Lázár elmondta, mi a legfontosabb feladat

A mai kor vezetőinek legfontosabb feladata, hogy megőrizzék a nemzet egységét és függetlenségét.

2015. 05. 08. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség fideszes országgyűlési képviselője a makói városnap alkalmából tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen úgy fogalmazott, a mai kor legfontosabb küldetése és kihívása pártállástól függetlenül minden magyar vezető számára, hogy a nemzet képes legyen határokon belül és kívül megteremteni és megőrizni az egységét.

Lázár János szerint ez legalább annyira fontos feladat ma, mint amilyen fontos volt a város születésének idején, 1699-ben, amikor az volt a kérdés, hogy a törökök kiűzése után önállóan folytatja életet az ország, vagy a Habsburgokkal közösen. Felidézte: a török uralom után a független magyar állam megóvása, megtartása foglalkoztatta, osztotta meg és vezette dilemmába a magyar politikai osztály képviselőit. A kérdés az volt, hogy független Magyarországra van-e szükség, az adhatja-e meg a megmaradás jövőjét, vagy pedig azonnal be kell lépni az osztrák birodalomba és velük közösen kell az országot felvirágoztatni.

Ennek a dilemmának a következménye egy fegyveres szabadságharc, majd a dilemma átmeneti lezárása után a felvilágosodás lett, amely számos oktatási, társadalmi, gazdasági, közjogi, politikai reformot hozott, és vezetett át a 18. századba, egy viszonylagos jóléthez, a magyar társadalom egy békés és nyugodt korszakába – tette hozzá.

A miniszter szerint ez a kihívás ma legalább annyira aktuális, mint amilyen 1699-ben volt. Az ország megválasztott vezetőinek a legnagyobb felelőssége és kihívása az, hogyan tudják a magyar nemzet országhatároktól független egységét, integritását, nemzeti szuverenitását, függetlenségét biztosítani, nemcsak politikai, közjogi, gazdasági, társadalmi, hanem különösképpen kulturális értelemben a mai kor kihívásai közepette.

A Maros melletti, a törökök kiűzése után elnéptelenedett, feldúlt településre visszatérő lakosságnak 1699. május 7-én kelt oklevelében a pozsonyi kamara 4 év adómentességet és szabad földfoglalást ígért. A mai Makó kialakulása és története ettől a dátumtól, az újratelepüléssel és az újjáépítéssel kezdődött meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.