Kenőpénz a volt attasétól?

Titkosszolgálati felvételek bizonyítják Kiss Szilárd érintettségét a vesztegetésben.

Munkatársainktól
2015. 03. 03. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvai nagykövetség mezőgazdasági attaséjaként, keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként és lobbistaként is tevékenykedő férfit és két társát vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel gyanúsítják a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet több száz millió forintos megkárosítása miatt.

Az egyik, 2013. augusztus 27-ei telefonbeszélgetést az akkor hónapok óta lehallgatott Sziky Gyula vállalkozó kezdeményezte. Kiss Szilárd akkor a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja volt. Sziky és Kiss megbeszélték, hogyan tüntetik el Kiss egyik érdekeltségének, a Winexport Kft.-nek a 700 milliós tartozását, amellyel az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek tartozott. Ennek pikantériája, hogy a telefonbeszélgetés idején Sziky mellett ott ült Gellért Imre, az említett takarékszövetkezet vezetője is.

Az eltüntetés a következőképpen történt: Kiss 700 milliós tartozását egy Sziky érdekeltségébe tartozó cég, az Ingatlan Pro Kft. százmillió forintért megvásárolta a takarékszövetkezettől.

A százmilliót Kiss utalta el Moszkvából az Ingatlan Pro Kft.-nek (papíron kölcsönként), a kft. pedig ebből a pénzből megvette az adósságot, amit később nem tervezett behajtani az attasé cégén. A takarékszövetkezet vezetője, Gellért Imre sem járt rosszul: neki 40 millió forintot adott zsebbe Kiss, aki így a 700 milliós tartozásától 140 millió forintért megszabadulhatott. Az Index által közzétett rendőrségi összefoglaló szerint a 40 milliót Kiss Szilárd az édesanyja bevonásával adta át Szikynek.

Sziky egy ideig azon töprengett, hogy az Ingatlan Pro Kft.-nek a százmillió forintot milyen valutában utalja Kiss. Végül arra jutott, hogy euróban, mert akkor nem kell hárommillió forintot a valuta átváltására fizetni. Egy másik beszélgetésből az is kiderült: Sziky garanciát vállalt Gellért Imrének arra, hogy moszkvai barátja nemcsak a százmilliót utalja át, hanem zsebbe kifizeti a megbeszélt 40 milliót is. Az agrárattasé ekkor jelezte Szikynek, hogy 2013. szeptember 5-én sem tud Magyarországra jönni, mert a G20 csúcstalálkozóra kell mennie.

„Ha normális esélye megvan, hogy a tokaji boromat és a gulyáslevesemet megkóstolja Obama vagy Putyin, [ ] ezt nem szabad kihagyni” – viccelődött az attasé. Aztán Kiss beismerte, hogy egy versenyhelyzetben szándékosan egy olyan céget segített, amelynek győzelmében üzlettársa és barátja, Sziky érdekelt volt. A mezőgazdasági lobbistaként emlegetett Kiss akkor lobbizott befektetésekért, ha előtte az ő érdekeltségébe tartozó cégekbe is jutottak pénzek. Érdekes adalék, hogy Kiss orosz felesége résztulajdonosa a moszkvai magyar vízumközpontnak.

A portál kiemelte: a bűncselekmény elkövetése idején Kiss moszkvai attaséként a földművelésügyi tárcától kapott hivatalos utasításokat, oda küldte jelentéseit, és a fizetését is ők utalták át a Külügyminisztériumnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt válaszolta Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére, hogy Kiss Szilárdot saját kérésére hívták vissza 2013. szeptember 23-i hatállyal. Ez azért is furcsa, mert az egy hónappal korábbi, lehallgatott beszélgetések tanúsága szerint Kissnek nagy tervei voltak Moszkvában. Az Index úgy tudja: az attasé hirtelen hazahívása mögött valójában az állt, hogy a Külügyminisztérium ekkor tudta meg: az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági átvilágítása kockázatokat tárt fel Kiss Szilárdról. Úgy tudják, Martonyi János akkori külügyminiszter gyakorlatilag kitiltotta Kisst a minisztériumból és a moszkvai nagykövetségről.

Ehhez képest – egy hónappal a bűncselekményekre utaló telefonlehallgatások, pár héttel a kockázatokat föltáró nemzetbiztonsági átvilágítás és a külügyből való eltávolítása után – Kiss Szilárdot keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezték ki a Földművelésügyi Minisztériumban. Lapunk kereste az ügyben a földművelésügyi tárcát, ám lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Mindenesetre januárban azt közölték: a gyanúsított munkaviszonya tavaly december 12-ével megszűnt, és az előzetes letartóztatása nem függ össze a tárcának végzett munkájával, amelyet senki sem kifogásolt. Azt állították, Kiss Szilárd átesett C típusú átvilágításon.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke tegnapi közleménye szerint Fazekas Sándornak tisztáznia kell magát a Kiss-ügyben, ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága március 10-i ülésén hallgassa meg a minisztert.

Molnár Zsolt (MSZP) lapunk érdeklődésére azt mondta: nyitott arra, hogy az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság Fazekas Sándort és Pintér Sándor belügyminisztert is meghívja, és tájékoztatást kérjen a Kiss-ügyben. Ennek során azt is tisztázhatnák, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a Kiss Szilárd személyét érintő nemzetbiztonsági kockázatokról mikor, milyen mélységig tájékoztatta az akkor még külügyi irányítás alatt állt Információs Hivatalt.

Szabó Tímea, a PM társelnöke lapunknak küldött közleményében arra szólította föl a kormányt, tisztázza „a Fidesz KGBélájának” szerepét és kinevezésének körülményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.