Egyedi klikes konstrukciónak vetne véget Pásztó

A település önkormányzata azt állítja, olcsóbban tudná üzemeltetni a helyi iskolát, mint az állam.

MNO
2015. 07. 09. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden lehetséges számot és adatot bekértünk, ennek alapján döntöttünk.”

Ezt mondta a Népszabadságnak Dömsödi Gábor egykori médiaszemélyiség, a Nógrád megyei Pásztó független polgármestere. Az önkormányzat szeretné visszavenni a helyi iskolák működtetését a Kliktől, mert az szerinte nem végzi jól a munkáját. Pásztón két, időközben összevont általános iskola, egy két tannyelvű gimnázium és egy zeneiskola működik állami kézben.

Dömsödiék havonta 12 millió forintot, azaz évente 144 milliót utalnak a Kliknek intézményfenntartási célra. Ám az önkormányzati kalkulációk szerint ugyanezen a szinten ennél jóval alacsonyabb összegből, 110 millióból is meg lehetne oldani a feladatot. A fennmaradó több mint 30 millió forintot ugyancsak az iskolákra költenék, ám így emelkedne az oktatás színvonala. Dömsödi szerint „az önkormányzat jobban tudja, mint a Klik, hogy mire és mennyit kell költeni”. A polgármester szerint az egyházi fenntartású intézményre is jutna pénz, hogy az udvaron álló mosdóhoz vezető utat be tudják fedni.

Harminc kilométerrel arrébb, a megyeszékhelyen máshogy gondolkodnak. A salgótarjáni önkormányzat rendkívüli közgyűlésen döntött úgy, hogy szeptembertől a város már nem vállalja az államosított intézmények működtetését. Dóra Ottó baloldali polgármester a lapnak azt mondta, hogy ugyan a pénzt a város adja, de sem a személyzeti, sem a tartalmi döntésekbe nincs beleszólása. „Rendre konfliktusokat szül, hogy ugyanabban az irodában ül a Klik és az önkormányzat alkalmazottja: ha a nyomtatóból kifogy a festékpatron, kitör a veszekedés, kinek a feladata gondoskodni a pótlásról” – áll a cikkben.

A fenti ügyekben megkérdeztük Radó Péter oktatáspolitikai szakértőt, a 2014-ig működött Oktpolcafé egyik szerzőjét. Meglepődött, hogy a pásztóiak úgy gondolják, olcsóbban tudják üzemeltetni az iskolákat, mint a Klik, hiszen utóbbi eleve alulfinanszírozott, hatalmas adóssággal küzd – májusban már 12 milliárdnál járt –, így keveset költ intézményfenntartásra. Salgótarján is azért akarja átadni az intézményfenntartást az államnak, mert 300 millió forintba kerülne, de ők csak 11 millió forint oktatással kapcsolatos támogatást kapnak a központi költségvetésből – mondta Radó Péter az MNO-nak.

A szakértő szerint a pásztói érdekes konstrukció, hiszen alapvetően akkor szoktak az önkormányzatok iskolaműködtetést fizetni, ha az intézmények a kezükben vannak, nem a Kliknél. Ám Pásztó fizet a Kliknek, hogy az állami kézben lévő intézményeket fenntartsa – ez országosan nem jellemző modell Radó Péter szerint, nem is csodálja, ha visszavennék az iskolákat az államtól.

Hozzátette: egy iskola fenntartása sok tényezőtől függ: az iskolaépület méretétől, állagától, a szolgáltatói díjaktól és a szolgáltatók közötti versenytől, az eszközvásárlásoktól, és így tovább. Ám szerinte egy iskola összköltségének 85 százalékát a pedagógusbérek teszik ki – ezt az államkincstárból kapják a tanárok.

Az ügyben kerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületét is, ám válaszuk nem érkezett meg cikkünk megjelenéséig. Frissítés: a Klik hétfőre ígért tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.