Devizahitelek: őszig nincs kilakoltatás

Szeptember 16. előtt nem lehet az utcára tenni egyetlen devizahiteles adóst sem az elszámolási törvény módosítása értelmében.

Horváth Csaba László
2015. 05. 20. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár az eredeti tervek szerint a banki elszámolásokat követően 30 nappal újraindulhatnak a végrehajtási eljárások, az ingatlan- alapú jelzáloghitelek esetében a kilakoltatásokra csak szeptember 16-tól kerülhet sor az elszámolási törvény nemrég elfogadott módosítása alapján. Ennek indoklása éppen az volt, hogy a családi csődvédelem intézményének szabályozása folyamatban van.

Az Igazságügyi Minisztérium lapunknak megerősítette, hogy valóban a bajba jutott devizahitelesek jelentik a családi csődvédelem fő célcsoportját. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a magáncsőd szabályozásáról szóló törvény mikor léphet hatályba, az viszont az elszámolási törvényben meghatározott dátumból kikövetkeztethető, hogy a magáncsőd intézményét szeptember 16-a előtt be kell vezetni.

Az sem egyértelmű, hogy pontosan hány család áll kilakoltatás előtt, ugyanis erre vonatkozóan nincsenek adatai a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarának. Kérdésünkre viszont a köztestület közölte, hogy a devizahiteles törvények alapján összesen 210 ezer végrehajtási ügyet kezelnek szünetelőként. Ha ezeknek az ügyeknek csupán a töredékében várható kilakoltatás, akkor nem kizárt, hogy ez a veszély több száz, akár több ezer családot is érinthet.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tegnap a parlamentben elmondta: a héten frakciója benyújtja a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslatát, amely a második esélyt biztosítja a rászorulóknak. Az intézmény kapcsolódik az adósmentesítési szabályokhoz, célja a fizetőképesség helyreállítása. Harrach a javaslat legfontosabb elemének nevezte, hogy az ötéves futamidő végén akár a tartozás 60 százalékát is elengedhetik, kivételt képeznek a jelzálogjoggal érintett ingatlanok. Az eljárást az adós kezdeményezheti, feltételei pedig azok, hogy a tartozás minimum 2, de legfeljebb 60 millió forint legyen.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy részletes előkészítés előzte meg a javaslat megírását, ugyanis tizenegy európai ország példája állt mintaként, de figyelembe vették az ország különleges adósságszerkezetét is. Kiemelte, hogy először a legkritikusabb helyzetben lévőkön segíthet a javaslat, azokon, akiknek a hitelszerződését már felmondta a bank, a végrehajtás pedig az egyetlen ingatlanjukat veszélyezteti.

Ugyanakkor egyes szakértők szerint a magáncsőd a leginkább rászorulók részére nem jelenthet kiutat a hitelcsapdából. A Blikknek nyilatkozott Lázár Dénes, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület vezetője, aki szerint azok, akiknek nincs jövedelmük vagy túl nagy a vagyonukhoz képest a tartozásuk, a magáncsőddel sem tudnak megmenekülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.