Milliárdos álomkocka

Már egymilliárd forintnál is több pénz áll rendelkezésre a bűvös kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központra – derítette ki lapunk.

2015. 06. 23. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán a magyar géniusz, a szellemi teljesítmény múzeuma, hanem élő, a fiataloknak helyet adó, őket alkotásokra ösztönző alkotóműhely és oktatási központ is lesz a lágymányosi kockaház – ezt még csaknem három éve nyilatkozta lapunknak Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. A beruházás máig sem kezdődött meg, ennek ellenére a politikus az ügyben az elmúlt napokban lapunktól és olvasóinktól minden tájékoztatást megtagadott. Hivatalos megkeresésünkre munkatársán keresztül azt üzente: egyelőre nem szeretne nyilatkozni, mert lapunkkal egy másik cikk miatt perben áll. Kiderült, ez nem is volt igaz, ráadásul a kormánybiztosság hivatalos megkeresésünkre, e-mailben feltett kéréseinkre még csak nem is reagált, ahogy az Index is hiába várja a válaszokat idén április 24. óta.

Rubik Ernő (sz.: Budapest, 1944. július 13.) édesapja gépészmérnök, repülőgép-tervező volt. A feltaláló 1967-ben építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd az Iparművészeti Főiskolán tanársegéd, adjunktus, docens lett. A 80-as évek elején főszerkesztője volt az És játék című lapnak; 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett.

 

1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnökakadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke. A szervezeten belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára és a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint játékszoftverek fejlesztésével és építészeti témákkal foglalkozik.

 

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik. Mindenekelőtt a bűvös kocka (külföldön Rubik-kocka néven lett ismert), ami 1975-ös megjelenése után példátlan nemzetközi népszerűséget ért el. Később a kígyó (1977) és a bűvös négyzetek (1985) nevű játékokat is megalkotta, ám ezek hírneve már nem érte el a bűvös kockáét. Ez utóbbi valójában csupán térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. További ismert találmányai a bűvös dominó, a sudokube és a Rubik-óra is, valamint 2009-ben jelent meg a Rubik’s 360 néven kiadott gömb. (Wikipédia)

Fürjes Balázs 2013 tavaszára átfogó koncepciót, és 2017-re hazánk „új szimbólumának” megépítését ígérte. Akkori magyarázata szerint a létesítmény összefoglaló gondolatát Rubik Ernő világhírű bűvös kockája adja, előképe pedig az első Orbán-kormány idején a Millenáris parkban bemutatott Álmok álmodói című kiállítás. „Most széles összefogással időtálló lehet a várhatóan többmilliárdos, de uniós forrásokra is számító beruházás” – mondta a kormánybiztos 2012 augusztusában.

Néhány hónappal később, lapunk 2013. március 26-án megjelent írásában már konkrétumokat említett, sőt látványtervet is adott munkatársunknak. „Június végéig kell letennem a koncepciót a kormány asztalára” – mondta akkor, s hozzátette: pozitív döntés esetén még 2013-ban kiírhatják a nemzetközi építészpályázatot – ám ezt azóta sem tették meg.

Pedig a finanszírozáshoz számításaink szerint 1,1 milliárd forint biztosan megvan. A kabinet először 2013 szeptemberében 200 millió forintot csoportosított át a beruházásra a központi költségvetésből. Vélhetően ebből az összegből hirdettek építész- és mérnöktanácsadói tevékenységre 2014 áprilisában közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. illetékesei.

Pontos adatokat közöltek a jelentkezőkkel. A kiállítási központ építészeti, beruházási volumene megközelítőleg 12-15 ezer négyzetméter bruttó beépített szintterület; a beruházás becsült bekerülési, építés-kivitelezési költsége legkevesebb nettó 5 milliárd forint. A megvalósításhoz szükséges ingatlan (telek) területének becsült nagysága hozzávetőlegesen 17 ezer négyzetméter – írták az ajánlattételi felhívásban. Ugyanakkor a pályázat sorsáról az MNV már nem adott tájékoztatást.

Idén februárban érkezett a hír: a ház építésére 450 millió forintot csoportosított át a kormány a 2014-es költségvetési maradványból. Hogy ezt a pénzt mire költötték, egyáltalán fordították-e valamire, nem tudni. A 2016-os központi költségvetés tervezete további 450 millió forintot irányoz elő a beruházási alap terhére, „a Rubik-kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ létrehozásával kapcsolatos” kiadásokra.

Tavaly ősszel a kormánybiztos „Rubik Science Centernek”, azaz tudományos központnak nevezte a Lágymányosnál tervezett kockaházat, amelynek nemzetközi építészpályázatát 2015-ben vezénylik le. 2015. május 16-án közölt cikkében a Népszabadság „Rubik Múzeumként” emlegette a nem létező intézményt. A lap szerint a létesítmény területe 5-10 ezer négyzetméteres lenne, ami akár harmadával kisebb épületet jelentene a korábban nyilvánosságra került adatokkal szemben. Már új helyszíneket is felvetett az írás, így például az egykori józsefvárosi piacot vagy a Városháza parkot. Ám az előbbi helyszínen a VIII. kerületi tervek szerint szabadidőközpont és park épülne, míg az V. kerületben található, de fővárosi tulajdonú terület ma közpark, ráadásul kisebb is a közzétett adatoknál. Van egy nagyobb, belső része is, ám az már a Városháza területe, és annak parkolójaként üzemel.

„Olyan múzeumot építünk, amilyen nincs a világon” – indokolta a késést a Népszabadságnak a kormánybiztos, hozzátéve: „a határidők helyett az alaposságra helyezzük a hangsúlyt”. Így csak szeretnék idén kiírni az évekkel ezelőtt ígért tervpályázatot, ami természetesen nem biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.