Nem csak Magyarországnak volt fájdalmas hete

Míg az év vihara minden útjába kerülőt szétzúzott, Hellász vért izzadt a reformcsomag összehozásán.

MNO
2015. 07. 12. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd forint lehet a szerdai vihar okozta károk mértéke – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten csütörtökön. A katasztrófavédelem országszerte több mint négyezer-hatszáz bejelentést kapott. A kancelláriaminiszter elmondta: a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében egyeztetni fog a kormányhivatal-vezetőkkel. Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, volt katasztrófavédelmi vezető a sajtótájékoztatón megerősítette: a tűzoltókat annyi esethez hívták, mint egyébként másfél hónap alatt.

A fővárosban mintegy kétezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz, és jelentős fennakadások voltak a Keleti pályaudvarnál. Egy halálos áldozata is volt a viharnak, a főváros kilencedik kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember áramütést szenvedett. A katasztrófavédők huszonkilenc sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák.

A vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására válságstábot hozott létre a Főkert Nonprofit Zrt. Közleményük szerint Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar, a fákon sok a letört, fennakadt ág, ezért arra kérnek mindenkit, hogy a következő napokban ne látogassák a közparkokat, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.

A heti kormányülésről tudósítva Lázár János elmondta, hogy a háttérintézmények vezetőivel és a tanácsadókkal augusztus 25-én évértékelő munkakonferenciát tart a kabinet, ekkor lesz lehetőség a kormányon kívülieknek megalapozott kritikákkal is élni.

Az Európai Unió segíteni fogja a balkáni országokat és Magyarországot, hogy megoldást találjanak az illegális bevándorlás áradatára – közölte szerdán Belgrádban Angela Merkel német kancellár.


Hozzátette, hogy korábban Olaszország és Görögország volt a bevándorlók első számú célpontja, de júniusban és júliusban a helyzet sokat változott, a migránsok egyre inkább megpróbálnak a Balkán országain keresztül átjutni, így „ezután segíteni fogjuk ezeket az országokat”.

A kerítésépítéssel kapcsolatban megköszönte Angela Merkel szavait, melyek szerint Szerbia és Magyarország van a legnehezebb helyzetben a migrációt tekintve, s jelezte, egyetért a német kancellárral abban, hogy nem megoldás a kerítés, a magyar kormány is csak ideiglenesen alkalmazza, a megoldás megtalálásáig. A kormány kéri ugyanakkor, hogy Ausztria és Németország ne hazánkba toloncolja vissza illegális migránsait, hanem Görögországba, ahol az EU területére léptek. Azt is elmondta, a kormány a kerítés megépüléséig még akár 120-150 ezer illegális migránssal is számol.

Kérdésekre válaszolva jöhettek a forróbb témák: az M3-as metró felújítása ügyében például nem illetékes a kormány, akkor lesz az, ha a főváros nem tudja állni a rekonstrukciós munkálatokat – erről szól a kormánygarancia.

NAV-ügyben Lázár elmondta, harmincéves rossz gyakorlatokon kell változtatni, ez Orbán Viktor elvárása is, ugyanakkor az adórendszer rendben működik, azon nem kell változtatni. Úgy látja, a NAV hozzáállása az adóbeszedésben vállalkozásellenes, mindenkit bűnözőnek és csalónak néz, ezen kell változtatni. Hogy erre az lesz-e a megoldás, hogy minisztériummá alakítják a NAV-ot vagy főosztállyá, most még nem kívánja elárulni.

Arra válaszolva, hogy Tarlós István nemrégiben Rapcsák András esernyőjén Budapestre repült Mary Poppinshoz hasonlította őt, részletesen is reagált, úgy látja, a főpolgármester rendszeresen hülyéz le politikusokat, de „értelmi képességei miatt csak szüleit lehet elővenni” szerinte. Tekintettel arra, hogy Tarlós szerint ő nem ért a BKV-hoz, arra a kérdésre sem tud válaszolni, hogy miért álltak a légkondis BKV-buszok garázsban hőségriadó idején.

Lázár János azt is bejelentette, Orbán Viktor részt vesz vasárnap az Európai Tanács Görögországgal kapcsolatos válságülésén, de a magyar kormány semmilyen anyagi támogatásra nem hajlandó Athén irányában.

Miután a görögök nemmel szavaztak a vasárnapi népszavazáson, Athén új javaslatokat terjesztett elő az euróövezeti állam- és kormányfők keddre összehívott csúcsértekezletén – ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A görög kormányfő ezenkívül az Európai Központi Bank elnökével és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetett, míg Prokopisz Pavlopulosz államfő francia kollégájával, Francois Hollande-dal.

Az Európai Parlament görög helyzet kapcsán megtartott plenáris ülésén Alexisz Ciprasz kijelentette: a zsákutcába vezető megszorítások miatt országa a folyamatos recesszió csapdájába esett. Az elmúlt öt és fél hónapért maradéktalanul vállalja a felelősséget, de a kialakult helyzetért az alapvető felelősség évekre nyúlik vissza. Ciprasz kiemelte, hogy az országának folyósított milliárdokból szerinte csak a bankok részesültek, a hétköznapi emberek nem.

Csütörtök éjjel benyújtották a görög javaslatcsomagot az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoportnak, mely a szervezet elnöke szerint alapos, és a piacot is megnyugtatta. A londoni pénzügyi elemzők is kevesebb esélyt látnak már a grexitre.

Uniós források szerint péntek délután egy órakor egyeztetett telefonos konferencián a görög javaslatokról Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Jeroen Dijsselbloem.

Az euróövezet pénzügyminiszterei szombaton döntöttek az újabb hitelről. A görög kormányfő saját pártját győzködte az eddigieknél jóval keményebb megszorításokat tartalmazó reformcsomag támogatásáról.

Miközben a körülöttünk lévő országok sorra jelentik be, hogy segítenek a migránsok átvállalásában, Lázár János arra a kérdésre, hogy jönnek-e terroristák a bevándorlókkal, a Kormányinfón elmondta: „Nem tudok válaszolni erre, írtak erről a nemzetközi sajtóban, valóban.”

Másnap a Blikk hivatalos forrásra hivatkozva azt írta: az Al-Kaidához köthető bosnyák terroristasejt kísérelt meg a közelmúltban Magyarországra települni. A boszniai gyökerű alvósejt feladata az lett volna, hogy hamis papírokat szerezzen a kontinensre érkező, Nyugatra tartó terroristáknak, illetve fegyverrel lássa el őket. A szervezkedést a boszniai hírszerzés akadályozta meg. A magyar terrorelhárítás is komolyan foglalkozik a boszniai szélsőséges csoportokkal.

Az MNO-nak a calais-i áldatlan állapotokról egy kamionsofőr számolt be.

Oroszország megvétózta szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a brit határozatjavaslatot, amely népirtásként ítélte volna el a srebrenicai tömegmészárlást a tragédia huszadik évfordulója alkalmából. Csütörtökön több ezren kísérték utolsó útjára Szarajevóban a mészárlás újonnan azonosított 136 áldozatát.

Szintén tömegek vettek részt a szerdán kezdődött srebrenicai békemenetben, amelynek három napja alatt a résztvevők azt a 110 kilométeres útvonalat tették meg gyalog, amelyen a srebrenicai muzulmánok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.