Csak szóban küzdenek az átláthatóságért?

Harminchét vizsgált európai uniós szervezet közül a magyar Political Capital kapta a legrosszabb minősítést gazdálkodásának átláthatósága terén.

Győr-Pilhál
2015. 02. 19. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen harminchét, az Európai Unióban működő szervezetet vizsgált a tbiliszi székhelyű Transparify. A grúz társaság jelentése alapján a hét legkevésbé átlátható gazdálkodású agytröszt közül öt Angliában és Magyarországon működik – jelentette az EUobserver internetes hírportál. A felméréshez egy ötös skálát használtak. Öt csillagot azok a szervezetek kaptak, amelyek honlapjukon feltüntetik nemcsak a támogatóik nevét, hanem azt is, mekkora összegekhez jutottak, illetve a különböző programjaikra pontosan milyen forrásokból szereztek pénzt. A vizsgált európai szervezetek közül a legkevésbé átláthatónak az Egyesült Királyságban működő International Institute for Strategic Studies és az Institute of Economic Affairs bizonyult. Mindkettő nulla csillagot kapott, lévén, hogy honlapjukon semmilyen lényegi információt nem tüntettek fel. Hozzájuk hasonlóan nulla csillagot „szerzett” a magyar Political Capital is, míg a Soros Alapítvány által életre hívott Eötvös Károly Intézet mindössze egy csillagot kapott.

A vizsgált magyar szervezetek közül a legjobb eredménnyel a Budapest Institute for Policy Analysis végzett, ám az is csupán két csillagot szerzett.

Több mint ötmilliárd forinttal támogatja az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Együttműködési Alapból a civil szervezeteket, ez kétmilliárd forinttal több, mint a tavalyi keret – jelentette be tegnap Soltész Miklós civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Így körülbelül ötven százalékkal több szervezet kaphat támogatást, mint az utóbbi években. Soltész Miklós közölte, azon dolgoznak, hogy bevonják a civil szervezeteket a közfoglalkoztatás rendszerébe. (MTI)

A Transparify éves jelentésében világszerte 47 ország 169 agytrösztjét vizsgálta meg. Köztük saját donorját, az Open Society Foundationst (OSF) is. Annak ellenére, hogy a Soros György által életre hívott alapítványtól a grúz szervezet majdnem 40 ezer dollárt kapott, értékelésükben nem kímélték – az OSF ugyanis nem kapott egyetlen csillagot sem.

A Political Capital és az Eötvös Károly Intézet átláthatatlan gazdálkodása azért is pikáns, mivel ezek a balliberális kötődésű agytrösztök évek óta élharcosai az állam átláthatóságáért folytatott küzdelemnek. Jellemző, hogy tavaly szeptemberben a Political Capital három másik szervezettel (Átlátszó, K-Monitor, Transparency International Magyarország) közösen szándéknyilatkozat aláírására hívta föl az önkormányzati képviselő- és polgármesterjelölteket, hogy „megmutassák, nemcsak kormányzati szinten lehet tenni az átláthatóságért”. A jelöltek aláírásukkal vállalták, hogy megválasztásuk esetén, már első száz munkanapjukon hatékonyan föllépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért. 2013-ban az Eötvös Károly Intézet, a Political Capital, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency azért tiltakozott, mert szerintük az új választási eljárási törvénnyel nem biztosított az átlátható és ellenőrizhető választás. Ugyanabban az évben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen ágált az Eötvös, mert az szerintük megszünteti a közérdekű adatok megismerésének általános érvényét.

Emlékezetes, a Heti Válasz 2013-as összesítése szerint a Soros György amerikai spekulánshoz köthető Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) és a Center for American Progress 2012-ben csaknem félmilliárd forinttal támogatott zömében balliberális kötődésű szervezeteket. A balliberálisok fontos alkotmányjogi műhelyeként működő Eötvös Károly Intézet 47 milliót kapott. Elnöke Majtényi László, akit a Horn-kormány idején adatvédelmi biztosnak választottak, a Gyurcsány-kormány idején pedig a médiahatóság vezetője volt. A Political Capitalről azt érdemes tudni, hogy a Gyurcsány-érában sok tíz millió forintnyi állami megrendelést kaptak.

Egyébként a Transparify vizsgálata nemcsak az átláthatatlanul, hanem a mintaszerűen működő szervezeteket is megjelölte. Öt csillagot kapott egyebek között egy-egy belga, holland, bolgár, német, norvég, illetve két svéd szervezet. Szintén a legmagasabb elismeréssel díjaztak egy nemzetközi összetételű szervezetet is az átlátható gazdálkodás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.