Betörő úr, vigyázzon a testi épségére!

Erdei Csaba ügyvéd: Magyarországon nem létezik a magánember tulajdonának szentsége. Interjú a borába fagyállót öntő gazda védőjével.

Velkei Tamás
2015. 04. 24. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg a hasonlóság V. László és az évekkel ezelőtt ugyancsak ön által képviselt kesznyéteni Szoboszlai Barnabás ügye között. Mindkét férfi terményét, értéktárgyait éveken át lopkodták a telekhatáron belül, ingatlanukba betörve. Mi a különbség a két eset között?
– Szoboszlai Barnabás ügyében a „sértetteknek” volt tudomásuk arról, hogy az idős férfi áramot vezetett az ágyásai közé. Ezt az egyik sértett is elismerte. A mostani esetben a figyelmeztetés nem történt meg, ugyanakkor a sértettnek volt tudomása arról, hogy a borban fagyálló van, mert amint azt az egyik tanú vallotta, erre külön felhívta az elhunyt figyelmét; amikor megkóstolta az italt, kidobta az autóból az üveget. A sértett, miután kiszállt, felvette, de megígérte: nem fog belőle inni.
– Ez tanúvallomásban elhangzik?
– Pontosan, sőt, a sértettnek 2010-ben már volt egy öngyilkossági kísérlete, amikor patkánymérget fogyasztott. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a férfinak szuicid hajlama volt. Az orvos szakértői vélemény azt is megfogalmazza: a férfi halála előtti napon a mérgezési tüneteket nem lehetett összekeverni a túlzott drog- vagy alkoholfogyasztás tüneteivel. Konkrétan: annak ellenére sem hívtak hozzá mentőt, hogy a hányásában és az ürülékében fetrengett a padlón. Visszatérve a kérdésére: ugyan a lopás idején még nem tudta, hogy fagyállót tartalmaz a bor, de a barátja később kifejezetten felhívta rá a figyelmét.
– Gondolom, nem erre alapozza a védelmet, hiszen ez egy sajnálatos okozat.
– Mégis lényeges, mert ha a fogyasztás után ő vagy a hozzátartozói orvoshoz fordulnak, az élete megmenthető lett volna.
– Ez a vádlottat nem menti fel abban a tekintetben, hogy fagyállót tett a borba.
– Mégis, jelentős a sértetti közrehatás. És ne feledje: a telekhatáron belüli, megfelelő védelmi berendezésekkel ellátott ingatlanban található pincéből tulajdonította el a bort a sértett. Magyarországon nem létezik a magánember tulajdonának szentsége, idáig még nem jutottunk el. Az élet védelmének a helyreállítása megtörtént a jogos védelmi helyzet megteremtésével, viszont a magántulajdont csak akkor védhetjük meg, ha fegyveresen hatolnak be bekerített telkünkre, ingatlanunkba.
– Kérdés, mi számít fegyvernek.
– Nem tudhatjuk, hogy ez esetben fegyverrel törtek-e be a vádlotthoz, vagy sem. Ahogy Szoboszlai Barnabás kertjébe is hárman másztak be, éjjel, ez véleményem szerint önmagában is kiválthat félelmet, vélheti a megtámadott, hogy az élete veszélybe került.
– Tisztázzuk: a saját földünkön, telkünkön, ingatlanunkban helyezhetjük-e tárgyainkat oda, ahová akarjuk?
– A törvény mostani logikája szerint sajnos számolnunk kell azzal, hogy ha a portánkra jogtalanul behatoló véletlenül beleesik egy általunk kiásott gödörbe, vagy a kerítésről leugorva megszúrja magát az ottfelejtett vasvillával, vagy az ügynél maradva, iszik abból a palackból, amibe fagyállót tettünk, és életét veszíti, akkor azért felelnünk kell.
– Nem védhetjük úgy a telekhatárunkon, ingatlanunkon belül értéktárgyainkat, ahogy akarjuk? Ha például a kerítésünk öt méter magas, a betörő pedig behatolás közben leesik róla, és életét veszíti, számíthatunk büntetésre?
– Gyakorlatilag igen, ugyanakkor felmerül a kérdés: ki kötelezte a tolvajt, hogy másszon át az ötméteres kerítésen? Vagy hogy egyen, igyon mérgező, romlott ételt, italt a lakásban, használjon olyan gépet, ami felrobbanhat, veszélyes, vagy aminek nem ismeri a működését? Vagy hogy vigye el ezeket? Magánemberként azt gondolom, a borával a saját telekhatárán belül mindenki azt csinál, amit akar. A józan ész, a logika ezt diktálná, sajnos a magyar jogszabályok nem a logikán, a józan ész szabályain vagy a társadalom elvárásain alapszanak.
– Mi vihette rá a vádlottat arra, hogy így védje értékeit?
– Számos alkalommal tulajdonították el az évek során szerszámait, terményeit, borát. Ugyan többször kihívta a rendőrséget, de feljelentést nem tett. Ezt rója a terhére a bíróság is, mintha a tyúklopások felderítettségi aránya százszázalékos volna ma Magyarországon. De jó lenne ötven is! A helyzet azonban az, hogy az arány pár százalékos. Ráadásul a kisebb értékek miatt egy-egy kerti lopás szabálysértésnek minősül. Egyébként a rendőrség nem hibáztatható, elvégre nem állíthatnak minden kertbe egy járőrt. A törvényeken kell változtatni!
– Milyen javaslata volna a hasonló ügyek elkerülésére?
– Ha az állna a jogszabályban, hogy bármilyen eszközzel megvédhetem a vagyonomat, akkor radikálisan csökkenne a kerti vagy kis értékű, hosszú távon lélekromboló lopások száma. Ki kellene terjeszteni a jogos védelmi helyzetet, akár életveszélyt, halált okozó védelmi berendezések telepítésére való lehetőséggel, illetőleg ne lehessen büntetni valakit azért, ha a tulajdonába jogtalanul behatolva, azaz bűncselekményt elkövetve valamilyen sérülés éri az elkövetőt, hiszen a kiváltó okot nem a tulajdonos szolgáltatta. Manapság az a helyzet, hogy a kiásott gödör példájánál maradva ki kellene tábláznom: „Kedves betörő úr, vigyázzon a testi épségére!”. Ez abszurd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.