Munkacsoporttal előznék meg a gólyatábori erőszakot

A gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán.

HZS
2015. 01. 08. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón közölte: az érintettek bevonásával létrehozandó munkacsoport feladata, hogy foglalkozzon az emberi méltóság mint alapvető emberi jog értelmezésével a felsőoktatási intézmények gyakorlatában és jogi dokumentumaiban. – Fontos, hogy ez év augusztusára – a gólyatáborok megtartásának időszakára – olyan rendszer jöjjön létre, amely átlátható, és garantálja az emberi méltóságot – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Közölte, a munkacsoport vezetésére Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát kérte fel. Aáry-Tamás Lajos a sajtótájékoztatón ismertette a gólyatáborok szervezéséről és lebonyolításáról szóló jelentés főbb megállapításait. Egyebek mellett azt mondta, hogy megítélése szerint „egyetlen szereplő a felsőoktatásban sem mondhatja azt, hogy nincs köze ahhoz, ami történt”.

A megvizsgált esetekből egyértelmű, hogy az egyetemi rendezvényeken kialakult helyzet közös jellemzője, hogy a nők „kiszolgáltatott helyzetben vannak” – hangzott el.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt mondta, egyetértenek a jelentés megállapításaival, különösképpen azzal, hogy rendezni kell a gólyatáborokban még nem hallgatóként részt vevők státuszát. Közölte, támogatják a munkacsoport elindítását, megkezdtek egy minőségbiztosítási rendszer kidolgozását, valamint a panaszok hatékony kezelése érdekében „hallgatók ügyvédje” elnevezéssel kívánnak programot indítani.

A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést. A rendelkezésnek minden olyan intézményre vonatkoznia kellene, amelyet az állam tart fenn vagy költségvetési hozzájárulásban részesít. Az oktatási biztos azt is kezdeményezi, annak érdekében is módosítsák a jogszabályt, hogy a már felvett, de hallgatói jogviszonnyal még nem rendelkező hallgatókra vonatkozó szabályozást alkothassanak a felsőoktatási intézmények.

Kezdeményezi a gólyatábort szervező felsőoktatási intézmények rektorainál, hogy teremtsenek fórumot a párbeszédre a gólyatáborokról és indítványozza, hogy a rektorok működjenek együtt a többi felsőoktatási intézménnyel a megelőző programok kidolgozásában, az áldozatokat segítő egyetemi eljárások és szabályozók kidolgozásában, a jó gyakorlatok elemzésében és meghonosításában.

Néhány hónappal ezelőtt beismerte az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborának egyik szervezője, hogy megerőszakolt egy lányt az egyetem fonyódligeti táborában. Kiderült az is, hogy az elkövetőt – aki a rendezvény fotósa volt – egy másik büntetőügyben már elmarasztalták. A 38 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

Ezután ugyan nem küldték el az egyetemről, de két szemeszterre eltiltották tanulmányai folytatásától az ELTE tanítóképző karának volt HÖK-elnökét. A diák bírósághoz fordul.

De nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Az Index információi szerint 2013-ban az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának elsőéves joghallgatója a gólyatáborban szintén nemi erőszak áldozata lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.