Az engedélyt kiadó úrhoz is átfújhatja az azbesztet a szél

Feszült hangulatú lakossági fórumot tartottak a város határába érkező veszélyes hulladékról Várpalotán.

Tompos Ádám
2015. 05. 19. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várpalota mellett hatalmas halmok magasodnak. Itt-ott benőtte őket a zöld, de azért látszik, hogy mesterséges építmények. Ez a helyi erőmű zagytározója, pontosabban az abból kialakított szemétlerakó. A főútról nem látszik, hogy ennek határában tüntetés készülődne, kicsit bátortalanul is hajtunk be a poros útra egy teherautó után. Akkor leszünk benne majdnem teljesen biztosak, hogy jó helyen járunk, amikor besorol mögénk egy rendőrautó.

Csaknem harminc rákos beteget hagyott maga után a zagyvaszántói azbesztgyár, közülük tizennégyen már meghaltak. A szakértők a Heves megyei üzem bezárását követően kizárták, hogy káros anyag kerülhetett a levegőbe, így a felelősségre vonás is elmaradt. Időközben a kormány is lépett, több mint egymilliárd forintból kármentesítik a területet. Ígéretek szerint az azbesztmentesítés szeptemberre fejeződik be. Az összegyűjtött hulladékot zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják el az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.

A szemétlerakónál aztán újabb egyenruhásokkal találkozunk és mintegy tucatnyi tüntetővel, épp maszkokat oszt nekik Galambos István, Várpalota jobbikos önkormányzati képviselője. A demonstrálók egy „No Azbeszt” feliratú táblát tesznek fel éppen a drótkerítésre, és egy másik, igen hosszú transzparenst is kifeszítenek. „Nádasdladány tiltakozik”, ez áll rajta, és kérdeznünk sem kell, hogy hol is található ez a település, mert egy gézből készült maszkot viselő hölgy elmondja, hogy Nádasdladány az a falu, ahova az uralkodó északi, északnyugati szél átfújja majd az azbesztet. És – teszi hozzá – itt Veszprém megyében mindig fúj a szél.

Egy kör alakul ki körülöttünk közben, elsősorban Galambos Istvánnal beszélgetünk, de a tiltakozók is bekapcsolódnak. Itt derül ki, hogy tulajdonképpen a Hír TV Zagyvaszántón készült felvételeiből jöttek rá, hogy az ő városuk kapja meg a veszélyes hulladéknak minősülő törmeléket, amely egy ritka rosszul kivitelezett bontásnál keletkezett. Aztán kisebb számháború alakul ki az ideérkezett kamionok számát illetően: hivatalosan 15-16-ról van szó, de van, aki harmincháromról tud, míg egy, a szeméttározó portásfülkéje felől érkező nő jön az újabb számmal: 57. Közben érkezik egy újabb teherautó. Arra fordulunk, de egy pirospozsgás arcú köpcös férfi elmondja, hogy „ki vannak már művelve”, és ez csak helyi szemét. Azok a járművek érdekesek a számukra, amelyeknek a jobb oldali lámpája alatt narancssárga táblázat jelzi, hogy veszélyes hulladék a rakománya.

„Mindenhol azt mondják nekünk, hogy nem mérgező, amit idehoznak, de akkor minek a jelzés?” Ezt már egy ezüstláncos férfi mondja. Úgy tűnik, őt a legnehezebb meggyőzni. Mikor felvetjük, hogy a hét első felére leálltak a kamionok, elmondja, hogy persze: elvileg. „Lopni sem lehet a törvény szerint, aztán tessék, mégis megteszik.” Ezt pedig már arra mondja, amikor azt kérdezzük, éjszaka is érkezik-e szállítmány. A zagytározó és Kolontár, valamint Devecser közelsége kapcsán előjön persze a Mal és a vörösiszap-katasztrófa is: ott is rendben volt minden papír, és az sem volt veszélyes ugyebár. Ráadásul – ezt már Galambos mondja – ez a tározó a hőerőmű kohósalakjából készült, „örülnek” a helyiek, hogy végre leülepedett, mert ez sem egy veszélytelen anyag. Szomorúan mondják az idősebb férfiak, hogy egy ott dolgozó barátjuknak sem voltak hosszú nyugdíjas évei.

Ha Inota/Várpalota nem kéri Zagyvaszántó azbesztjét, akkor mi történjen vele, kérdezzük a jobbikos képviselőtől, aki válaszadás előtt először is sóhajt egy nagyot. „Mindenképpen nehéz kérdés – kezdi –, amelynek lényege az, hogy akárhol is helyezik el ezt a hulladékot, ha ilyen elégtelen kommunikáció kíséri majd, akkor mindenhol ehhez hasonló felháborodás fogja követni.” Felmerül még a betonszarkofág ötlete is, ugyanis a helyiek attól félnek, hogy a botránytól tartva mondjuk őszre kiírnak egy népszavazást, de amíg az aláírások gyűlnek, a kampány zajlik, addig szépen suttyomban megérkezik az összes azbeszt a szemétlerakóba.

Európa 2023-ra azbesztmentessé szeretne válni – legalábbis a szakmai szervezetek ezt tűzték zászlajukra. Az Egészségügyi Világszervezet pesszimista: becslésük szerint kontinensünkön 2030-ig várhatóan több mint 300 ezren vesztik majd életüket az azbeszt miatt kialakuló betegségben. A mentesítés ezen már nem változtat, lévén a veszélyes anyag okozta daganat 20-30 évig csöndben lappang.

Mielőtt elindulnánk a fórumra, a pirospozsgás arcú bácsi kezd egy olyan monológba, amit aztán pár órával később szinte szóról szóra visszahallunk. „Tudja, régen benne voltunk az úgynevezett piszkos 12-ben, ez volt az ország egyik legszennyezettebb települése, sok időbe tellett, mire megszabadultunk ettől, és most kapjuk vissza a nyakunkba a szemetet.” A tüntetők csak az utolsó pillanatban vonultak át, és akkor sem hagyta el mindenki az őrhelyét: valakinek mindenképpen maradnia kell, magyarázzák, ugyanis nem hiszik el, hogy nem jön be több kamion, elfogyott a bizalom.

Az impozánsan felújított Thury-vár udvarában, szabad ég alatt tartott fórum pedig – kimondatlanul – pontosan a bizalom visszanyeréséről szólt, másodsorban volt ez közmeghallgatás, és harmadsorban lakossági tájékoztatás. Mikor megérkeztünk, épp egy új asztalt kellett keríteniük a szervezőknek, mert annyian akartak előadni, hogy nem jutott hely mindenkinek. Persze nem szólaltak fel mindannyian, de azért beszédes szám: összesen huszonhárman foglaltak helyet. Az asztal balról a várpalotai önkormányzati testületé volt (Talabér Márta polgármester nem jelent meg, ő ugyanis szabadságra ment), a jobboldalt pedig egy morcos nézői bekiabálás szemlélteti: „Van ott nyakkendős, aki nem államtitkár?”

Itt volt ugyanis Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, belügyi államtitkár, valamint V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium többek között környezetügyért felelős államtitkára is. De megjelent Tarnai Richárd Pest megyei, és Simon László Fejér megyei kormánymegbízott is, a közönség soraiban pedig Gőgös Zoltán MSZP-s politikus.

A két és negyed órás fórum alaphangját megadta az a múlt heti inotai fórum, ahol mintegy kétszázötven dühös ember gyakorlatilag megígértette Kontráttal, hogy leállíttatja az azbesztszállítást. Ez ideiglenesen sikerült, Kontrát ezt sikerként értékelte, a 300 pfujoló, dühös ember nem. Katona Csaba alpolgármester indulatos moderátorként próbált rendet tartani, az első órában hangját emelve igyekezett elejét venni a politikai cirkusznak, a második hatvan percben pedig szinte minden kérdésre azt mondta, ez az utolsó, ami persze csak olaj volt a tűzre. Kontrát végül annyit mondott, hogy a helyiek érdekeit fogja képviselni, de többszöri kérdésre sem monda ki igennel vagy nemmel, hogy végleg megálljt parancsol-e a kamionoknak. Zárásul egy „Hajrá, várpalotaiakkal!” próbálkozott.

Nem aratott osztatlan sikert Tarnai és Simon előadása sem: gyakorlatilag folyamatos morgás kísérte a kormánymegbízottak jogszabályokkal kistafírozott mondanivalóját. V. Németh Zsolt aztán először az azbeszt történetével próbálta hűteni a kedélyeket, ez addig sikerült, amíg nem kezdett el arról beszélni, hogy járt a lerakónál és mindent rendben talált, meg a városban is, ahol rengeteg azbesztpalatetőt látott, „mégse tüntetett előttük senki”. Óriási felháborodás követte szavait, majd az államtitkár közölte, hogy „aki szerint a denevér bemegy a hálószobába és kiszívja a gyerekek vérét, azokat nem tudjuk meggyőzni”, ezért a fórum résztvevői szerezzék be az összes ismeretüket, és ne a hangulatuk alapján döntsenek. „Mesedélután” – kapta meg a közönség soraiból.

Az ismeretek átadására lett volna hivatott Szűcs Károly, a kivitelezést végző Partner Depónia Kft. képviseletében. A férfi egyike volt a nyakkendő nélkül beszélőknek, ennél fogva ő nem is paragrafusokkal zsonglőrködött, hanem a szakmája zsargonját hadarta. A helyzet fonákságát jelzi, hogy sokaknak újdonságként szolgált az a puszta tény is, hogy az ideszállítandó 26 ezer tonna építési törmelékből „mindössze” 60-100 tonna lehet a tiszta azbeszt.

Majd jöttek a kérdések, és itt aztán néha tényleg elszabadultak az indulatok. Az MSZP-s önkormányzati képviselő, Falussy Sándor azon méltatlankodott, hogy Kontrát meghekkelte az ő korábban leszervezett fórumát. A DK-s Deák Istvánné kézfeltartással megszavaztatta a helyieket, hogy kell-e nekik az azbeszt, a független, egyébként háziorvos Opsitos István ugyanígy tett, csak ő felállással voksoltatott. Kádár István fideszes képviselő köszönetet mondott Kontrátnak, de ő is arra kérte az államtitkárt, hogy intézkedjen az azbeszt eltüntetése érdekében.

A közönségből felszólalók sokszor türelmüket veszítve kiabáltak be. Elhangzott remegő hangon, és fülsértő módon ordítva is, hogy „sok a szöveg, elég a dumából, mikor viszik már el az azbesztet”? Visszatérő elem volt még az elveszett bizalom és a késői tájékoztatás is. Jellemző pillanata volt a fórumnak, hogy valahonnan egy kivetítő is előkerült, de aztán nem vetették be. Egy vörös hajú hölgy aztán eladhatatlan ingatlanokról, halálra ítélt unokákról és a turizmus csődjéről beszélt, majd hogy nyomatékot adjon szavainak, a Fejér megyei kormánymegbízottnak címezve közölte, hogy Várpalotán állandó a szél, akár Székesfehérvárra, az engedélyt kiadó úrhoz is átfújhatja az azbesztet.

Egy idő után világossá vált, hogy a szürke járólapokon kívül egy egész világ választja el az előadókat és a hallgatóságot. A nyakkendősök ugyanis azt hajtogatták, hogy minden szabályszerű és minden veszélytelen, mire a tömeg egyre hangosabban, üvöltve kérdezte, hogy akkor ezt miért nem mondták el nekik korábban, miért kellett a szomszédtól, a rádióból, vagy épp a Hír TV-ből megtudniuk.

Hogy mennyire nem őröltek egy malomban a felek, azt jól szemlélteti a következő kérdés és az arra adott felelet. Egy idős nő azon aggódott, hogy az még rendben volna, hogy az azbeszt húsz méterrel a föld alá kerül, de mi lesz, ha jön egy földrengés? V. Németh Zsolt válasza: akkor úgyis előbb halunk meg attól, hogy a kémény a fejünkre esik, mint az esetleges szivárgástól. (A térségben, Berhidán volt a Magyarországon mért legerősebb, Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földrengés 1985-ben – a szerk.)

Végszóként az államtitkár gyakorlatilag leműbalhézta a várpalotaiak felháborodását, amin még Katona alpolgármester bejelentése – rendkívüli testületi ülés lesz kedden – és ígéretei sem tudtak tompítani. A fórum véget ért, és a pirospozsgás arcú férfi csalódottan közölte, hogy ők akkor most mennek vissza a szemétlerakóhoz.

„Majd jól lesülünk a napon” – mondta szomorkás mosollyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.