Drogteszt: most is kötelező a szűrés

Nyitott kapukat döngetnek a kormánypártok az iskolai drogteszt bevezetése kapcsán.

Csókás Adrienn
2015. 01. 13. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden lehetséges eszközzel meg kell védeni a kiskorúakat a kábítószerek veszélyeitől, és odáig eljutni sem szabadna, hogy drogtesztre legyen szükség – mondta lapunknak a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) elnöke. Keszei Sándor felhívta a figyelmet, hogy viszonylag jó jelzőrendszer van a hazai iskolarendszerben a drogveszély elhárítására, de ezt nem mindenhol működtetik megfelelően.

– Úgy vélem, nyitott kérdést feszeget a kormány a tanulói drogteszt bevezetésével, hiszen a köznevelési törvényből egyértelműen következik, hogy a tanulói drogfogyasztás feltárása és a drogveszély elhárítása az iskola, illetve a pedagógusok kötelező feladata. A diákok pedig kötelesek részt venni mindenféle egészségügyi szűrővizsgálaton, amit az iskola előír nekik – véli az MSZOE elnöke.

A szülői képviselet emlékeztetett az egészségügyi törvény paszszusaira is, amelyek szerint az oktatási intézményekben életkorhoz igazodva meg kell ismertetni a diákokkal a szenvedélybetegségeket, azok káros hatásait, és a rászokás elkerülésének módját, emellett rendszeres szűrőprogramokat szükséges megvalósítani előzetesen meghatározott kockázati és korcsoportokban. A jogszabály kimondja azt is, hogy az ifjúság-egészségügyi gondozás részeként ellenőrizni kell az alkohol, a kábítószer, az egyéb pszichotrop anyagok és a dohánytermékek fogyasztására vonatkozó szabályok betartását, valamint a tanulók pszichológiai állapotát.

– Feleslegesnek érezzük tehát, hogy az iskolai drogtesztet – mint politikai tényezőt – újdonságként dobjuk be a köztudatba, mert a tanulók egészségvédelmére vonatkozó szabályokból ez elvileg ma is következne. Szomorú tény ugyanakkor, hogy átfogó egészségfejlesztési program csak az iskolák durván húsz százalékában van, és számos intézményben iskolapszichológus sincs – hangsúlyozta.

Kiderült az is, hogy az MSZOE-hez érkező jelzések alapján a szülők egy része retteg a gyerekére leselkedő drogveszélytől, másik csoportjuk tudomást sem vesz róla, s van egy harmadik réteg, amely meg van győződve róla, hogy csak más gyereke drogozik, az övé biztonságban van. – A társadalmi feszültségek, a családi frusztrációk hatása az iskolai teljesítményben és az iskolához fűződő viszonyban is tükröződik. Véleményünk szerint ha az iskola a tanulói kudarcok színtere, akkor magasabb a pszichoaktív szereket használók diákok száma, és a kábítószer-használat kockázata is nagyobb – jegyezte meg az elnök.

A szülői szervezet fontosnak tartja, hogy a nemzeti alaptantervbe és a kerettantervekbe bekerüljenek a drogfogyasztás-megelőzéssel kapcsolatos, ma még hiányzó ismeretanyagok. – Mindehhez persze szükséges a pedagógusok módszertani felkészítése is, jelenleg ugyanis a tanárok nincsenek kiképezve a drogok károsító hatásának ismertetésére.

Emlékezetes, a kötelező szűrés ötletét Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester vetette fel tavaly decemberben, aki a 12–18 év közöttieket, a választott politikusokat és az újságírókat vetné alá évenkénti kontrollnak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a múlt héten lehetséges megoldásként emelte ki, hogy az iskolákban csak szülői kérésre tennék lehetővé a tesztek elvégzését. Az MSZOE szerint ugyanakkor fontos, hogy a kormány ne hárítsa kizárólag a szülőkre a felelősséget.

A szervezet a szaktárcához fordul, hogy vizsgálja ki az iskolai egészségvédelem helyzetét, az iskola-egészségügyi szolgálat működését, a prevencióra kötelezően előírt szűrések eredményességét és a tanulók pszichológiai állapotát, terhelhetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.