Tarlós: 1848 önfeláldozó helytállásával a nemzeti mitológia része

A főpolgármester szerint úgy, ahogy a forradalom és szabadságharc idején, ma is küzdeni kell a célok eléréséért.

RZ
2015. 03. 15. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester vasárnap, a Nemzeti Múzeumnál elmondott ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy 1848 az újkori magyar történelem meghatározó eseménye, amely „önfeláldozó helytállásával” a nemzeti mitológia részévé vált.

„A célok eléréséért azonban ma is vívni, küzdeni kell, amire csak a bátrak képesek” – jelentette ki. Tarlós István azt mondta, hogy az erősen formálódó világrendben tudni kell a magyar érdekeket érvényesíteni. Ez összefogás nélkül nagyon nehéz – tette hozzá. Tarlós István úgy fogalmazott: „ahol az összefogás helyett a széthúzás igazgat, ahol egyéni vagy szűk csoportérdek valamilyen ideológia alapján megelőzheti a közérdeket, ott nincs erős állam”.

Szavai szerint ma Magyarországon és Budapesten azzal a kérdéssel kell szembenézni, „merünk-e előrelépni és a 2010-ben elkezdett utat folytatni, a nemzetért, a családokért cselekedni a béke és az egyetértés lehetőségét keresve”. Március üzenete, hogy igen – jelentette ki. A kötelesség egyértelmű: „összefogva egy nemzeti minimumot és egymást tiszteletben tartva tovább javítani az ország és a főváros sorsán” – fogalmazott Tarlós István.

A továbbiakban arról beszélt, hogy a magyar történelemben március 15. a nemzeti felemelkedés legfontosabb szimbóluma, nemzeti identitásunk egyik alapköve. 1848. március 15-én a magyarok a szabadság mellé álltak – fűzte hozzá.

Szavai szerint a forradalmi hullám, mely akkortájt végigsöpört a kontinensen, megmutatta a népek szabadságvágyát és megfogalmazta – mai nyelven szólva – a modernizáció programját. „E forradalmi hullám szerves része volt az 1848-as márciusi forradalom, amely egyben a legeredményesebb is volt: eljutott a sikeres katonai ellenállásig, és csak idegen csapatok bevonásával lehetett legyőzni” – hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.