Jól fizet a fideszes álláshalmozás

A megyei fejlesztési biztosok közül egy kivétellel mindenki parlamenti képviselő, és pénzt is kapnak új pozíciójukban.

FB
2015. 06. 24. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További érdekesség, hogy ugyan eredetileg a megyei biztosok díjazás nélkül látták volna el a feladatukat, de alig tíz nappal a kinevezésüket követően módosult a rájuk vonatkozó jogszabály. Emiatt 748 ezer forintos helyettes államtitkári illetményre is igényt tarthatnak az újdonsült miniszteri biztosok – mutatott rá szerdai lapszámában a Blikk.

A közlemény szerint a biztosok kinevezéséről szóló utasítás módosítása szerint a biztosok helyettes államtitkári díjazásra jogosultak, azonban a törvényeknek megfelelően a díjat minden esetben csökkentik, hogy annak mértéke csupán a képviselői tiszteletdíj kieső 70 százalékát kompenzálja. Vagyis – állítja a Miniszterelnökség – egyetlen forint többletjuttatásban sem részesül a megyei fejlesztési biztosként is dolgozó országgyűlési képviselő.

A közleményben Ágh Péter példája szerepel, akinek a képviselői juttatása korábban bruttó 747 878 forint volt, a fejlesztési biztosi kinevezését követően ez 224 363 forintra csökken, amihez a miniszteri biztosként 523 515 forint juttatást kap. Az egyetlen miniszteri biztos, Lipők Sándor aki nem országgyűlési képviselő, semmilyen díjazásban nem részesül a biztosi kinevezésért.

Na de lássuk a névsort: Font Sándor (Bács-Kiskun), Hargitai János (Baranya), Vantara Gyula (Békés), Riz Gábor (Borsod-Abaúj-Zemplén), B. Nagy László (Csongrád), Varga Gábor (Fejér), Simon Róbert Balázs (Győr-Moson-Sopron), Tiba István (Hajdú-Bihar), Nyitrai Zsolt (Heves), Bene Ildikó (Jász-Nagykun-Szolnok), Völner Pál (Komárom-Esztergom), Balla Mihály (Nógrád), Szűcs Lajos (Pest), Móring József Attila (Somogy), Lipők Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Hirt Ferenc (Tolna), Ágh Péter (Vas), Kovács Zoltán (Veszprém), Manninger Jenő (Zala).

A Blikk szerint a legjobban a szabolcsi Lipők Sándor jár, aki tavaly óta már nem parlamenti honatya, így jövedelme 748 ezer forinttal emelkedik. Rajta kívül mindannyian képviselők – azaz a Fidesz korábbi szóhasználata szerint álláshalmozók.

A nagyobbik kormánypárt még az előző ciklusban jelentette be, hogy véget vet az álláshalmozó képviselők korának, sokaknak dönteni kellett: polgármesteri hivatalban vagy a parlamentben ücsörögnének-e inkább, és vennék fel az adott munka után járó fizetést.

Ehhez képest most mégis újabb pozíciót kapott 18 képviselő. Ők egyébként nem járnak olyan jól, mint Lipők, hiszen ha megkapják a helyettes államtitkári bért, a képviselői alapilletményük egy részéről le kell mondaniuk. A Blikk összeállítása szerint tucatnyian közülük mindenképpen jobban járnak. Összesen kilencen – köztük Ágh Péter vasi, Nyitrai Zsolt hevesi vagy Manninger Jenő zalai megyei biztos – számíthatnak csaknem 224 ezres pluszra – írja a lap. Hárman újabb százezer forintot vághatnak zsebre havonta, míg a többieknek nem változik a bére. A lap egyébként kereste kérdéseivel a Miniszterelnökséget, de még nem kaptak választ.

A biztossá vált képviselők közül egyébként ők ketten a legismertebbek. Ágh Péter 2006-ban országos listáról bejutva a Fidesz-frakció legfiatalabb tagja lett, 2009-től 2015-ig volt a párt ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az elnöke. Júniusban már bekerült a hírekbe egy fényűző adattal: a nyári szünetben is használja parlamenti benzinkártyáját (rajta kívül 109 képviselő utazik így választókerülete és az Országgyűlés között). Ágh költötte el a legtöbb pénzt benzinre, tavaly augusztusban 237 ezer forintot, azaz naponta 200 kilométert autókázott.

Nyitrai Zsolt 1994 óta dolgozik a Fideszben, 2006 és 2010 között a párt operatív igazgatója volt, majd infokommunikációs államtitkárként dolgozott. Az unió soros elnökségében is szerepet vállalt, aztán ő felelt a Fidesz társadalmi kapcsolataiért. A netadós tüntetések során előtúrták azt a 2008-as videót, amelyen azt mondja: „nyilvánvalóan számunkra elfogadhatatlan az internet bármilyen típusú megsarcolása”.

Érdemes még megemlíteni Völner Pál nevét, aki infrastruktúráért felelős államtitkárként tevékenykedett az előző ciklusban. Ő a Fidesz választókerületi elnöke Komárom-Esztergom megyében, így az ő tiszte volt bejelenteni májusban, hogy feloszlatta magát a 160 fős esztergomi Fidesz.

Mit csinál egy megyei fejlesztési miniszteri biztos?

A megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását. Közreműködik a feladatokhoz szükséges humánerőforrás-kapacitás mennyiségi és minőségi felmérésében, a követelmények meghatározásában, ellátja a humánerőforrás képzésével és oktatásával összefüggő koordinatív feladatokat. Irányítja a megyei kedvezményezettek számára szükséges megyei szintű képzések és workshopok megrendezését, és kapcsolatot tart a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának koordinációs feladatot ellátó szervezeti egységeivel és az irányító hatóságok vezetőivel. A biztosok tevékenységét a Miniszterelnökséget vezető miniszter – azaz Lázár János – irányítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.