több mint 100 jogszabályt módosít. Kiemelte ezek közül, hogy a foglalkozás-egészségügyi feladatok az egészségügyért felelős tárcához kerülnek, egyszerűsödik a nemzetközi koprodukcióban részt vevő filmelőállítók támogatása és korlátozzák a temetői műkészítő tevékenységet. Emellett az Általános Vállalkozási Főiskola fenntartói joga az International Business Schoolhoz kerül.

Az MSZP-s Burány Sándor szerint a javaslat egy megalapozatlan költségvetést készít elő, a kapkodó gazdaságpolitika pedig olyan intézkedéseket szül, amelyek sértik az emberek igazságérzetét. Bírálta, hogy az indítvány az elfogadott adótörvényeken is módosít, s eközben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még további változásokra tett javaslatot. Kifogásolta az új adóötleteket és értékelése szerint elveszik 60 ezer ember magánnyugdíjvagyonát.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a probléma az, hogy 27 változásból 22 nagyon súlyosan érinti a magyar családokat és 100 milliárdos nagyságrendben vesz el tőlük. Azon adóváltozások, miszerint áfabevételek révén még többet akarnak beszedni, ostorként a szegény embereken, a nehéz sorsú családokon csattan leginkább. Vállalhatatlan és tarthatatlan, ami előttük van, és nem méltó egy olyan kormányhoz, amely szavakban a családok támogatását hirdeti.

Szél Bernadett (LMP) szerint a kifogásolt kezdeményezések egy része kikerült, de az összeférhetetlenségi szabályokat továbbra is lazítanák. A pártokkal együttműködő társadalmi szervezetek pályázhatnak és kaphatnak majd közpénzt – hangoztatta, és azt ígérte, nagyon fognak figyelni.

Az oktatás területén kifogásolta, hogy a pedagógusbérek emelését a jövőben nem a minimálbérhez kötnék. Olyan metódust vezetnének be, amellyel évről évre a költségvetés pillanatnyi állapotához kötnék az emelést – jegyezte meg a politikus.

Korózs Lajos (MSZP) a magánnyugdíjpénztárak végleges megszüntetését tette szóvá, ezzel az öngondoskodás csíráját is kiirtják a magyar társadalomból. Látszik, hogy az érintett 200 milliárd forintra fáj a kormány foga – jegyezte meg. Gúr Nándor szocialista politikus szerint adóemelések sokasága várható, a szegénység mélyül, és helyi adók kivetésének lehetőségét teremtik meg. „A korkedvezményes nyugdíj lehetőségét megszüntetik, ez az Önök szociálpolitikája” – zárta szavait.

A kormány részéről Banai Péter Benő elmondta, a javaslat célja a törvényi szintű változások megteremtése, amelyek a jövő évi költségvetés végrehajtásához szükségesek. Jelezte: az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat döntően a nagy élelmiszerláncok fogják fizetni. A többi adóbevételnél azért látnak növekedést, mert érdemi, az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedéssel, bővülő foglalkoztatással számolnak, s ebből többlet származik – jegyezte meg.

Az útdíjról volt egyeztetés az érintettekkel és a megyei matrica ügyében egyetértés van – közölte. A használó fizet elvet kívánja érvényesíteni a kormány a jövőben is egy olyan rendszerrel, amely Európa több országában használatos – jelezte.

A magánnyugdíjpénztárakról szólva kiemelte: a javaslat a magánnyugdíj-pénztári tagok érdekét szolgálja, védik a befizetett tagdíjakból származó vagyont. Nincs szó elkobzásról, a pénz lenyúlásáról – jelentette ki. Hozzátette: ígéretükhöz híven módosító javaslattal egyértelművé tették, hogy a 70 százalékos tagdíj befizetési feltétel, amelyet a javaslat a jövőbeni működés feltételéül szab, nem visszamenőleges hatályú, 2015. szeptember 30-a után lehet vizsgálni a megelőző hat hónap befizetéseit. A pénztárak kapnak három plusz hat hónapot arra, hogy egyeztessék a tagokkal a tagdíjfizetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.