Még évekig hiány lesz tornateremből

Fejlesztési programokra 18 milliárd forintot különítettek el a tavalyi és az idei költségvetésből.

Csókás Adrienn
2015. 04. 27. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 4408 tornaterem és 4297 tornaszoba áll rendelkezésre jelenleg a köznevelési rendszerben, a legtöbb az általános iskolákban, a legkevesebb pedig a fejlesztő nevelést nyújtó intézményekben van – derül ki Rétvári Bence tájékoztatásából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak írt válaszában közölte, hogy többször is készült már felmérés a köznevelési intézményekben található tornatermek, tornaszobák hiányáról, a meglévők állapotáról, amelyek ráirányítják a figyelmet a rossz állagú épületek számára és arányára, fűtésük, világításuk, felszereltségük korszerűtlenségére.

Kiderült, hogy a sportolásra alkalmas mintegy 8700 tornaterem és tornaszoba – az óvodákkal együtt – 8100 köznevelési intézmény, ezen belül durván 14 ezer feladatellátási hely között oszlik el, vagyis a tornateremhiány nyilvánvaló. Rétvári Bence azzal árnyalja a képet, hogy egy-egy telephelyen több típusú feladatot is elláthatnak az intézmények (például gimnázium és szakközépiskola), tehát az ellátottság mértéke pusztán ezekből az adatokból nem számítható ki.

 

 

Nemcsak új tornatermek építésére, a meglévők korszerűsítésére is szükség van, sok ugyanis az elavult épület. – A meglévő intézmények állapota, felszereltsége igen eltérő, és indokolt az e téren mutatkozó minőségi különbségek felszámolása – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: még hosszú évekbe telik, amíg sikerül kiváltani, felújítani a kor követelményeinek nem megfelelő, rossz állapotú épületeket, és megszüntetni az egyes településeken mutatkozó tornateremhiányt.

A mostani tanévben egyébként kilenc évfolyamot, összesen egymillió-százhetvenháromezer gyermeket érint a 2012-ben bevezetett mindennapos testnevelés, és a felmenő rendszerű bevezetés miatt minden tanévben egyre több gyereket kell kiszolgálni. Területi adatok jelenleg nem állnak rendelkezésre a tornatermek eloszlásáról, mint ahogy azt sem mérte fel a kormány, hogy hány betöltetlen testnevelő tanári állás van.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az iskolarendszer szükségletét felismerve döntött a kormány a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program elindításáról, amelynek keretében 18 milliárd forint forrást adnak a 2014-es és a 2015-ös költségvetés terhére a napi mozgást elősegítő fejlesztésekre. Kifejezetten tornatermekre és tanuszodákra ebben az évben három-hárommilliárd jut. Utóbbi kapcsán Rétvári korábban közölte, hogy 23 uszoda megépítéséhez fognak hozzá az idén, ami 45 ezer diáknak és 700 ezer lakosnak kínál majd sportolási lehetőséget.

A kormányzati támogatásokhoz uniós források is érkeznek: az Emberi erőforrás operatív program (EFOP) keretében júliusban 4,95 milliárd forintos kerettel hirdetnek majd pályázatot kifejezetten egyházi iskolák infrastrukturális fejlesztésére, jórészt a mindennapos testnevelés támogatására. Ez után szeptemberben 4,2 milliárd keretösszegű felhívás várható különböző, testmozgást javító infrastrukturális fejlesztésekre.

Rétvári szerint fontos, hogy a mozgás iránti igényt már gyermekkorban felébresszék, ezért a kormány stratégiai ügyként kezeli az ifjúság egészséges életre nevelését és a sportot. Az egészségtudatosság kialakítása azért is indokolt, mert Magyarország jelenleg a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságában a világranglistán. A gyerekek több mint felénél megfigyelhető valamilyen kisebb-nagyobb rendellenesség (például hanyag tartás, lúdtalp, gerincferdülés), és korosztálytól függően a fiatalok öt–húsz százaléka elhízott.

Balog Zoltán miniszter szerint azonban már látszik a napi testnevelésórák hatása: míg 2009-ben csak a tanulók öt százaléka sportolt rendszeresen a tornaórán kívül, 2013-ban már 15 százalék volt ez az arány. A tárcavezető szerint ha folytatódik a kedvező tendencia, akkor 2018-ra félmillió gyermek lesz igazolt sportoló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.