Szombaton is több helyen emlékeztek a forradalomra

Németh Zsolt államtitkár a Felvidéken emlékezett 1848-ra.

RZ
2015. 03. 14. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal a budapesti Szent István téren tartott V. kerületi ünnepi megemlékezésen szombaton arról beszélt, hogy március 15-e békében az összetartozás és a nemzeti szabadság napja, elnyomatás idején – a Bach-korszakban éppúgy, mint a „kommunista diktatúra legsötétebb éveiben” – pedig megmutatja az irányt, amerre fordulni kell.

Belváros-Lipótváros korábbi polgármestere ünnepi beszédében hangoztatta: „ugyanúgy, ahogy a 12 pont nélkül nincs magyar szabadság, úgy 1848 nélkül nincs 1956, nincs 1989, és nincs 2010”. Megfogalmazása szerint március 15-e nemcsak a szabadság, hanem a nemzet függetlenségének ünnepe is. „A haza, a nemzet és az egyes emberek szabadsága egymást feltételezik, és egymást erősítik” – mondta.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint „2010 előtt sem az ország, sem a nemzet nem volt szabad” abban az értelemben, ahogy az 1848-as 12 pontban megfogalmazták. Azért nem – fejtette ki –, mert a bankok szinte mind külföldi kézben voltak, a legfontosabb közszolgáltatások multinacionális vállalatok kezében voltak. „Nemzetközi pénzügyi körök fogságában szenvedett a nemzet, devizahitelekkel tömték tele a magyar családokat, eladósították az országot”, és a kormány nem dönthetett gazdasági kérdésekben például az IMF vagy Brüsszel megkérdezése nélkül – mondta.

A jólétről, a jogbiztonságról, a szolidaritásról, 1848 jelentőségéről, Magyarország és Szlovákia sikereiről beszélt egyebek mellett Németh Zsolt Kassán szombaton, a felvidéki város Thália Színházában megtartott március 15-i ünnepségen, amelyet a Csemadok kassai városi választmánya szervezett.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott: nem beszélhetünk közép-európai jólétről a kelet-szlovákiai magyarlakta területek jóléte nélkül, nem beszélhetünk közép-európai jogbiztonságról a kelet-szlovákiai magyarlakta területek jogbiztonsága nélkül, és nem beszélhetünk közép-európai szolidaritásról a kelet-szlovákiai magyarlakta területekkel való szolidaritás nélkül.

A politikus azt mondta: kevés helyen érdekesebb dolog ma március 15-ét köszönteni, mint a Felvidéken, mert 2015-ben a felvidéki magyarság egy sikeres országban, háta mögött egy sikeres anyaországgal ünnepelhet.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint amit a kormány évek óta tesz, az az 1848–49-es forradalom és szabadságharc szellemének arculcsapása. Tóbiás József szombaton Budapesten a Szabad Sajtó-díj átadásán emlékeztetett arra, hogy 1848 egyik leghatározottabb követelése az volt, hogy legyen szabad a sajtó. Hangoztatta, a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása „alig leplezett kormányzati szándék”.

Véleménye szerint a szabad sajtó nem az állam, a kormány ellensége, hanem a demokrácia védőbástyája. Aki szabad sajtót követel, az egyben szabad hazát követel – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.