Tiborcz-ügy: a kormány nem tud semmiről

Nem kaptak értesítést az uniós vizsgálatról – állítja a Miniszterelnökség.

MNO
2015. 07. 21. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint ha lesz ilyen ellenőrzés, akkor a kormány eleget tesz az adatszolgáltatásnak, mert abban érdekelt, hogy a magyar közvélemény minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról. A kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság érdeklődése az Elios Zrt. iránt pusztán szakmai és nem politikai.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére a Demokratikus Koalíció (DK) hétfői közleményére úgy reagált, hogy a kormány minden vizsgálatban, függetlenül annak szereplőitől, együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), és abban érdekelt, hogy az Európai Bizottság és a magyar közvélemény minden ügyben teljesen tiszta képet kapjon a források felhasználásáról.

A DK szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala bejelentésükre „hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben”. Mint emlékeztettek, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az OLAF-hoz Orbán Viktor veje, Tiborcz István „korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”.

A Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére. Tiborcz április 28-i hatállyal aztán eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet – állítólag a családot ért sorozatos támadások miatt. Orbán Viktor májusban az Országgyűlésben egy LMP-s kérdésre válaszolva kijelentette: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.

Júniusban a Direkt36 derítette ki, hogy az Elios Innovatív Zrt. jókora ártöbblettel dolgozott. Ugyanazért a lámpatestért a Tiborcz-cég 217 ezer forintot számlázott, ami másnál csak 139 ezer forintba került. A vastagon fogó ceruza nyomán az érintett önkormányzatok olykor tíz- vagy százmilliós többletkiadást is bevállaltak. A PM ennek nyomán KEHI-vizsgálatot követelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.