Lázár: Soron kívüli ÁSZ-vizsgálat kell az önkormányzatoknál

Az Altus ügye és Paks is szóba került miniszter heti sajtótájékoztatóján.

MNO
2015. 04. 23. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány soron kívüli törvényességi ellenőrzést kér az Állami Számvevőszéktől azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél. A kabinet kérése az, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, e helyhatóságok milyen körülmények között helyeztek el pénzeket brókercégeknél. Lázár tájékoztatása szerint huszonnégy olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapírnál. A befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki.

Valótlanságnak nevezte Győr polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását, miszerint a győri önkormányzat pénzt fektetett Quaestor-kötvényekbe. Borkai Zsolt kijelentette: nem érti, miként lehet az, hogy Lázár János „tájékozatlanságából fakadóan, vagy bármi mástól vezérelve” valótlanságot állít, amellyel a város 130 ezer lakosát, a város vezetését és személyesen őt „negatív helyzetbe hozza”. Emlékeztetett: a győri önkormányzat április elején már tudatta, hogy nincs értékpapírja a Quaestor Zrt.-nél. Borkai Zsolt hangsúlyozta, kikéri magának, hogy valaki hazugsággal vádolja őt és a várost. A politikus a sajtótájékoztatón három dokumentumot is bemutatott, amelyek megfogalmazása szerint maximálisan igazolják, hogy Győr csak államkötvényt vásárolt.

A Miniszterelnökséget érintő költségvetési ügyekkel kapcsolatban a politikus megemlítette, hogy 2016. július 1-jével legkevesebb harmincszázalékos béremelést kapnak a területi közigazgatásban dolgozók, összesen 25 milliárd forintos nagyságrendben. Az állami illetékek, díjak tervezett csökkentésének pontos tartalmáról társadalmi konzultáció megindítását javasolja Lázár, s ezt a lépést közigazgatási rezsicsökkentésként jellemezte.

A Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében tett kormányzati erőfeszítések között – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a brüsszeli hozzájárulás bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottságnak nem az a kérdés, épülnek-e új atomerőműblokkok Pakson, hanem az, hogy ezek hogyan valósulnak meg.

Lázár elmondta azt is, hogy a kabinet rövidesen dönt arról, mely külföldi menedzsereket hívja Paks 1, azaz a jelenlegi erőmű élére. Azt ígérte, legalább egy háromtagú nemzetközi csoport érkezik majd Paksra. Hozzátette továbbá, hogy a kormány még májusban dönt arról is, Nagy Sándor távozása után ki vezeti majd a Paks 2 vállalatot, azaz az új blokkokkal foglalkozó céget. Ebben az esetben is felmerül nyugat-európai szakértők bevonása – jegyezte meg.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a kancelláriaminiszter szólt arról is, hogy kormány az Európai Bizottsághoz fordult a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízása miatt. Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Értékelése szerint a volt miniszterelnök megbízatása nem végezhető elfogulatlanul és a politikai szempontok figyelmen kívül hagyásával, s ez árt az uniós intézményrendszerrel szembeni bizalomnak. A politikus felvetette, hogy a megbízás mögött tiltott pártfinanszírozás is lehet, s ez vizsgálatot érdemel.

Elítélte a kaposvári gyilkosságot Lázár János, és közölte, ha van összefüggés a dohánybolt külleme – például az eltakart kirakat – és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez. Jelezte, hogy a szerdai kormányülésen arra kérték a belügyminisztert, hogy akár különleges rendőri egység bevetésével is találják meg az elkövetőt vagy elkövetőket. A brutális kegyetlenség nem maradhat megtorlatlanul – hangoztatta. Cikkünk megjelenésekor a rendőrség már elfogta a gyanúsítottat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.