Őrnagyból alezredes lett a 2006 ősze miatt elítélt főtiszt

Bácsik Sándor emberei hajtották végre 2006. október 23-án a Nádor utcai törvénytelen tömegoszlatást.

2015. 07. 15. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bácsik júniusban még csak őrnagy volt. Még látványosabb az előmenetele, ha figyelembe vesszük, hogy a 2006. őszi események idején csupán főhadnagy volt. Azóta tehát három rendfokozatot lépett előre: előbb százados, majd őrnagy, most pedig alezredes lett. Bácsik előmenetele azért is pikáns, mert néhány hónappal ezelőtt egy másik – szintén 2006 őszéhez kapcsolódó – büntetőügyben hamis tanúzásért jogerősen elítélte, és 111 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Megkeresésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán azt közölték: nem előléptetés történt, hanem az idén július elsejétől hatályos új szolgálati törvény alapján sorolták át alezredessé, miután az új jogszabály a rendőrőrsök vezetőinél már ezt a rendfokozatot írja elő.

Az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (mai nevén Készenléti Rendőrség) kötelékében Bácsik és beosztottai hajtották végre 2006. október 23-án délelőtt a Nádor utcai tömegoszlatást, amelyről a Kúria 2012-ben kimondta: törvénytelen volt. Az oszlatás idején többeket bántalmaztak, például Papp Lajos szívsebészt is. A megindult bírósági eljárásokban Bácsik tanúként azt állította: a tömeg „rángatta a kordont”. Bár a rendőrség tagadta, hogy készített volna felvételt az esetről, a 2010-es kormányváltás után mégiscsak előkerült, és abból kiderült: Bácsik hazudott. A Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete ezután följelentette Bácsikot, s ennek az eljárásnak a végén ítélte őt el a bíróság.

A tábornokperben pedig elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják, amiért 2006. szeptember 19-én parancsot adott egy férfi előállítására, akit a beosztottai megvertek. Bácsik a vád szerint látta, de nem tett semmit a bűntény megakadályozására, arról nem jelentett elöljáróinak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.