Tapolca után: tündérmesében érzi magát a Jobbik

A cukiság, a néppártiság és a radikalizmus.

2015. 05. 01. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tapolcai győztes időközi választás után először trombitálta össze szimpatizánsait a Jobbik, az alkalom ezúttal a Hajógyári-szigeti „Nemzeti Majális” volt május elsején. Mivel a párt Tapolca után már-már a 2018-as választás győzelmi esélyeseként tartja magát nyilván, a saját szemünkkel kívántunk meggyőződni arról, hol tartanak Vona Gáborék abban a nehéz vállalkozásban, ami őket a cukiság, néppártiság, radikalitás háromszögén belül szalonképes erőként reprezentálja.

A néppárti építkezés technikai részét ugyanúgy csinálják, mint 2002 táján a Fidesz: ahogy behaladtunk a K hídon, a színpadig tartó egy kilométeres séta útvonalán 20-30 méterenként „Szóljon bele!” feliratú aláírásgyűjtő pultok várták a járókelőket, és bizony voltak is friss tollvonások az íveken, valamint az érdeklődőkkel „embertől emberig” elbeszélgettek a pult mögött álló fiatalok vagy második vonalas politikusok.

Két ilyen pult között sétált egy négygyermekes család, amelynek anyuka tagja egy mellette elhaladó hölgyet felismert, és ekképp köszöntötte: „Jé, hát te vagy? ( ) Emlékszem még, amikor 2002-ben a Kossuth téren a két választás között ” – idézték közös emlékeiket a rendszerváltozás óta tartott talán legnagyobb létszámú politikai rendezvényről, aminek ugye a Fidesz volt a gazdája akkor.

Elhagyva a nemzeti zászlót lobogtató kisgyermekeseket közeledtünk az ugrálóvár felé, ami mellett a szellemi és testi versengést ösztönző gyermekjátékokkal is csábították a kicsikkel érkezőket. Itt egész nap sokaság volt, tényként muszáj leszögezni, hogy a legkisebbek korosztályát kiválóan kiszolgálták ezen a rendezvényen. És nem pár tucat anyuka téblábolt a fa játékoknál, hanem százak, fejenként nem is egy poronttyal. A nagyobbakkal türelmes férfi íjászkodott egy nem igazán elkerített céltáblánál, de ezt a foglalatosságot ennél zsúfoltabb környezetben is ki lehetett próbálni a színpad közelében.

A délelőtti politikai beszédeket (Vona Gábortól Gyöngyösi Mártonon át Z. Kárpát Dánielig) több százan követték a nagy fehér sátorban – erről bővebben keretes írásunkban –, a programok viszont igen gördülékenyen követték egymást: a politikai blokk és a zenés vitézkedés közti rövid pauzát például látványos harci bemutatóval töltötték ki a sátor és a nagyszínpad közt. A bemutató végén már be is állt a Hungarica zenekar, hogy egyből kezdhessen, és amíg az apukák és a délelőtti program alatt az árnyékban sörözgető több száz radikális arc melegített az esti Lordra, a gyerekeket a harcosok megismertették igazi középkori fegyvereikkel.

A kiszolgálás igyekezett igaz nemzeti radikális lenni: kifejezetten nemzeti ételek szerepeltek a kínálatban, kedvenc nevű ételünk a szarvashúsos medvetalp volt, ami iránt igen nagy volt a kereslet. A szomjasak például a Fröccsbusznál állhattak sorba – jelige: „Haverok, buli, fröccs, ha már unod a narancsot”.

A koncertek kezdetén az aláírásgyűjtő standokat összeszedték, és néhányan mobil standosként folytatták az addig is sikeresnek mondható munkát. Gyöngyösi Márton kisfiút dobált a virágos réten, majd kiugrottak a bőrükből a táncoló esőfelhők is. Az aláírásgyűjtőkön kívül munkában voltak a véradók is, valamint a Kollégium a Jövőért Alapítvány, amely pénzadományokat gyűjtött a kárpátaljai családok megsegítésére – a befolyt összegekből kárpátaljai boltokban fognak majd tartós élelmiszert vásárolni az ottani lakosságnak. (A tombola 200 forintos jegyei is mind erre a célra fordultak.)

Hogy trendi-e jobbikosnak, nemzeti radikálisnak lenni, a pólóvásárlásokból próbáltuk leszűrni, de vagy az volt, hogy túl sok „jobbikos ruhát” hoztak az árusok, vagy már beszerezték az elkötelezettség önkifejezéséhez szükséges göncöket a támogatók mindenesetre a rét szélén lévő standok számot tevő része is ruhát kínált, de jelentős számú standon voltak nagy-magyarországos, rovásírásos faragások, például székely rótt Széchenyi-idézettel is találkoztunk

Ezen a napon tényleg minden a család és a rend körül forgott: szemeteszsákok mindenhol, eldobott hulladék alig, a külön pelenkázósátorba be-betértek anyukák, hogy aztán azzal a lendülettel adják a lurkókat a Nemzeti Érzelmű Motorosok ölébe, akik mindenkit szívesen láttak egy rövid körre.

Délutánra még az Ismerős Arcok, a Lord és a Romantikus Erőszak volt betervezve, ám egyre jobban lógott az eső lába, és késő délutánra már csak a legkevésbé szomjasak maradtak a szigeten nagy számban. A nap addigi része viszont erős volt a „néppárti vonzalmúak” számára, néhány ezerrel ezen a napon is nőhetett a Jobbik valódi támogatóinak száma, miközben a versenytársak aligha hizlalták táborukat. Tényként meg kell állapítani: egy szinte bárányszelídségű majálist tartott a Jobbik, a Ligetben – tapasztalatból mondjuk – ennél jóval nagyobb mennyiségű gyűlölködéssel lehet találkozni ezen a napon.

Hogy ki a versenytárs a Jobbik számára, és ezt a május elsejei arcot meddig tudja megtartani a párt, 2018-ig biztosan kiderül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.