Az Ökotárs sérelmezi a vizsgálatokat

Négy, a Norvég Alaptól támogatást elnyert civil szervezetnél is vizsgálódik az adóhatóság és az ügyészség.

2015. 01. 21. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérelmezi az Ökotárs Alapítvány, hogy négy olyan civil szervezet ellen is vizsgálat indult a múlt héten, amelyek támogatást kaptak a Norvég Alap forrásaiból – ezt az alapítvány vezetője, Móra Veronika közölte egy hétfői, a balliberális sajtónak rendezett háttérbeszélgetésen. Az ATV.hu kérdésére Móra arra hivatkozva nem kívánta megnevezni a vizsgált szervezeteket, hogy nem hatalmazták fel rá. Annyit azonban elárult: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az ügyészség két-két ilyen civil szervezet működését vizsgálja, ráadásul mind a négyüket korábban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és a NAV is vizsgálta már. Lapunk megkeresésére a NAV adótitokra hivatkozva nem nyilatkozott az ügyben.

Úgy tudjuk, a vizsgálat összefügghet a Kehi Norvég Alappal foglalkozó tavaly októberi jelentésével, amelyben azt kérte az ügyészségtől, indítson törvényességi ellenőrzést egyes kedvezményezettek ellen.

Ugyanis kiderült, a norvég pénzekből részesült szervezetek egy része elérhetetlen volt a megadott címén, ami arra utal, hogy működésüket beszüntették. Más támogatottaknak pedig az éves közhasznú beszámolóik voltak hiányosak (például az elnyert pénzeiknél titkolóztak). A Kehi azt kérte az ügyészségtől, a törvényességi ellenőrzés eredményének függvényében kezdeményezze a törvénytelenségeket elkövető szervezetek megszüntetését. Emlékezetes, a Kehi-jelentés 63 projektből 61-nél tárt fel szabálytalanságot, s egyebek között megállapította: a norvég pénzek jelentős része – a pályázatok pontszámainak utólagos módosításával – az Ökotárs által vezetett lebonyolító konzorciumhoz, s egyes ellenzéki pártokhoz köthető szervezeteknél landolt.

Bár a Kehi szerint egyes témákban az Ökotárs a norvégokat is átverte, az ügyben Norvégia sem tiszta, hiszen bizonyos dokumentumok hamisításában a norvég nagykövetség munkatársa is részt vehetett, s ezt a követség e-mail címéről intézte. A Kehi az ügyben büntetőfeljelentést tett, a nyomozás jelenleg is tart. Viszont a mai napig nem készült el az a „független” jelentés, amelyet a norvég kormány ígért be még ősszel, mintegy a Kehi-jelentés ellenpontozásaként.

Mint arról a The New York Times szeptemberben beszámolt, több külföldi ország, köztük Norvégia is civil elemzőközpontok több tíz millió dolláros támogatásával próbál politikai befolyást szerezni az Egyesült Államokban. A támogatást nyújtó kormányok pedig elvárták, az intézmények gyakoroljanak nyomást amerikai döntéshozókra. Ezután hadjárat indult a norvég lobbi ellen az Egyesült Államokban, ami azért érdekes, mert Obama volt az, aki szeptemberben hazánkat a civil társadalmat korlátozó országok között említette.

– Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és megfélemlítések veszik célba a civileket– állította az amerikai elnök, hozzátéve: „a civil társadalomnak nyújtott amerikai támogatás nemzetbiztonsági kérdés”.

Ugyanakkor Magyarországgal nemcsak a civilnek mondott szervezetek állítólagos korlátozása miatt van baja az Egyesült Államoknak, hanem azért is mert az SZDSZ megszűnésével nincs erő, amelynek révén érdemben befolyásolhatnák hazánk belpolitikai, gazdasági folyamatait – értékelik a helyzetet kormányzati körökben. Az amerikaiak, különösen Soros György ezért is próbálják a „civilek” támogatásán keresztül az érdekeiket érvényesíteni, hosszabb távon pedig egy új SZDSZ-t fölépíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.