Borzalmas körülmények a tököli börtönben

A magánzárkákban kevés a levegő és sok a csótány, a fogvatartottaknak vécékagyló felett kell mosakodniuk.

2015. 07. 08. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely László helyszíni vizsgálatának első napján 762 fogvatartott tartózkodott a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, ez közel 95 százalékos telítettséget jelentett, közülük azonban mindössze 158-an voltak fiatalkorúak. Az ombudsman lapunk által megismert jelentése szerint az, hogy a fiatalkorúak a fogvatartottak összlétszámának alig ötödét adják, ellentmond az intézet nevének, és nem segít a büntetésüket itt töltők közötti erőszak megfékezésében.

Az ombudsman a fogdakörletben, illetve a szállítózárkákban szembesült a legsúlyosabb helyzettel. A fogdakörletben a fogvatartottak a biztonsági vagy fegyelmi elkülönítésüket töltik. A magánzárkák rendkívül kicsik, alapterületük 5,76 négyzetméter, vagyis a bútorzat nélküli mozgástér messze nem éri el a jogszabályban meghatározott hat négyzetmétert. A helyiségek gyengén voltak megvilágítva, egy részüknek nagyon kicsi az ablaka, amit a fiatalok maguktól nem tudtak kinyitni. Több fogdahelyiségben rendkívüli pára uralkodott a szellőzés hiánya miatt. Többen panaszkodtak arra, úgy érzik, hogy megfulladnak, mert nincs elegendő levegőjük. A cellák nem voltak ellátva vészjelzővel, a fiatalok a bajt így legfeljebb kiabálással jelezhetik az őröknek.

A fogdahelyiségekben a rendkívül leromlott állapotú vécéknek nem volt fedelük, több helyen a kagyló csak egy betontömb volt, amelyet ürülék és más testváladék borított. A vécék felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki, mosdókagyló nélkül. Ezek szolgáltak a mosakodásra és a kézi mosásra is. Néhány kivételtől eltekintve a víz a vécébe csorgott, azaz az ott lévőknek közvetlenül ott kellett mosakodniuk és fogat mosniuk, ahol a biológiai szükségleteiket végezték. A mosdó nélküli zárkában a mosás lehetetlen volt anélkül, hogy területének körülbelül felét ne árasztotta volna el a víz.

A fogdakörlet zárkáinak falai is rendkívül leromlott állapotban voltak. Több fogdahelyiségben a falakon és a mennyezeten testváladék nyomait lehetett látni, valamint voltak olyanok is, ahol a berendezési tárgyak baleset- és életveszélyesek voltak. Több fogvatartott panaszkodott arról, hogy poloskák és csótányok tanyáznak a cellákban, és ha a villanyt lekapcsolják, felmásznak az ágyra, ami szinte lehetetlenné teszi az éjszakai pihenést.

A látogatás kiterjedt a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának épületében található szállítózárkákra („csurma”) is. Ide érkeznek az ország többi intézetéből azok, akiket később a tököli intézetben vagy a kórházban helyeznek el, nekik itt kell várakozniuk a további elhelyezésig. Az ombudsman látogatásakor a „csurma” négy zárkájából kettőt borzasztóan túlzsúfoltak. Az egyik, 11,5 négyzetméteres helyiségbe 16 személyt zsúfoltak össze, koszos volt, néhányan a betonból készült padokon ültek, a többieknek pedig állniuk kellett. Ott a beteg emberek, idősek és fiatalok együtt voltak elhelyezve. Volt azonban egy zárka, ahol mindössze egyetlen férfi tartózkodott, az ajtaján „VIP” felirat volt. Ennek kapcsán az ombudsman megjegyezte: ugyan nem kifogásolható, ha egy fogvatartottat – például tanúvédelmi okokból – elkülönítenek másoktól, de a „VIP” címke használata megalázza az elkülönítendő személyt és a többieket is, valamint azt a gyanút is keltheti, hogy a jobb körülmények megvásárolhatók.

Az ombudsman megállapította, hogy alkotmányos visszásságot okoz a magánzárka túlzottan kicsi mérete, ahogy nem megfelelő szellőzése, szigetelése és az elégtelen fényviszonyok is. Célszerű lenne a fogdahelyiségekben jelzőberendezés felszerelése is. Székely szerint a „csurmában” órákon át várakoznak a fogvatartottak egészségtelen körülmények között, és erőszaknak vannak kitéve.

Több alkalommal és egybehangzóan állították a fogvatartottak az ombudsmani interjúk során, hogy a személyzet tiszthelyettesi állománya testileg bántalmazza őket ütésekkel, pofonokkal, rúgásokkal. Elmondásuk szerint a bántalmazásnak gyakran az okát sem érzékelik, leginkább a rendreutasítás a szerepük, de rasszista megnyilvánulások kíséretében is előfordulnak. Többen megerősítették azt is, hogy a tisztasági szemle során is testi fenyítési módszereket alkalmaznak az állomány tagjai. Néhányan jelezték, hogy az őrök olyan helyiségekben bántják őket, ahol nincs kamera, így például a fürdőben. Az intézetben egyébként számos kamerát helyeztek el, ugyanakkor a képanyagot csupán pár hónapig őrzik meg.

A fogvatartottak között is dúl az erőszak. Többen egybehangzóan számoltak be arról, hogy társaiktól szenvedtek el fizikai, illetve szexuális bántalmazást. „Különösen rossz helyzetben van az, akit a személyzet tagjai nem kedvelnek, mert ő nemritkán – egyfajta hallgatólagos megegyezés alapján – a fogvatartott-társak prédájává válhat” – írta a biztos. A jelentés példákat is felsorolt: egyikük elmondása szerint a zárka vécéjében többen folyamatosan verték, a külsérelmi nyomok keletkezését a bántalmazók úgy kerülték el, hogy a kezükre törülközőt kötöttek. Egy másik fiatal pedig arról számolt be, egy társát arra kényszerítették, hogy a falból kihúzott elektromos vezetékkel gyújtson rá a cigarettára, miközben egy vízzel teli lavórban áll.

Bár az intézet igazgatója intézkedési tervet adott ki az erőszakos cselekmények visszaszorítása céljából, a fogvatartottak elmondása szerint gyakoriak a bántalmazások. Székely László leszögezte: visszás, hogy az intézet vezetése és személyzete ezektől a cselekményektől nem védi meg a fogvatartottakat.

Az ombudsman szerint alapvető fontosságú, hogy a fiatalkorúaknak legyen hol levezetniük a fogva tartás okozta feszültséget, az intézetben azonban meglehetősen behatárolt a rendelkezésre álló mozgástér. A sportpálya használata csak megfelelő időjárás esetén biztosíthatja a napi – legalább egy óra – szabad levegőn való tartózkodást, a kondicionálótermet pedig még nem rendezték be, és mivel ennek hiánya jogszabályt sért, az ügyészség felhívással fordult az intézethez.

Az ombudsman az őrök brutalitása kapcsán rámutatott arra is, fontos, hogy a személyi állomány kiválasztási folyamatában kiemelt hangsúlyt kapjon a pályázó személyi és pszichológiai alkalmasságának vizsgálata. Megállapította azt is, hogy az ott dolgozók tagjainál már megjelentek a börtönstresszre utaló jelek. Ennek vezető tünetei a jelentős mennyiségű kávéfogyasztás, a rendszeres dohányzás, a kevés sport, az elhízás, továbbá ízületi problémákra is panaszkodnak, gyakori a betegeskedés, a rémálmok a börtönről, illetve túlságosan megsajnálják a fogvatartottakat vagy azok áldozatait. A személyi állomány súlyosan leterhelt, egy hónapban 4100-4200 óra túlmunkát regisztráltak.

Az ombudsman szerint a személyi állomány egyik tagja a látogatás idején is több alkalommal rasszista megjegyzéseket tett a fogvatartottakra, akik közül többen azt állították, hogy a személyzet azért lép fel velük szemben támadó jelleggel, mert az elítéltek cigányok. Néhány fogvatartott ugyanakkor azt mondta, a „romáké a börtön”, ha valaki nem roma, akkor nem lehet érvényesülni. Székely megjegyezte azt is, hogy a látogatás idején az egyik vezető beosztású dolgozó a nőkről becsmérlő, lealacsonyító módon vélekedett, az állomány bizonyos tagjai a börtön pszichológusnőinek személyét is hasonló összefüggésben említették, ami az ombudsman szerint elfogadhatatlan. Az intézetben jelenleg négy pszichológus dolgozik – valamennyien nők. Számuk 2012-től ugyan egy fővel emelkedett, az ombudsman szerint azonban ez sem elegendő, ami közvetlenül veszélyezteti a fogvatartottak egészséghez való jogát.

Székely azt javasolta a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy vizsgáltassa meg, van-e arra lehetőség, hogy a szükséges pszichológus, orvos státusok száma növekedhessen, és dolgozzon ki tervet a fogdakörlet zárkái mozgásterének bővítésére. Az ombudsman ezeken kívül felkérte az intézet igazgatóját, haladéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a fogvatartottak között erőszak, illetve velük szemben rossz bánásmód, jelentősen csökkenjen az ilyen esetek száma; és az intézet egészségügyi személyzete tevőlegesen vegyen részt annak megakadályozásában, hogy az erőszak szankció nélkül maradjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.