A magyar droghelyzet kezeléséhez szemléletváltás kell

„Olyan jelenséggel állunk szemben, amire még nincsenek eljárási módszerek.”

Molnár Dániel
2015. 06. 26. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jó a helyzet – állítja Kiss József. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinátora Debrecenben, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) csütörtöki, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából rendezett konferenciáján tartott előadást másodmagával arról, hogy szervezetük miként járul hozzá a szintetikus kábítószerek elleni európai paktum végrehajtásához.

Figeczki Tamás központvezető elmondta, annak elősegítése érdekében debreceni tevékenységüket kiterjesztették, és így már Békéscsabán, Budapesten, Miskolcon és Szegeden is gyűjtik a droghulladékot. Ennek három módja van: kapnak visszavitt fecskendőket a helyi tűcsereközpontoktól, önkéntesek segítségével gyűjtik a köztereken hagyott droghulladékot, illetve használókat is kérdőíveztetnek, hogy kiderítsék, milyen hatást akartak elérni a vásárolt kábítószerrel, majd a mintákkal összehasonlítva megállapítják, hogy azt kapták-e a fogyasztók, amit vásároltak.

A begyűjtés után laborban bevizsgálják a kapott – havi szinten 1700-1800 – mintát, hogy megtudják, egy-egy szerben milyen vegyi anyagok vannak, illetve azok közül mi pszichoaktív. Ezt továbbítják a Nemzeti Drog Fókuszpontnak, amely ha valamilyen kirívóságot tapasztal, elküldi a vizsgálat eredményét a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjába, Lisszabonba. Figeczki állítása szerint segélyszervezetük tevékenységének pozitívuma, hogy míg korábban csak a hatóság által lefoglalt kábítószer bevizsgálása volt lehetséges, most a minták sokkal szélesebb skálájához férnek hozzá, aminek eredményeképpen jobban feltérképezhető a hazai droghelyzet.

A Global Drug Survey legfrissebb, a világ kábítószer-fogyasztását feltérképező felmérése szerint Magyarországon egy év alatt több mint öt százalékot emelkedett azok aránya, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a herbál nevű szintetikus drogot – írja pénteki számában a Népszava. A kutatók ötven országra kiterjedő vizsgálatában Lengyelország mögött Magyarország a második a szintetikus kannabisz és a herbálfogyasztás tekintetében.

Kiss József a tudatmódosítók összetétele kapcsán elmondta, sűrűn előfordul, hogy ellentétes hatásmechanizmusú anyagok kerülnek össze. De az igazi probléma, hogy legalább hetvenféle különböző szerről beszélhetünk, így nehéz védekezni – hangsúlyozta a koordinátor.

Kifejezetten a dizájnerdrogok kapcsán említette, a védekezést komolyan hátráltatja, hogy a vegyészek gyorsabbak a hatóságoknál: mire egy kábítószer tiltólistára kerül, már új keverék jelenik meg a piacon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú szerek virágzása főként Észak- és Kelet-Európára jellemző – hazánkra pedig kifejezetten –, Nyugaton még mindig inkább a hagyományos anyagoké a főszerep.

Olyan jelenséggel állunk szemben, amire még nincsenek eljárási módszerek – mondta el kérdésünkre a dizájnerdrogokkal kapcsolatban Berényi András, a KEF szakmai elnöke, és hozzátette: a klasszikus tudatmódosító szerek esetében a több évtizedes gyakorlatnak köszönhetően kialakult, hogy miként kell segíteni egy használónak. Az újfajta kábítószerek megismerésének több lépcsője van az addiktológiai szakpszichológus szerint. Egyrészt informálni kell az ellátórendszert a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által említett és ahhoz hasonló laborvizsgálatok eredményeiről, másrészt fel kell deríteni a használati szokásokat, mivel egyre inkább kialakulnak azok a fogyasztói körök, amelyek nem véletlenül válnak dizájnerdrogfüggőkké, és nem idegenek csempészik a szert az italukba. Továbbá az is fontos kérdés, hogy miként kell megközelíteni a fiatalokat úgy, hogy el is fogadják a segítséget.

Berényi szerint szakmai együttgondolkodásra lenne szükség, az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozó szakemberek együttműködésére. Úgy látja, hogy mindkét oldal hatékonyan tud segíteni egy drogfogyasztónak a használat bizonyos stádiumában, de nincs meg a folyamatosság. A bennfekvő osztálynak ahelyett, hogy a méregtelenítés után hazaengedi a korábban kábítószeres állapotban beszállított fiatalt, tovább kellene küldenie őt egy utókezelő helyre, miután annak szakemberei már a kórházban felvették a klienssel a kapcsolatot – magyarázta. Hangsúlyozta, ehhez a változáshoz nem feltétlenül csak pénzre van szükség. „Nagyon sok szempontból szemléletet kell váltani. [ ] Rugalmasság, kreativitás kell, a régi, berögzült elveket pedig lehet, hogy félre kell tenni” – mondta Berényi.

A prevencióval kapcsolatban a szakember nyomatékosította, hogy – bár a kettőt sokan összekeverik – az nem azonos a felvilágosítással, mert a megelőzésnek nem az a feladata, hogy ismeretet közöljön, hanem az, hogy kompetenciát fejlesszen. Kiemelte: lényeges még, hogy ne egyszeri alkalom, hanem folyamat legyen a prevenció, hosszú időn keresztül tartson, valamint hogy kortárs segítők bevonásával történjen, mert azáltal lesz hiteles. „A legjobb prevenciós program az, melynek során igazából a drogról nincs is szó, csak arról, hogy mit tudsz tenni az életeddel” – vélekedett a szakember, rámutatva, hogy a prevenció lényege a drogmentes, tartalmas élet propagálása és olyan szabadidős alternatívák bemutatása, mint mondjuk a zenélés, sportolás, természetjárás.

Berényi András elmondta: a megelőzést akár már az óvodában is érdemes lehet elkezdeni, de fontos, hogy a korcsoportnak megfelelő módszerrel – például olyan kifestőkkel, amelyekben különböző színűre kell színezni azt, ami káros, illetve azt, ami egészséges.

A Kocsis Máté tavaly decemberi drogtesztötletét firtató kérdésünkre Berényi azt mondta, őt leginkább az zavarta, hogy prevenciós eszközként volt beharangozva az eljárás, holott nem az. Azt elismerte, hogy kontrollra szükség van – példaként említve, hogy a munkáltatónak jogában áll az alkalmazottakkal alkoholtesztet végeztetni –, de nem szabad annak esetleges pozitív eredménye miatt retorzióval élni, hanem a segítségnyújtás alapjaként kell tekinteni rá, motivációként a kezelésbe való bevonásba. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a drogteszt értelmetlenségére a dizájnerdrogok esetében, ugyanis azok – a klasszikus kábítószerekkel ellentétben – akár pár óra alatt kiürülnek a szervezetből, ezért kimutathatatlanok.

A tűcsereprogramot érintő kérdésünkre a szakpszichológus úgy vélekedett, az nem megoldás, csak egy szükséges átmenet; egy olyan módszer, amelynek segítségével egy szakember motivációt ébreszthet azokban, akik nem tudják vagy nem akarják egyik napról a másikra elhagyni függőségüket. „Így azokat is el lehet érni, akik egyébként nem mennének el az egészségügyi rendszerbe vagy más szociális ellátórendszerbe segítséget igénybe venni” – mondta Berényi.

Demagóg, kriminalizáló kommunikáció helyett felvilágosító kampányokra, tűcsere- és egyéb ártalomcsökkentő programokra van szükség – írta a Magyar Liberális Párt (MLP) a kábítószer-ellenes világnap alkalmából kiadott közleményében, egyúttal a drogprevencióval foglalkozó szakmai szervezetek megbecsülését és támogatását kérték a kormánytól.

 

Állításuk szerint az elmúlt években a tudatlanság, az álszentség és az elavult módszerek erőltetése jellemezte a kormányzati hozzáállást. 2010-től folyamatosan csökkent a kábítószerügyekre szánt költségvetési forrás, a szakmai szervezetek és programjaik pedig kiszorultak az iskolákból – írták. „Civilek nélkül nincs, nem lesz hatékony munka ezen a területen” – olvasható a közleményben.

 

Rohamosan nő a kiskorú használók száma

 

A lassú és bürokratikus hazai szabályozás nem képes követni a pszichoaktív szerek terjedését Magyarországon, így ha betiltanak egyet, máris egy újabb van a piacon legálisan – írja a Jobbik közleményében. Kiemelik, hogy a használók száma rohamosan nő a kiskorúak között, valamint egyre több erőszakos bűncselekményt követnek el pszichoaktív drogok hatása alatt, illetve azért, hogy azokat meg tudják vásárolni.

 

A kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, hogyan mennek tönkre emberéletek – olvasható a közleményben. A Jobbik szerint növelni kell az ilyen anyagok vizsgálatával foglalkozó szakemberek számát, le kell rövidíteni a betilthatóság határidejét, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a felvilágosításra, valamint növelni kell az erre szánt költségvetési forrásokat.

 

Czibere a kormány drogstratégiájáról

 

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából Czibere Károly szakmai díjakat adott át – írja az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. Az államtitkár beszédében elmondta, a díjazottak munkája bizonyítja, hogy van remény, hiszen a függés kezelhető, van gyógyulás a kábítószerfüggők számára – olvasható a közleményben. A kábítószer-használat megelőzhető, és a kormány drogstratégiájának fontos célja, hogy megerősítse azokat, akik soha nem próbálták ki a drogot, illetve elérni, segíteni azokat, akik kipróbálták, hogy soha többé ne használják – idézi Czibere szavait az államtitkárság.

 

Programok a Margitszigeten

 

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Ebből az alkalomból Budapesten, a Margitszigeten napközben ismeretterjesztő beszélgetések, játékos programok, tematikus filmklub, táncház és sportesemények várják az érdeklődőket, este pedig egy nagyszabású, hazai és külföldi sztárokat felvonultató gálakoncerttel zárja a napot a Margitszigeti Szabadtéri Színpad – írja az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.