„Miért nem végzett csak magával?”

A Balmazújvárosban meggyilkolt gyerekek nagymamája szerint nem volt előjele a tragédiának. Gyászol az egész város.

Sütő Dániel
2015. 06. 20. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykor boldog család Szoboszlói utcai háza előtti járdán tegnap reggel óta mécsesek és virágok sorakoznak. Itt találkozunk Erzsébettel, a gyerekek nagymamájával, aki csütörtök reggel talált rá halott szeretteire. Az asszony nehezen találja a szavakat, alig tudja felfogni, ami történt, de azt elmondja, a híresztelésekkel ellentétben nem voltak hangos veszekedések a családban. Miközben a mécsesek közül remegő kézzel felemel egy nemzeti szalagra kötött ezüstérmet, halkan sírni kezd, és rövid mondatokban, lassan mesélni kezd annak a napnak a reggeléről, amit már soha többé nem lesz képes elfelejteni.

– A gyerekek sokáig szoktak aludni. De reggel tíz órakor már az ajtón dörömböltem, mégsem nyitotta ki senki – mondja a gyászruhába öltözött idős nő, aki beszéd közben néha elhallgat, igyekszik a kerítésre felkötni az ezüstérmet, amit Levente egyik kis kézilabdás barátja hozott el csütörtök este a közös gyertyagyújtás alkalmával.

– Egy kalapáccsal törtem be az ajtó üvegét, és úgy mentem be. Nem volt semmi előjele a tragédiának. Imre imádta a családját, nem ivott. Nem tudom, mihez fogunk kezdeni – teszi hozzá Erzsébet, majd elbúcsúzik. Érezhető, hogy képtelen beszélni a látottakról. Lehorgasztott fejjel csukja be a kaput, mozdulatait átjárja a gyász okozta fájdalom, majd elindul befelé, a család nagy termetű kutyája pedig nyüszögve kíséri a ház bejáratáig.

Az utcán kerékpárosok lassítanak M.-ék portája előtt, némán néznek végig a mécsesek szétfolyt viaszpecsétjein. Egy helybeli megáll, és arról beszél, hogy a városban ilyen még soha nem történt. Kisebb-nagyobb bűncselekmények előfordulnak, de ehhez fogható borzalomra még nem volt példa. A két kisfiú, Levente és Szabolcs a házuktól nem messze található református iskolába járt. Az intézmény kapuja fölött fekete zászló lobog. A bejárati ajtó tárva-nyitva, a napközis tanár az ebédlőben felügyeli a gyerekeket. Ő is fekete ruhát visel. A porta mögötti teremben három tanárnő rakosgat sorba különböző tankönyveket. Szűkszavúan reagálnak kérdéseinkre.

– Mindannyian ismertük a családot. Ezért sem akarunk beszélni – mondja egyikük, miközben mélyeket sóhajt. Hozzáteszi, az ő és kollégái szíve is meghasadt, amikor a borzalmas híreket kapták. A helybeliek elbeszélései alapján az M. családról idilli kép alakul ki: a 42 éves Imre lakatosként kereste a kenyerét, a 36 esztendős Andrea a város központjában dolgozott optikusként. Andrea munkahelye előtt – akárcsak a házuk előtti portán – virágok és mécsesek. A boltot ebédidőben zárva találjuk, de lehet, hogy hétfőig már ki sem fog nyitni, hiszen Andrea munkatársa is összeroppant a csütörtöki tragédia után.

A közeli cukrászda teraszán két nő beszélget, arcukról döbbenet sugárzik, egyikük hangosan teszi fel a kérdést: „Miért kellett a gyerekeket és az Andit bántani, miért nem végzett csak magával?” Tőlük nem messze, egy ruhabolt előtt is ugyanerről beszélgetnek. A társaság egyik tagja, egy fiatal anyuka lapunknak arról mesél, gyermeke most ballagott el a református iskolából, de nem tudja, hogy lesz képes feldolgozni a történteket.

– Amikor elterjedt a tragédia híre, a 14 éves lányom azt kérdezte tőlem, „most tényleg azzal a nénivel történt ez a szörnyűség, aki a szemüvegét csinálta”? Képtelen feldolgozni, hogy valaki a szűk, közvetlen környezetéből ilyen borzalom áldozatává vált. S ha mi, felnőttek sem tudjuk ezt felfogni, akkor a gyerekek barátai, az osztálytársai hogyan lesznek erre képesek? – gondolkozik el egy pillanatra az anyuka.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya az anya és a gyerekek halálának ügyében emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást, M. Imre halála miatt közigazgatási hatósági eljárást indított. A gyilkossági ügyben kezdődött eljárást vélhetően hamarosan lezárják majd az elkövető halála miatt. S hogy mi vezetett ehhez a tragédiához? A helyiek tudni vélik, hogy Andrea el akart válni Imrétől. Állítólag azért, mert a férfi betegesen féltékeny volt. De hogy ebből mi igaz, azt már talán soha nem fogjuk megtudni. Az igazságot a férfi magával vitte a túlvilágra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.