Michelin-csillagos a Tanti

Michelin-csillagot kapott a budai Tanti étterem, ezzel négyre nőtt az elismerést birtokló honi éttermek száma.

Velkei Tamás
2015. 03. 11. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem számítottunk a díjra – mondja Pesti István, amikor belépünk a budai bevásárlóközpont földszintjén található étterembe. A 46 éves séf úgy véli, számon tartották pályafutását az ítészek, ami jólesik neki. Pesti korábban ugyanis a Babel étteremben dolgozott, amely abba a körbe tartozott, amelyek az elsők között számíthattak a csillagra. – Nem mindig akkor kap Michelin-csillagot az ember, amikor nagyon akarja, hanem akkor, amikor azt főz, amit szeretne. Mi azért főzünk jól, mert ez a dolgunk, mondhatnám, fontosabb az út, mint a cél. Vagyis az út maga a cél – fogalmaz Pesti István.

Tegnap sokak nem értették, miként kaphatott a fél éve működő étterem ekkora elismerést. E megjegyzésekre a séf válasza: ez nem egy olyan verseny, amiben csak egy első helyezettet hirdetnek, bárki előtt nyitva áll a kapu, és szerezhet Michelin-csillagot.

A Tanti enteriőrje alapján nem tipikus Michelin-csillagos étterem: akad két-, négy-, még tizenkét személyes; négyzet, kör és L alakú asztala is. Megtudtuk, az üzemeltetők örökölték a berendezést az előző tulajdonostól, a helyet párnákkal, rongyszőnyegekkel és virágokkal igyekeztek otthonosabbá tenni.

A napi menüt nyolc tételből lehet kiválasztani, hétvégén még rántott húst is kínálnak, mert a Tantiban a családokra, idősekre is gondolnak, akik szeretnének egy jót enni, elérhető áron. Emellett szűk állandó étlap is van. – Nem titkos társaság vagyunk, szerettünk volna minőségi konyhát létrehozni – mondja a séf.

Lehetőségeik azonban korlátozottak, csak annyit vállalnak, amit teljesíteni tudnak, fejti ki lapunknak Pesti István, célozva arra, hogy az alapanyag, a bérek és a bérleti díj magasabb annál, mint amivel gazdaságos lehetett volna a hely. Eddig legalábbis bizonyosan ráfizetéssel működött.

Az alapanyagokkal kapcsolatban megjegyzi: a hozzávalók felét még mindig külföldről kell beszereznie, itthon a szárnyasok és a mangalica tekintetében állunk jobban. Napról napra többen vannak, akik jó minőségű alapanyagot képesek előállítani, de még mindig nehéz azokat a termelőket megtalálni, akik folyamatosan, rugalmasan képesek kellő minőségű alapanyagot szállítani.

Az alapok hiányoznak: több a csillaghoz közel álló étterem, mint az úgynevezett „nemzeti alapkonyha”, amelyből ki tudna fejlődni a csúcsgasztronómia. Megállapításához csatlakozott Molnár B. Tamás, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője is, aki úgy vélte: nem kell túlzásba esni és azt hinni, feltámadt a „világhírű magyar gasztronómia”, mert a szakma állapota, a képzés, a piac, a jó minőségű alapanyagok hiánya még sok feladatot ró a magyar gasztronómiában részt vevőkre. Ugyanakkor örömét fejezte ki a hír hallatán. Mint mondta: a Tanti sikere mindenféleképpen jelez valamit, jelesül, hogy az új generáció megszabadult a Kádár-kori tehertől. Azok a fiatalok, akik az elismert helyeken főznek, már egy más szakmát tanultak.

Ugyanakkor a négy Michelin-csillagos étterem mellett csupán két Bib Gourmand éttermünk van – Molnár B. szerint éppen fordítva lenne egészséges. Azt is hozzá kell tenni, hogy a szakma a valódi csúcsgasztronómiának a két- és háromcsillagos éttermet tartja, de ilyenekből jelen pillanatban egy sincs Magyarországon.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.