Tárki-adatok: kevesebbeket fenyeget már a szegénység

A biztató folyamatok hatására megfigyelhető javulás a balliberális szociológus, Ferge Zsuzsa szerint is valós.

MNO
2015. 04. 10. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly azt mondta, a vizsgálat eredményei alapvetően a KSH novemberi hasonló, a 2013 és 2014 közötti folyamatokról szóló statisztikáit támasztják alá.

Az államtitkár szerint a kedvező jelenség mögött a Tárki elemzése is három kormányzati intézkedést és lépést vél felfedezni: egyrészt a közfoglalkoztatás bővülését, a rezsicsökkentést, valamint a devizahiteles adósok mentését. Ezek mind olyan lépések, amelyek egyértelműen erős hatással vannak a jövedelmekre és a szegénységi mutatókra is.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, nem lehet megállni, mert vannak olyan társadalmi csoportok, családok, amelyeket a közfoglalkoztatás vagy a rezsicsökkentés korlátozottan segített.

Hangsúlyozta, továbbra is a foglalkoztatás az első számú cél és csak másodsorban a közfoglalkoztatás, ugyanakkor szerinte nyilvánvalóvá kell tenni, hogy akinek nem jut egyik sem, annak segélyt kell adni. Azt mondta, nincs olyan kormányzati szándék, hogy a segélyezés megszűnjön, vagy hogy a segélyezési rendszerből forrást vonjanak ki.

Elmondása szerint a segélyezés összege a tavalyi évhez képest nőtt, és nem csak a közfoglalkoztatási kiadásokkal együtt számítva.

A fő kormányzati célok között említette a gyermekes családok segítését, eredménynek nevezve, hogy konszenzus van abban, hogy a „nyomor ördögi körét” intézményrendszeren, tehát az óvodákon, iskolákon keresztül lehet megtörni.

Utalt az előző nap bejelentett kormánydöntésre, ami szerint szeptembertől minden óvodás és bölcsődés gyermek ingyen étkezhet. Jelezte: jövőre 70 milliárd forintot fordítanak majd gyermekétkeztetésre. A rendezvényen ismertették a Tárki Háztartásmonitor kutatás 2014. évi eredményeit. A Tárki adatfelvétele 2014 októberében zajlott, és a 2013. október 1-je és 2014. szeptember 30-a közötti időszakról gyűjtött információkat. Az adatfelvétel során 2011 sikeres interjú készült, az érintett háztartásokban pedig 4420-an élnek.

A „viszonylag kis mintás” Tárki-vizsgálat – a rendezvényen kiosztott dokumentum szerint – alkalmas a teljes népességre vonatkozó következtetések levonására. A kutatást a Tárki az Emmi államtitkárságának a megrendelésére készítette.

A jelentés összegzésében megállapítják, hogy míg a 2010 és 2012 közötti időszakban jelentősen nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, addig a következő két évben kismértékben csökkentek. Azt is írták, hogy a szegénység kiterjedtsége változatlan maradt, de a „mélysége” 26-ról 23 százalékra csökkent az elmúlt két évben.

A megállapítások szerint változás, hogy 2012 és 2014 között jelentősen megemelkedett a szegénység előfordulásának valószínűsége a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek, az egykeresős családok, valamint a női háztartásfővel élők körében. Ezzel szemben csökkent az olyan gyermekes háztartások szegénysége, amelyekben a szülőkön kívül más felnőtt (is) él, továbbá az egygyermekes párok alkotta háztartásokban élők, a gyermekek és fiatalok, valamint romák szegénysége is.

A Tárki becslése szerint a hazai szegénység mértéke éppen az uniós átlaggal megegyező volt a tavalyi évben, akárcsak 2012-ben.

A dokumentum szerint 100 szegénységben élő közül 34 gyermek- vagy fiatal-, 13 pedig nyugdíjaskorú. A szegénységben élők egyharmada olyan háztartásban él, ahol a háztartásfő inaktív vagy munkanélküli, egyharmada viszont olyanban, ahol a háztartásfő foglalkoztatott, igaz, más háztartástag nem.

Száz szegény közül mindössze öt fővárosi, a többi nagyjából egyenlően oszlik meg városok és községek között.

Az unió definíciója szerinti „szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben” élők aránya jelentősen csökkent: míg 2009-ben és 2012-ben is a népesség nagyjából kétötöde tartozott ebbe a körbe, addig 2014-ben már csak 35 százalékuk – írták az elemzők.

A Tárki szerint összességében, a korábbi periódusoktól eltérően a fogyasztás 3-4 százalékos reálnövekedése figyelhető meg 2012 és 2014 között. Azt írták, a magyar társadalom leginkább abban különbözik az európai társadalmaktól, hogy a szakképzetlen, rendszeresen nem foglalkoztatott rétegek aránya nagyobb – írták.

A migránsok összetételét vizsgálva azt állapították meg, hogy leginkább a fiatal férfiak mennek külföldre, akik magasabb végzettségűek, illetve vagy vállalkozóként, vagy szakmunkásként dolgoznak, jellemzően Ausztriában vagy Németországban. Főleg bérelt lakásaikból indulnak, és olyan háztartásokból, ahol nem magas a jövedelem.

Ferge Zsuzsa szociológus a felméréssel összefüggésben elmondta: nem vitatja, hogy a makrofolyamatok és különböző intézkedések hatására javulás figyelhető meg. Az összkép mégis az, hogy a jelentés egészében egy deprivált társadalom képét mutatja európai összevetésben is – hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.