Kedvezőtlenek a magyarok életkilátásai

A házasságban élők várható élettartama magasabb, mint azoké, akik egyedül vagy másfajta kapcsolatban élnek.

Kuslits Szonja
2015. 08. 26. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak várható élettartama 65,1 míg a nőké 73,7 év volt a 90-es években, és bár 2012-re javult az átlagéletkor, még mindig az Európai Unió legrosszabb életkilátásokkal bíró országai közé tartozunk. A számok a visegrádi országoktól is elmaradva, Romániával és Bulgáriával mutatnak hasonlóságot. A férfiak – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2012-es adatai szerint – a születésükkor 72 évre, míg a nők 78,7 évre számíthatnak. Vagyis az elmúlt több mint 20 évben sem zárkóztunk fel az alacsony halandóságú országokhoz, a születéskor várható élettartam számai még most is ugyanolyan távol állnak ezektől, mint 1990-ben. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország például 20-25 éves késéssel követi az osztrák mortalitás alakulását – tudtuk meg a KSH demográfiai portréjából.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy eltérők a halálozási adatok a különböző iskolai végzettségűek körében. Eszerint 2012-ben a felsőfokú végzettségű nők születésükkor várható élettartama 5,8 évvel volt hosszabb, mint az alapfokú végzettségűeké. A férfiaknál még jelentősebb az eltérés, ott 12,5 évvel kell számolni. További érdekesség: az is befolyásolja az élettartamot, hogy milyen a családi állapotunk, ugyanis az adatok szerint a házasságban élők magasabb kort érnek meg, mint azok, akik más párkapcsolati formában, vagy egyedül élnek.

 

A kötetben kifejtették, a 90-es évektől 2012-ig hazánkban bekövetkezett élettartam-növekedés egyik oka, hogy javultak a különböző kardiovaszkuláris betegségek kezelésének módjai, egyre többen vesznek részt szűrővizsgálatokon, és csökkentek az agyérbetegségek okozta halálozások is. Ezek a változások 2013-ig a férfiak esetében 2,7, míg a nőknél 2,9 évvel növelték a születéskor várható évek számát. Emellett a változásban szerepet játszott a balesetek, emberölések és öngyilkosságok miatti halálozások csökkenése.

Az egészségügyi ellátás javulása ellenére azonban a nők körében emelkedett az ischaemiás szívbetegségek (amikor a koszorúér szűkülete miatt nem megfelelő a szívizom vérellátása) előfordulása, a KSH népmozgalmi adatai szerint 1990-hez képest 2013-ban 4594-gyel több nő vesztette életét ilyen betegség következtében. Ezzel szemben a férfiak jobb helyzetbe kerültek, náluk ugyanis a fontosabb halálokok mindegyikénél javulás történt 1990-hez képest.

A várható élettartam emelkedése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a daganatok miatti halálozások esélye – az elemzők szerint – hazánkban európai és régiós összehasonlításban is igen jelentős, a magyar nőknél 70 százalékkal haladja meg a legkedvezőbb európai, és 10-20 százalékkal a magasabb halálozású régiós országok szintjét. Számottevően emelkedett a rosszindulatú daganatos, leginkább a tüdőrák okozta betegségek miatti halálozások száma, míg 1990-ben 13 577-en, addig 2014-ben már 15 214-en vesztették életüket ezek miatt. Az is kiderült, hogy a végzetes, rosszindulatú légcső-, hörgő- és tüdődaganat előfordulása 23 év alatt a gyengébbik nemnél több mint a duplájára emelkedett. A helyzet a férfiaknál jobb, bár távolról sem kecsegtető, az elemzések szerint ugyanis 1990-hez képest 416-tal több férfi vesztette életét daganatos betegség miatt, és európai viszonylatban az évi több mint 18 ezer haláleset a legmagasabbak között szerepel – tudtuk meg a KSH adataiból.

A rákos megbetegedések esetében különösen fontos hangsúlyozni a korai felismerést, vagyis a szűrővizsgálatok fontosságát. Az elmúlt években a kormány – például az Egészséges Magyarország 2014–2020 stratégiával – jelentős lépéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy egyre több helyen legyenek elérhetők a méhnyak- és a vastagbélszűrések, valamint a lakosság körében minél nagyobb számban használják ki ezeket a lehetőségeket.

Jelentősen emelkedtek a halálozások

A Központi Statisztikai Hivatal idén júliusban közzétett adatai alapján 2015 első öt hónapjában 2,7 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel korábban. A felmérés szerint a januártól májusig tartó időszakban 59 047-en vesztették életüket, ez a szám a tavalyi adatokhoz viszonyítva 5112-vel magasabb. Vagyis jelentősen, 9,5 százalékkal volt magasabb a halálozások száma, mint 2014 ugyanezen időszakában. A statisztikai hivatal szerint a legnagyobb mértékű növekedés a január–februári időszakban történt, amikor kiugróan, átlagosan 22 százalékkal többen haltak meg, ebben valószínűleg az influenzajárvány is közrejátszott. Az adatok alapján a természetes fogyás 22 527 fő volt, 4165-tel több az előző évinél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.