Kijátszhatják a törvénymódosítást

A végrehajtói kamara előre hozná a tisztújítást, mivel a módosítás után már nem újrázhatna az elnökség.

Horváth Csaba László
2015. 04. 07. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ebben a hónapban újraválaszthatják a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségét. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a köztestület a korábbi tervekkel ellentétben nem májusban, hanem április 24-én tartja tisztújító kongresszusát. Úgy tudjuk, az elnökségből – a már többször megválasztott tagok közül – többen újraindulhatnak a posztért.

A sietség feltehetően nem véletlen, ugyanis a parlament igazságügyi bizottsága nemrég a végrehajtói kamara működésképtelenségének kockázatára hivatkozva törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek. A módosítás egyebek között korlátozná a kamarai elnökség tagjainak újraválaszthatóságát, a vezetőség legfeljebb egyszer kerülhetne ismét pozícióba. Az indítvány egy olyan átmeneti szabályt is tartalmaz, amely előírja, hogy a szabályokat mielőbb, a módosítások hatálybalépése utáni első közgyűlésen és a kamara szerveinek megválasztásakor is alkalmazni kell.

A törvénymódosítási javaslatról a parlament honlapja szerint leghamarabb az április 27-i héten szavazhat az Országgyűlés a bizottsági viták után, vagyis csak a tisztújítást követő héten. Nincs kizárva, hogy a kamara elnöksége ezért döntött az előre hozott választások mellett, és a törvény hatálybalépését kívánják megelőzni. A vezetőségből ugyanis több tagot – például Császti Ferenc volt alelnököt vagy Schmidt Zoltán jelenlegi elnököt – is már többször újraválasztottak, így ha a törvény hatályba lépne, nem indulhatnának újra a vezető posztokért. Viszont ha az új szabályok elfogadása előtt megválasztanák őket, akkor újabb négy évig a tisztségükben maradhatnának.

Figyelemre méltó az is, hogy az igazságügyi bizottság éppen azután terjesztette be a javaslatot a parlamentnek, hogy Schmidt Zoltán elnök még március elején azt mondta lapunknak, nincs kizárva, hogy az elnökség újraindul a választáson. Ez eredetileg májusban lett volna. Úgy tűnik, a minisztérium után most a kamara is megpróbálja felvenni a kesztyűt.

A köztestület működése ügyében egyébként a múlt héten hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A feljelentést az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára tette ismeretlen tettes ellen. A tárca azután fordult a hatóságokhoz, hogy a kamarát érintő teljes átvilágítást a jogi és pénzügyi ellenőrök elvégezték. Az összefoglaló jelentések elemzése és kiértékelése során pedig több ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észleltek, amelyek kapcsán felvetődött a bűncselekmény gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.