Életmentés branül nélkül, puszta kézzel

Gumikesztyűt sem kapnak eleget a mentők. Kórházból kórházba viszik a betegeket a megfelelő eszközök hiánya miatt.

Kuslits Szonja
2015. 06. 03. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolgozók lelkesedése, elhivatottsága és leleményessége elengedhetetlen ahhoz, hogy ne omoljon össze a rendszer – mondja lapunknak egy neve elhallgatását kérő érintett, aki a 12 órás munkaidő alatti 20 perces ebédszünetében nyilatkozik nekünk. – A motiváció gyakorlatilag egyenlő a nullával, előrelépési lehetőség nincs, a fizetés a legtöbb esetben 100 ezer forint alatt marad. Ha normális munkaruhában akarunk dolgozni, akkor magunknak kell vennünk.

A munka is sok esetben demoralizál, a feladatok 50-70 százaléka kórházból kórházba szállítás, jórészt azért, mert az intézmények nem rendelkeznek a megfelelő diagnosztikai háttérrel. Abszurd, hogy egy nap nyolc feladatból hat: szállítás – sorolja a panaszokat forrásunk. Szerinte a fluktuáció rendkívül nagy, mert ugyan a munkát lehet szeretni, de ez nem kompenzálja azt, hogy a megélhetéshez másod-, harmad-, negyedállásokat kell vállalni.

Rétvári Bence államtitkár Ikotity István LMP-s parlamenti képviselőnek írt, a hazai mentőállomások ellátottságára vonatkozó válasza szerint ugyanakkor megfelelő számú mentőszemélyzet dolgozik az országban. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint a dolgozói létszám 7768 fő, közülük 7244-en vesznek részt a betegellátásban. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója szerint a fluktuáció csökkenést mutat, nagy része a nyugdíjkor eléréséből származik, illetve abból, ha a dolgozók például főállású jogviszonyból mellékállásba kerülnek.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a nehézséget az okozza, hogy bár érkezik utánpótlás tapasztalt kollégáik helyére, a kezdő alkalmazottaknak évekbe telik, míg olyan tudásra tesznek szert, mint elődeik. Életek múlhatnak azon, hogy milyen gyors az anamnézis (kórelőzmény) felállítása. A szövetség elnöke szerint előfordul, hogy egy 12 órás műszak alatt nincs az autóban megfelelő méretű vizsgálókesztyű. – Ezért vagy lötyög a mentőorvos/ápoló kezén, ami vénaszúrásnál okozhat nehézséget, vagy fel sem megy rá – mondja Kusper Zsolt.

Kifejti, ilyenkor a dolgozó vagy nem tud beteget ellátni, vagy saját egészségét kockáztatva puszta kézzel kénytelen kezelni a sérültet. Amikor minden perc számít, nem volna szabad, hogy ezen múljon a segítségnyújtás. Az elnök szerint a branülökből sincs mindig megfelelő méretű, ami szintén akadályozhatja a betegellátást. Emellett a lapunknak nyilatkozó mentődolgozó felidézi, arra is volt példa, hogy hetekig nem érkezett tartalék Algopyrin, csak azt a néhány ampullát tudták használni, ami még a kocsikon volt, vagy amit a kórházban kunyeráltak. Az eszközhiányról az OMSZ-t is megkérdeztük. Győrfi Pál levelében azt válaszolta: határozottan kijelenthető, hogy a mentőellátáshoz szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre állnak; egy-egy mentőállomást érintő, átmeneti készlethiányt csak emberi mulasztás okozhat.

 

 

A feszültségek forrásaival kapcsolatban Kusper Zsolt az alacsony béreket is említi, a közalkalmazotti bértábla alapján számolt, átlagos nettó 90 ezer forintos bér szerinte kevesebb, mint amit egy sokkal kisebb felelősséget viselő szemétszállító munkás keres. – Ezeknek az embereknek nem bérkiegészítésre vagy bérkompenzációra lenne szükségük (amivel változó arányban járnak jól), hanem arra, hogy az illetménytábla szerinti bért emeljék meg – hangsúlyozza az elnök. Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke szerint az egészségügyi bértábla a munkaköri besoroláshoz a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő mellett a képzettséget veszi figyelembe.

Mivel a mentődolgozók 85 százaléka a munkaköre ellátásához legfeljebb középfokú szakmai végzettséggel rendelkezik, a bérszínvonal összességében alacsony. Kusper Zsolt szerint a túlórapénz kifizetésében is vannak hiányosságok, a mentőktől hozzájuk érkező panaszokból kiderül: a munkaidőkereten túli órákat olykor nem kifizetik, hanem átírják a szabadságot szabadnapra. Győrfi Pál ezzel szemben állítja: az OMSZ-nél a hónapban pótlékra jogosító órákat a következő hónap elején összesíti az állomásvezető, így a fizetés az azt követő hónap második munkanapján esedékes.

Az orvosi ellátás problémái Szegeden. A csongrádi megyeszékhelyen komoly gondokkal küzd a gyógyászati ellátás, a gyermekorvosok és a háziorvosok hiánya is gondot okozhat, mivel sok orvos a nyugdíjkorhatár közelében jár. Ezért a városnak szerepet kell vállalnia az orvosi ellátás megoldásában – jelentette ki Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta: új módokat kell találni a kieső orvosok pótlására, hiszen anyagi megfontolásból egyre több rezidens vállal külföldön munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.